lördag 31 mars 2007
10 bästa aprilskämten
1. Brittiska BBC 1957. Schweiziska bönder hade under året fått en rekordskörd av – spagetti. Till reportaget visades bilder på hur bönder plockade spagetti i mängder från träden. Kanalen blev nerringd av tittare som ville ha tips på hur de själva kunde odla pastan.
2. Sports Illustrated 1985. Baseballaget New York Mets värvade en kastare som kunde kasta en boll i 270 kilometer i timmen, nytt världsrekord. Han hade lärt sig kasta i ett tibetanskt kloster.
3. SVT 1962. Kanalens teknikansvarige Kjell Stensson förklarade i den då svartvita rutan att alla enkelt kunde få färg-tv genom att trä en nylonstrumpa över tv-skärmen. Tusentals svenskar gick på bluffen.
4. Taco Bell 1996. Snabbmatskedjan gick ut med att de köpt den amerikanska klenoden ”Liberty Bell”, och skulle döpa om den till ”Taco Liberty Bell”.
5. The Guardian 1977. Tidningen kom ut med en bilaga för att fira tioårsjubileet av San Seriffe, en liten republik i Stilla havet. Bilagan var full av artiklar och bilder från det lilla paradiset och läsarna hörde av sig för att få reda på hur man tog sig till semesterparadiset – som aldrig existerat.
6. Amerikansk radio 1992. Richard Nixon skulle ställa upp i presidentvalet. Han nya valslogan uppgavs vara ”Jag gjorde ingenting fel, och jag ska inte göra om det”.
7. New Mexicans for Science and Reason 1998. Tidskriften skrev om hur staten Alabama bestämt sig för att ändra pis värde 3,14159 ... till 3,0.
8. Burger King 1998. Helsidesannonser om sin nya hamburgare – Left-handed Whopper, specialgjord för USA:s 32 miljoner vänsterhänta.
9. Tidningen Discover 1995. En ny djurart upptäckt på Antarktis – den varmhuvade nakna isbjörnen.
10. Brittisk radio 1976. Enligt en astronom skulle ett sällsynt rymdfenomen påverka gravitationen. Genom att hoppa vid exakt rätt klockslag kunde lyssnarna själva känna sig svävande en liten stund. Hundratals lyssnare ringde och berättade att de svävat över jorden.
Partidistriktets kongress
Några saker som kan lyftas fram:
Partidistriktet är numera emot att ha djur på cirkus.
Vi avslog en motion kring acceptans mot privata arbetsförmedlingar
Människor som blivit utsatta för trafficking ska bli erbjudna uppehållstillstånd
Östros, partistyrelsen, blev förvånad över vårt partidistrikts ideologiskt korrekta hållning angående fristående skolor. Så förvånad att han hade problem med att svara på en fråga om fristående skolor. Vad ska partiet tycka i den frågan? (så var kärnan i frågan han fick) Han svarade väldigt luddigt. Kommer ihåg att han nämnde att kontakten mellan lärare och barn var vitkig.
S-studenter hade många bra och klargörande inlägg
SSU värvade 10 medlemmar till partiet
Phia Andersson blev omvald till partidistriktets ordförande under glada och spontana hurrarop
Det betonades från partidistriktets styrelse, SSU, S-studenter osv att Partidistriktet i Södra Älvsborg är ett vänsterdistrikt. Något som alla var stolta och nöjda över.
fredag 30 mars 2007
Partiet mot nya höjder
Jag blir inte förvånad om folk spontant går ut och firar ikväll...
torsdag 29 mars 2007
Överklassens klasspolitik och gemensamma tillgångar
Högerregeringen vill att det ska ske en försäljning av minst sex statliga bolag. TeliaSonera, Nordea, OMX, Vasakronan, SBAB och Vin&Sprit står överst på försäljningslistan men den tillfälliga regeringens mål är att alla företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad skall säljas ut. Det är alltså inte fråga om vilka företag utan i vilken ordning man vill ta det. I genomsnitt skall man sälja ut företag till ett värde av 50 miljarder per år. Företagens vinster som ger utdelning till staten används ju för att medfinansiera den svenska välfärden på olika sätt. De sex företag som nu står på försäljningslistan inbringade förra året nästan 10 miljarder till staten och i år beräknas de ge minst 16 miljarder tillbaka.
Lägger man samman utförsäljningen av statliga bolag, påbjudna privatiseringar av offentlig sektor, upprivandet av stopplagen beträffande försäljningen av sjukhus samt utrealiseringen av allmännyttans bostäder - ja, då ser vi konturerna av en massiv överföring av folkets egendom i privata händer.
Trots löften i valet från Moderaterna och Fredrik Reinfeldt om att inte sälja ut sjukvården så lägger man nu lagförslag vilket möjliggör just det. Den kristdemokratiske socialministern ser inga problem med vinster inom vården. Som socialdemokrater ser vi det självklart som ett problem när man delar ut skattepengar som tagits ut för att ge folket sjukvård istället går till vinst för privata ägare. Sjukhus är en monopolverksamhet. Att någon skulle upprätta ett konkurrerande länssjukhus är, milt talat, osannolikt. Att överlämna så socialt viktiga verksamheter till privata monopol känns riskabelt. För vad händer när ägarna säger att tack, ska vi driva det här får ni betala oss dubbelt så mycket? Vad har skattebetalarna då att sätta emot? Hota med att starta eget?
Skattefinansierad verksamhet förutsätter över huvud taget att de som har att svara inför väljarna för hur skattepengarna används, alltså de politiskt förtroendevalda, kan styra fördelningen av dem, i öppna processer där alla medborgare kan säga sitt.
Statens tillgångar tillhör oss alla. Nu tänker den tillfälliga regeringen sälja ut flera framgångsrika företag enbart på grund av att de inte gillar att vi äger företag gemensamt. När vi socialdemokrater förlorade valet i höstas, förlorade vi valet till en maktpakt bestående av fyra partier. Dessa fyra partier påminner allt mer om ståndsriksdagen, fyra partier som vart och ett representerar adel, präster borgare och bönder. Sverige behöver en ny politik som driver tiden framåt och där vi utvecklar vår gemensamma välfärd istället för att avveckla den.
Sovjethumor
-Har ni något kött?
-Nej
Har ni slut på kött?
-Nej, det är affären bredvid som har slut på kött, i den här affären har vi slut på fisk.
onsdag 28 mars 2007
Barnfattigdom i Storbritannien
Finansminister Gordon Brown har satt som mål att minska antalet fattiga barn till 1,7 miljoner sednast år 2010. Brown väntas efterträda Tony Blair som premiärminister i sommar.
Enligt ett institut som granskar den brittiska statens utgifter borde regeringen använda cirka sex miljoner euro mer på barnfamiljerna än de nu utlovat för att uppnå målet.
I Storbritannien definieras ett hushåll som fattigt om inkomsterna ligger under 60 procent av det nationella genomsnittet.
Nu har den äntligen kommit:
Anvendt KommunalForskning (AKF) har på uppdrag från danska Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration gjort en studie över hur kommunerna i Danmark lyckas med introduktionen av nyanlända invandrare, en så kallad benchmarkingstudie.
Ny metod för att jämföra kommunernas introduktionsarbete
Syftet är att skapa ett bättre underlag för analyser om orsaker till varför vissa kommuner lyckas bättre än andra med sitt uppdrag. Just orsakssambandet mellan insats och utfall har debatterats länge i Sverige och Integrationsverk och regeringar har fått stark kritik från till exempel Riksrevisionen för att inte analyserat sambandet mellan insats och utfall under introduktionen av nyanlända invandrare. Sverige har inte ens på något regelbundet sätt redovisat hur snabbt nyanlända invandrare etablerar sig på arbetsmarknaden i olika kommuner.
Det finns alltså anledning att se närmare på de metoder för utvärdering som används i Danmark, i synnerhet som att statistiksystemen ser relativt likartade ut i Danmark och Sverige. Sverige skulle utan problem kunna replikera den aktuella undersökningen för de svenska förhållandena. Eftersom invandringen till Sverige är flera gånger större än till Danmark skulle också metodproblemen minska och göra undersökningens resultat mer tillförlitliga.
Läs hela studien här
tisdag 27 mars 2007
Dagens Metrosanning om överklassens regering!
måndag 26 mars 2007
Vem sa detta?
1. Bo Lundgren
X. Birger Schlaug
2. Göran Persson
Vinnaren får en omskolninghelg på Bommersvik.
Vikarierande statschef
Partidistriktets årliga kongress
Borås S-studenter har haft flera möten där man diskuterat strategier och planerat inför motionsbehandlingen. Det kommer att bli intressanta diskussioner.
söndag 25 mars 2007
Socialistiska barnprogram
Nu erbjuder pravda daily valmöjligheten för dig som läser att kunna se på socialistiska barnprogram. det är helt i linje med den valfrihet som marknadsekonomin förespråkar. Varsågod, välj, bara du väljer ett av dem.
Grunden, vad den handlar om
Vår kamp för frihet fortsätter ständigt, nya ofriheter växer ständigt fram. Människors längtan är lika stark idag som för 118 år sedan då vi grundades. Därför är det så viktigt att högern i Sverige inte får ta beslag på ordet frihet. De pratar om sin valfrihet, eller friheten till skatteavdrag, eller friheten för företag att få etablera sig var de vill.
Vi till skillnad från dem står för en verklig frihet, eller kanske snarare för individens frihet. Det handlar om livsval och möjligheter att kunna göra dem. Du ska ha rätt att studera även om inte dina föräldrar har fått den chansen. Moderaterna kallar Borås högskola för en bondehögskola och byuniversitet. Det är ett tecken på deras förakt mot att ”vanligt” folk får chansen att studera vidare.
Frihet förutsätter jämlikhet. Utan jämlikhet finns det ingen frihet och utan frihet finns det ingen jämlikhet, som en av socialdemokratins kampsånger säger. Därför är det så märkligt at högern ger sig på de som har det sämst ställt idag.
lördag 24 mars 2007
Överklassregeringens nya förslag
I förrgår lämnade överklassregeringen över ännu fler förslag på detta område till riksdagen. De går ut på att arbetslösa redan från första arbetslösa dagen tvingas flytta eller byta yrkesområde.
Vad som betraktas som lämpligt nytt arbete ska visserligen ske efter individuell prövning där hänsyn ska tas till den arbetslösas ålder och familjesituation. Men ändå är det en skärpning av de redan skärpta kraven på arbetslösa att snabbt skaffa nytt arbete.
Dessutom ska möjligheten för arbetslösa att få a-kasseersättning i en längre tid än 300 dagar tas bort. När de dagarna är slut ska den arbetslöse erbjudas plats i systemet jobb- och utvecklingsgarantin. Allt detta planeras träda i kraft vid halvårsskiftet.. Den borgerliga regeringen sätter de arbetslösa under hård press. Borgarnas agerande är även en beståndsdel i en hårdare tidsanda i vilken personer som i olika avseenden är svaga får det svårt att klara och hävda sig. När högern säger sig föra en jobbpolitik är det en lögn, det är inte jobbpolitik det är klasspolitik.
Ytterligare en aspekt är att trycket på arbetslösa att snabbt flytta till jobb troligen slår hårt mot de glesare befolkade delarna av landet. Ni vet skriet från vildmarken, Maud Olofsson. Hon och hennes parti Centern, hade förr parollen att hela landet ska leva, bidrar nu i regeringsställning till att föra en politik som minskar befolkningen i stora delar av landet och ökar bostadsbrist samt överhettningen i storstadsområdena. Men Maud är glad, hon var så stolt över att Fuglesang hade vart i rymden. Borgarna var så stolta att Maud fick bli rymdminister. Hon har all anledning att vara glad, för om tre år skickar vi iväg henne. Enkel biljett.
Lärdomar från barndomen
fredag 23 mars 2007
Upprop!
Vi motsätter oss utförsäljningarna, inte bara av ekonomiska skäl. Det kommer att bli svårare att påverka bolåneräntorna när SBAB säljs ut och försäljningen av Vin & Sprit är ett första steg i en avreglering av det statliga alkoholmonopolet. Samtidigt möjliggör nu regeringen utförsäljning av våra sjukhus, något som Reinfeldt i valrörelsen lovade inte skulle ske. Nu gör regeringen det också enklare att omvandla allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter, något som i ännu stor utsträckning kommer att försämra ungdomars möjligheter till eget boende och som med stor sannolikhet förvärrar segregationen på bostadsmarknaden. Utförsäljningarna slår framför allt mot den unga generationen, vars politiska handlingsutrymme kommer att minska i framtiden då våra sjukhus är i privat ägo och då hyresrätten som upplåtelseform är så gott som borta. Gå in på www.ssu.se och skriv på SSU:s upprop mot utförsäljningarna!
Jakten på ulven...
Igår var jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) på besök i Värmand. Ett av både Ulvskogs och ulvens nästen. Han betonade att en lag som inte efterföljs är ingen bra lag. Ett system som alltför många ogillar håller heller inte. Vargfrågan är infekterad och känslorna svallar höga. Men även de som vill ha vargar i naturen måste inse att det kanske är nödvändigt att några fler vargar måste få skjutas med lagligt stöd. Den nuvarande situationen kan vara ett större hot mot vargen, när devisen "skjut, tig och gräv" gälller.
onsdag 21 mars 2007
Sverige och Kuba
Såhär sa Kubas ambassadör som ett svar på Carl Bildts kritik av Kubas kränkningar av mänskliga rättigheter.
Juan Antonio Fernandez Palacios, ambassadör:
Tack, herr ordförande! I morse hörde vi ett chockerande uttalande från representanten från kungadömet Sverige. Det var en attack som påminde om de inte så ärofulla dagar då Sverige var en blodig imperalistmakt som plågade sina grannländer och utsatte dem för kolonialt slaveri under sin härskarstövel.Häpnadsväckande hyckleriDetta hyckleri är häpnadsväckande! Hur kan man tala om brott mot de mänskliga rättigherna utan att nämna tortyrcentrat på Guantanmo eller de krigsbrott som USA utför i Irak. För att inte nämna de hemliga fängelse och fångtransporter, som även Sveriges regeringen varit en del av. Kuba är, till skillnad mot Sverige, ett rättvist och inneslutande samhälle.
I Kuba förföljer vi inte flyktingar eller försöker genomföra en etnisk rensning där de enda som får stanna i landet är de vars hud och hårfärg stämmer överens med rasmönstret hos de forna vikingaerövrarna. Ord fyllda av hatRepresentanterna från Sverige får inte glömma att Kuba är en medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter, det är inte Sverige eftersom landet inte förtjänat en plats här. Det beror på den attityd som visades upp här och jag tror att Sverige får svårt att ta en plats i ett råd som präglas av dialog och samarbete. Det hade hade varit bättre om de svenska representanterna hade stannat hemma i sin huvudstad istället för att komma hit till denna sal med sina ord fyllda av hat och konfrontation. Tack!
A-kassan, ett varv till
A-kassan ger trygghet i förändring. Trygghet att stå på egna ben i väntan på ett nytt arbete. Den som blir arbetslös ska veta att hela livet inte slås i spillror.
Regeringen säger att deras förslag ger fler jobb men än så länge har de inte lyckats förklara hur. Det enda säkra effekten av förslaget är istället att vardagsekonomin för tusentals arbetslösa och deras familjer riskerar att slås i spillror. Syftet med regeringens förslag är uppenbart - det ska svida ännu mer att vara arbetslös. Den underliggande tanken är den som högern alltid har haft om arbetslösa människor, att arbetslösheten egentligen är deras eget fel. Att de är för lata och inte anstränger sig tillräckligt för att söka jobb. Men orsaken till arbetslöshet är inte bristande vilja att söka jobb. Olika personer har olika utsatt position på arbetsmarknaden.
tisdag 20 mars 2007
Veckans ledartest
Dock fanns inte Björn Bergquist med på listan som berömda ledare. För dig som inte har en aning om vem Björn Bergquist är så är han moderat kommunstyrelseordförande i Borås. För dig som inte vet vad Borås är, är hoppet ute.
Surt sa räven...
Men surt sa räven... Kommentarer som ”Hon fortsatte att gulla med facket” som sydsvenska Dagbladet skriver eller ”Allra högst åkallade partiledaren facket – kamratskapet med Wanja Lundby-Wedin ska bära socialdemokratin åter till makten”, skriver Dagens Nyheter bittert besviket.
Vad trodde DN? Att Sahlin ska skapa ett nytt liberalt folkparti, i stället för det som håller på att gå under med Lars Leijonborg? Ännu mera bittert skriver DN "Mona Sahlin må tala sig varm för frihet men på välfärdsområdet är socialdemokratin fast i sin tro på det starka samhället. Den kan inte skilja på den gemensamma finansieringen, som ska göra det möjligt för alla att få vård och hjälp, och det värde som ligger i att inte bara stat och kommun står för själva vården."
Brister bandet mellan fack och parti är risken stor att socialdemokratin blir ett litet mittenparti bland andra. Med Sahlin och Lundby-Wedin verkar den risken liten. Det är naturligtvis det hotet borgerligheten känner. Surt sa räven...
måndag 19 mars 2007
Skandalprogrammet
Det är pinsamt. Dåligt. Ovärdigt.
Vilse i miljonprogramsdjungeln
Annars så har jag haft tre pinsamheter idag:
1. Jag gick vilse i miljonprogramsdjungeln idag. När jag försökte öppna dörren till min lägenhet upptäckte jag efter ett frenetiskt vridande och ryckande i handtaget att det inte var min lägenhet som jag försökte öppna. Därefter förklarade jag för den inneboende som givetsvis kom och öppnade att jag bara kommit lite fel i livet.
2. Som en god socialdemokrat handlade jag på Coop Forum. När jag skulle ta en korg, du vet en sådan
som man ska lägga varorna i, så snubblar jag på en grej som ligger på golvet. Tydligen så hördes det en del eftersom hela kundservice stannade upp och tittade. Jag log snällt tillbaka.
3. På mitt jobb, jobbar på en förskola. När ett barn skulle gå hem så sa jag till barn X, - din mamma har kommit nu. När vi sedan kom till dörren och där den förmodade mamman står säger barn X - Men Anders, det är inte min mamma, det är juh min syster.
Lätt pinsamt.
Valresultatet
(C=centerpartiet, Saml=Moderaterna, SDP=Socialdemokraterna, VF=Vänsterpartiet, Gröna=de Gröna, KD=Kristdemokraterna, SFP=Svenska Folkpartiet, Sannf=Sannfinnarna)
Valdeltagandet 2007 67,8 %
Valdeltagandet 2003 69,7 %
Regeringssonderingarna inleds nästa vecka. Sonderingarna leds av den nya riksdagens största parti, centerpartiet. Riksdagsgrupperna möts nästa torsdag för att utse en sonderare, som med största sannolikhet blir statsminister Matti Vanhanen.
Olämpligt radioprogram!
Så där kunde högerfolket uttala sig helt fritt om vårt val av partiordförande. Jag har bett Radio Sjuhärad att lägga upp radiosändningen på nätet. Det ville de dock inte göra utan de bad mig återkomma i morgon. Därför besparar jag den här bloggen vidare kommentarer om det här tills vidare.
Precis du har läst rätt, ett antal moderater uttalade sig, varav vissa rent oförskämt (enligt uppgift från samtalet), om socialdemokraternas val av partiordförande. Så vitt jag vet, var det ingen radda av socialdemokrater som fick kommentera den hänsynslösa maktkamp som Reinfeldt bedrev för att bli ordförande i ungmoderaterna då han blev vald till moderat partiordförande.
söndag 18 mars 2007
Valvaka!
Samlingspartiet kommer på andra plats med 22,4 (+3,8) procent av rösterna. Det socialdemokratiska partiet kommer på tredje plats med ett stöd på 21,4 (-3,1) procent.
Svenska folkpartiet får 4,6 (0,0) procent av rösterna enligt prognosen.
Borgerlig regering tänkbar
Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen konstaterar att samlingspartiet är den största segraren i dag.
Katainen anser att en borgerlig regering är tänkbar. Han kan inte tänka sig att den största segraren inte skulle ingå i den nya regeringen.
Samlingspartiets Sauli Niinistö verkar bli inte bara det här valets, utan alla tiders största röstmagnet. Då 80 procent av rösterna räknats har han med över
Sannfinländarna klart framåt
Sannfinländarna har gått framåt och ser ut att få 4,0 (+2,5) procent av rösterna vilket betyder fem mandat i riksdagen - två fler än i den avgående riksdagen. Partiets ordförande Timo Soini betecknar valresultatet som strålande.
Gamla regeringskoalitionen förlorar tio mandat?
Enligt den första prognosen skulle den avgående regeringskoalitionen mista över tio mandat och bara med nöd och näppe få majoritet. Centern, socialdemokraterna och sfp skulle totalt få 105 mandat mot 119 i den avgående riksdagen.
Lapintie kritiserar medierna
Vänsterpartiets Annika Lapintie tror att det kan vara farligt för demokratin att bara prata om "de tre stora" partierna.
- Det finns många mindre partier som spelar en stor roll också, säger Lapintie. Hon efterlyser mera jämlikhet i medierna då man presenterar partierna.
Mona Sahlins linjetal
På kongressens andra dag höll Mona Sahlin sitt linjetal. Hon talade om att det är viktigt att hålla visionerna levande och exemplifierade det med att fackföreningsrörelsen nu är utsatta för attack från högern och att socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen måste ta kampen om kollektivavtalen tillsammans.
Vidare pratade Mona Sahlin om begreppet frihet:
"- Socialdemokratin handlar om frihet. Vår historia är fylld av strider för frihet."
"När vi är starka drivs vi av en rastlös vilja till förändring. Det handlar både om trygghet och om att omfamna äventyret."
"- Vi ska vara medborgarnas företrädare - inte systemens."
Mona Sahlin talade också om att hon vill förnya och bredda ledarskapet:
"-Laget är alltid större än jaget."
Mona Sahlin avslutade sin tal med att göra medskick till det socialdemokratiska partiet i form av sloganer:
- Trygghet i förändring
- Nyfikna och självkritiska
- Ilskna mot orättvisor
- Slå vakt om tryggheten
- Omfamna äventyret
Valdagen!
lördag 17 mars 2007
Partiet väljer ordförande
Samtliga ombud röstade för Mona Sahlin. Enighet ger styrka, för att citera gamle partiordförande Persson.
Lena Hjelm Wallen sa att Mona Sahlin har stöd av varje partidistrikt, det kan stämma men inte i varje partidistrikt om vi ska va skämtsamma.
Kongressen
Snart kommer partiordförande att väljas. Partikongressens ombud kommer som alltid att göra ett gott val. Oavsett vem de väljer kommer ombuden alltid att ha rätt.
Partikongressen
De båda har kommit ut med en bok, som varje hushåll borde köpa in. Bland annat skriver de i boken att:
"Det är en något märklig tendens i dagens debatt att se marknaden som ett bättre instrument för medborgerligt inflytande än demokratin och politiken. Men det marknaden kan tillgodose är kund- och konsumentintressen. Medborgarintressen handlar om mer än produkter som kan köpas och säljas."
Det är dags för partiet att sluta tro på de nyliberala sagorna och visa på ett tydligt alternativ till detta. Socialdemokratin är stark nog att gå en egen väg.
Sista undersökningen
Valet i Finland är egentligen en match mellan de tre stora partierna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Samlingspartiet (Moderaterna). Gårdagens undersökning såg ut såhär för dem:
Centerpartiet (kesk) verkar behålla sin ställning som största parti och verkar dessutom gå framåt en hel del under Vanhanens ledning. Socialdemokraterna (sdp) backar men så gör även Samlingspartiet (kok).
Det som är annorlunda med finska valsystemet till skillnad från det svenska är att ett betydande inslag av personval råder. Partierna ställer upp kandidater för varje valkrets, men utan rangordning. Den eller de kandidater som får mest personröster får den eller de platser i riksdagen som partiet fått i valkretsen. Därmed konkurrerar varje partis politiker med varandra om vem som ska besätta partiets mandat i valkretsen.
Det är troligen som alltid att två av dessa tre partier kommer att bilda regering och svenska folkpartiet kommer också at ingå i regeringen. Åren 1987-91 satt Socialdemokraterna och Samlingspartiet i regeringen tillsammans. Något som hade vart otänkbart i Sverige och 1991-95 regerade Samlingspartiet och Centern ihop. Sedan 1995 har Socialdemokraterna och Centern regerat.
För de övriga partierna såg det ut såhär i sista undersökningen innan valet:
Svenska Folkpartiet(rkp) går framåt av någon outgrundlig anledning, kan bli intressant att studera valresultatet i morgon för att se om undersökningen stämmer. Vi kan även notera en uppgång för de Gröna (vihr). Den uppgången beror troligen på att ingen i Finland ännu känner till Miljöpartiet i Borås´ samarbete med högern. Skulle det läcka ut, skulle de antagligen sjunka.
Sannfinnarna (ps) går något tillbaka. Dock int tillräckligt mycket.
fredag 16 mars 2007
Visste du att...
På mellanstadiet ägnade jag en stor del åt att göra sådana där stora affischer där det stod "visste du att..." och sedan en massa fakta. Nu kommer tre stycken visste du att...
Visste du att...
Ett av världens bästa ryska bibliotek ligger i Helsingfors.
En av de bästa ryska restaurangerna låg (under Sovjettiden) i Helsingfors.
Helsingfors ligger i Finland.
Källa: Folket i öster
Sen också en "bonus visste du att"
Visste du att...
Miljöpartiet i Borås kunde inte ta ställning till vårt förslag om att ge socialnämnden mer stöd eftersom de inte har någon politisk representation i den nämnden.
Det är lite tråkigt att höra. För jag som hade tänkt att de skulle följa partilinjen gällande Djurparksmotionen (se nedan). Men å andra sidan är det tur att mp är inkonsekventa. För såvitt jag vet har de tagit ställning till förslag innan utan att ha haft representation i specifik nämnd. Om du tycker att maskrosor för övrigt är ett stort problem kan du läsa här.
Interpellation till Moderaterna
Vid årsskiftet återinfördes entréavgifterna på de statliga museerna. Effekten blev exakt den man kunde befara. Besökssiffrorna sjönk dramatiskt. Att gå på museum blev på nytt något mest för den välutbildade och belevade.
Det var regeringens första kulturpolitiska insats och den var verkligen inget att skryta med. Samtidigt har moderaterna ibland varit med och fattat något progressivt beslut gällande kulturfrågor i Borås.
Moderaterna i kulturutskottet har tagit fram ett kulturpolitiskt program som ska lades fram under moderaternas kommundagar i Örebro. I programmet vill man bland annat slopa tv-licensen och presstödet. Public servicebolagen ska bli smalare och finansieras via skattsedeln. Moderaterna kan också tänka sig privata bibliotek och avgiftsbelagda boklån. Det vore ett hårt brutalt slag för alla bokälskare som inte har råd att köpa böcker.
Snarast är det en längtan tillbaka till en svunnen tid när kulturen var exklusivt reserverad för överklassen. Eftersom moderaterna i Borås är samma parti som Fredrik Reinfeldts moderater i Stockholm vore det intressant att veta av Björn Bergquist, moderaternas främste företrädare i Borås ett par saker.
Härmed frågar jag dig ansvarigt kommunalråd:
Kommer det att bli avgifter för boklån under sexpartikonstellationens majoritet?
Anser du att det är en bra idé?
Hur vill du stoppa att detta genomförs i Borås?
Ställer du dig positiv till privata bibliotek med avgiftsbaserade lån?
torsdag 15 mars 2007
onsdag 14 mars 2007
Motion till Borås kommunfullmäktige
Borås Djurpark gör ett oerhört viktigt arbete med att bevara vissa djurarter. Djurparkens motto är att visa "djur i natur". Djuren visas på stora områden och i en miljö som gör att de beter sig på naturligt sätt. Sedan många år deltar djurparken i nationella och internationella bevarandeprojekt av hotade djurarter. Avelsarbetet har resulterat i flera unika födslar, bland annat orangutangungar och en elefantkalv. När det sker födslar brukar det ge positiva rubriker som även skänker glans åt Borås. En gemensamt ägd djurpark med det här syftet är något som boråsare är stolta över.
Den senaste utredningen om vad turismen innebar för Borås gjordes år 1996. Det är ett tag sedan och mycket har hänt på den fronten. Turismen är en växande industri och många av framtidens jobb kommer troligen att ligga däri. Därför är det viktigt att vi vet hur många jobb som turismen innebär, vilka fler förutsättningar Borås har inom turismens område etc…
Turismen är mycket viktig för Borås. En del i navet för turismen är Borås Djurpark. Därför föreslås det i den här motionen att det byggs stugor till Borås Camping samt att en ny turistutredning genomförs.
Då den här motionen skrivs år 2007 blev Borås Djurpark tvåa i bästa djurpark (tävlingen var arrangerad av barnsemester.se och har uppmärksammats i flera nyhetsmedier). En viktig del i utvecklandet av turismen till Borås hänger ihop med en ökning av stugor på Borås Camping. Idag finns det 42 stugor på campingen och åtta enklare i Boråsparken. Under djurparkens högsäsong är samtliga fullbokade!
Det är positivt med boende i stugor eftersom de i snitt stannar längre än andra boende på campingen. Stugor minskar beroendet av vädret och vädret i Borås kan vara något omväxlande.
Härmed föreslås kommunfullmäktige att besluta:
Genomföra en ny turistutredning för Borås
Det byggs 16 stugor till Borås Camping
tisdag 13 mars 2007
okay ett opassande skämt också
Vad är....
Ännu mer Sovjet...
- Kamrat Generalsekreterare, jag tänker inte fråga om den svarta kaviaren, och inte heller om den röda kaviaren, men hur blir det med den gröna kaviaren i år?
Breznjev rodnar lite och skruvar otåligt på sig i stolen. Efter några viskande överläggningar i presidiet tillkännager Generalsekreteraren att han tyvärr inte kan besvara frågan för tillfället och att mötet är avslutat för dagen.Följande dag fortsätter konferensen, och Breznjev håller ett flera timmar långt tal där han lovordar den senaste femårsplanens framgångar med att höja de sovjetiska folkens levnadsstandard. När han talat färdigt frågar han ifall någon har några funderingar, och återigen räcker Visilij upp handen.'
- Kamrat Generalsekreterare, jag vill inte framstå som tjatig, men hur blev det nu med den gröna kaviaren?
Återigen kan Breznjev inte svara på frågan, utan stammar bara, mumlar något, harklar sig och förklarar sedan åter konferensen avslutat för dagen. På konferensens tredje dag håller breznjev ett nytt tal, denna gång om det framgångsrika uppbyggandet av de socialistiska rådsrepublikernas stolta, röda armé och dess insatser i kampen för fred och socialism. När han efter talet lämnar plats för frågor är det tyst i nästan en halv minut innan en Kamrat Alexandrov försiktigt tar till orda:
- Kamrat Generalsekreterare, jag tänker inte fråga om den svarta eller röda kaviaren, och ej heller om den gröna, men vad hände med Kamrat Visilij?
Sovjethumor
--
Kommunismens tåg dundrar fram över de sovjetiska vidderna. Plötsligt stannar tåget. Lenin beordrar genast att tågföraren ska omskolas. Stalin ropar "skjut lokföraren". Chrusjtjov skriker "rehabilitera tågföraren". Brechnev vill dra för gardninerna och beordrar tjänstemän att gunga tåget så man kan låtsas att tåget rullar och Gorbatjov springer runt och skriker "tåget har stannat, tåget har stannat".
måndag 12 mars 2007
Centern en belastning?
Ullenhag skriver såhär om att centern liknar Folkpartiet:
Men även om centerpartiets utveckling gjort att folkpartiet och centern ligger närmare varandra i vissa frågor än tidigare skapas också nya konfliktytor mellan våra respektive partier. I värsta fall kommer delar av förnyelsen av centern även leda till problem för fyrpartialliansen.
och med värsta fall av förnylelsen menar Ullenhag det här:
För även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet. Ledande företrädare talar om platt skatt och förespråkar mycket kraftiga skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och partiet är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt och har återknutit till en gammal centertradition om att tala om grundtrygghet i stället för inkomstbortfall i socialförsäkringarna.
Alltså, som socialdemokrat kan man inte låta bli att vara road av denna borgerliga kannibalism. Den där påstådda alliansen verkar ha en del inbördesstrider. Men vi kan väl vänta med att kalla det för inbördeskrig. I övrigt så ryktas det att Folkpartiet skall vara rätt besvärliga och de andra borgerliga partierna dras för dem i regeringskorridorerna.
Men för att besvara rubriken, Centern en belastning, så är svaret nej. Centern eller Mauderaterna är en oerhörd tillgång eftersom de inte hymlar med den borgerliga politiken och det systemskifte som högern i Sverige vill genomföra.
Extrakongressen
Alltså när man läser sådana här framgångssagor som på den här bloggen är det svårt att tro att vi inte vann valet.
Slutstriden om Pinocchio
Jag förstår Pinocchioförespråkarna och är kompromissvillig. Jag kan tänka mig en Pinocchio förutsatt att inte en enda krona tas från skattemedel och att den inte placeras i centrum. Vänsterpartiet har samma inställning och föreslår Annelundsparken.
Personligen har jag inte något emot själva statyn Pinocchio men vänder mig mot hanteringen av själva processen. Annars så kan jag också tänka mig en staty till minne av Göran Persson.
söndag 11 mars 2007
Privatiseringar gynnar jämställdheten?
"En jämförelse mellan privata och kommunala äldreboenden i Stockholm visar att löneutvecklingen var sämre i de privata bolagen," säger Josefin Brink, v-riksdagsledamot och en av författarna till rapporten.
Undersökningen pekar också på att det finns stora skillnader i kollektivavtalen mellan offentlig och privat vård- och omsorgsverksamhet. Bland annat har de privata avtalen sämre villkor för schemaändringar med kort varsel och ersättning för arbete på obekväm arbetstid.
Det är helt enkelt de anställda som får betala när företagen pressar pengar ur verksamheten.
Rapporten gör även upp med myten om att det är små självbestämmande personalkooperativ som tar hand om den privatiserade vården och omsorgen. Tvärtom är det tretton stora bolag (däribland Attendo Care som är välkänt efter Svenljunga och Care Partner) som helt dominerar den privatiserade äldrevården.
Det är också dessa vinstdrivande företag som tjänar de stora pengarna på privatiseringen.
Det är inget skämt
Det är ett skämt
lördag 10 mars 2007
Rosa Luxemburg skriver...
En uppgift utan motstycke i den socialistiska rörelsens historia har fallit på den ryska socialdemokratins lott. Det är uppgiften att bestämma vilken som är den bästa socialistiska taktiken i ett land där det fortfarande råder absolut monarki. Det är ett misstag att dra en strikt parallell mellan den nuvarande situationen i Ryssland och de förhållanden som rådde i Tyskland under åren 1878-90, då Bismarcks antisocialistiska lagar gällde. I övrigt är de på intet sätt jämförbara.
De hinder som den socialistiska rörelsen möter genom att det inte finna några demokratiska friheter är av en ganska sekundär betydelse (sic!). Även i Ryssland har den folkliga rörelsen lyckats med att komma över de barriärer, som staten satt upp. Folket har funnit en egen "konstitution" (men en ganska osäker sådan) i gatans parlament. Om det ryska folket håller denna kurs, kommer det så småningom att vinna fullständig seger över självhärskardömet.
Den främsta svårigheten som den socialistiska verksamheten i Ryssland ställs inför, kommer sig av att borgarklassens herravälde i detta land döljs av en absolutistisk makt. Detta ger den socialistiska propagandan en abstrakt karaktär, medan däremot den kortsiktiga politiska agitationen antar en demokratisk-revolutionär förklädnad.
Bismarcks antisocialistiska lagar ställde vår rörelse utanför den konstitutionella ramen i ett högt utvecklat borgerligt samhälle, där klassmotsättningarna redan slagit ut i full blom i de parlamentariska striderna (häri låg för övrigt det absurda i Bismarcks plan). Situationen är helt annorlunda i .Ryssland. Problemet där är hur man skall kunna skapa en socialdemokratisk rörelse vid en tidpunkt, då staten ännu inte är i händerna på borgarklassen.
Denna omständighet har betydelse för agitationen och för sättet att omplantera den socialistiska läran i rysk jord. Den leder också direkt och på ett speciellt sätt till frågan om partiorganisationen.
Under normala förhållanden - dvs när borgarklassens politiska herravälde har föregått socialiströrelsen - får arbetarklassen den första början till politisk solidaritet till skänks av bourgeoisien. På detta stadium är enligt Kommunistiska Manifestet arbetarnas enande inte resultatet av deras egna strävanden efter enhet utan en följd av borgarklassens handlande "som för att nå sina egna politiska mål tvingas att sätta proletariatet i rörelse…
Du kan läsa flera delar av Rosa Luxemburgs text här borta.
Sovjetskämt!
-Ni bolsjeviker tvingar oss att äta gräs. Snart kommer vi att börja mua som kossor.
-Lugna Er kamrater, vi i partiledningen har alltid honung till teet. Och vi surrar väl inte som bin?
Dagarna
Med den här takten kommer vi snart ha dagar som hyllar den okände skurken, den anonyme korrupte tjänstemannen och den överlevande arbetaren.
fredag 9 mars 2007
Den hårda valkampen
Såhär lyder översättningen av filmen:
Finnar är bortskämda. Om jag får bestämma så ska man arbeta under arbetstiden. Man ska fika under sin fritid. Om jag får bestämma ska de som har råd ha semester. Om... men det är juh jag som får bestämma. Folket röstar inte ens. HAHAHA.
Rösten
Men gå och rösta!
Samtliga högerpartier samt näringslivet blev mycket arga för den här valfilmen. Efter tillbakadragandet av den här filmen kom de snabbt med en ny. Nämligen den här.
Översättning:
Voj, voj, vilken skandal. Gråt inte, du får rösta precis på vem du vill. Alltså absolut alla får så länge du bara röstar!
Rösten
Men gå och rösta!
Senaste valprognosen från Finland
Den 18 mars är det sista chansen att rösta i Finland. Idag kom det en valprognos. Den lyder som det står ovan.
Kesk är Centerpartiet och vi kan notera en uppgång i väljarstödet. Centerpartiet har sitt väljarstöd främst på landsbygden. I norra och östra Finland är väljarstödet överlag stort. Partiledaren Vanhanen är statsminister.
SDP är Socialdemokraterna. Partiet har inte haft väljarkåren med sig den här valrörelsen och vissa hävdar att det beror på att partiledaren saknar karisma. I Finland har personvalet ett större inslag än i Sverige. Socialdemokraterna sitter med i regeringen och har gjort det de senaste 12 åren och har sin väljarbas i städerna.
Kok är Samlingspartiet (Moderaterna). Samlingspartiet tävlar också om stadsfolkets röster. Hur osannolikt det kan låta för en svensk så konkurrerar ibland Kok och SDP om samma väljare. Sauli Niinistö som förlorade knappt mot Tarja Halonen i presidentvalet är oerhört populär bland stora väljargrupper. Partiet är det enda stora som inte ingår i regeringen (2 av de tre stora partierna brukar alltid ingå i regeringen). Kok vill bilda en borgerlig allians precis som skett i Sverige. Om valresultatet blir som i den här opinionsundersökningen är det troligt att det blir en borgerlig regering eftersom Centern går upp och så även Kok medan SDP minskar.
VAS är Vänsterförbundet (Vänsterpartiet). Något överraskande för alla är att det går så bra för Vänsterförbundet. Deras partiledare Suvi-Anne Siimes gjorde en halv Gudrun Schyman och hoppade av och hälsade att VAS väljare skulle rösta med Socialdemokraterna. Vänsterförbundet har sitt väljarstöd i Tammerfors och andra industriorter.
VIHR är Vihreät (de Gröna). Det går lite knakigt för de gröna just nu. De har ambitionen att bli mycket större än vad de är nu. Deras förslag kring medborgarlön har sågats av alla andra partier (som sitter i riksdagen). De Gröna kommer bra överrens med Centerpartiet vilka gärna hade tagit med de Gröna i regeringen den är mandatperioden. Men då ställdes krav från Socialdemokraterna att även Vänsterförbundet skulle ingå, något som inte Centern var pigga på. De Gröna är populära i huvudstadsregionen.
KD är Kristdemokraterna. Kristdemokraterna bedriver en valrörelse med en stor portion självironi. Det finns ett ord på finska vilket är tiukkapipo och betyder ungefär trångsynt och konservativ. Pipo betyder mössa. Därför har alla Kristdemokrater en mössa på sig där det står tiukkapipo. Vanliga lutheraner eller ortodoxa tillhör inte Kristdemokraternas känväljare utan istället de i frikyrkorörelserna.
RKP är Svenska Folkpartiet (sfp). Svenska Folkpartiet är ett språkparti med högerinriktning och vars enda viktiga fråga är att svenskan i Finland skyddas. SFP brukar automatiskt ingå i varje finsk regering. Stefan Wallin, sfp:s ordförande, sa i en valduell att "det är bra att vi har ett sådant system att två partier sitter i regeringen medan ett vilar", han fick genast en replik från debattledaren "när vilar ni då". Därefter började alla i panelen och publiken skratta. Kok:s ledare sa senare i samma debatt att "man röstar i Finland bara för att kunna veta vilka partier som sfp får som regeringskamrater". SFP har sitt väljarstöd i Österbotten, Egentliga Finland (Skärgården) och Nyland.
PERUSS är Sannfinnarna. Sannfinnarna är från början ett protestparti från 1960 eller 1970 talet och hette SMP, Finska landsbygdspartiet som hade ett särskilt stort stöd i östra Finland. Där fanns många missnöjda centerpartister som röstade med SMP istället för med sitt gamla parti. Ett tag var de stora i riksdagen. Men numer har deras popularitet minskat fram tills 1990-talet då de bytte namn till Sannfinnarna. De är det enda parti som vill att Finland skall gå ur EU och ha hårdare invandringsregler. Deras ordförande erkänner stolt att han är populist. Deras väljarstöd är utspritt.
MUUT är Övriga partier. Dessa partier kommer troligen inte att få några av de 200 parlamentsplatserna som står på spel. Det finns bland annat två kommunistiska partier, finska folkets blåvita (ett ultranationalistiskt parti), Självständighetspartiet, Liberalerna och så vidare.
Familjekrönika
Vem var det som dödade henne?
"Låt barnen komma till mig"
Siffror från Violence Policy Center avslöjar att i USA dödas varje dag 14 barn eller ungdomar under 19 år av eldvapen. Det sker genom brott, olyckshändelse eller självmord (siffrorna från år 2001). Landet hinner knappt hämta sig från ett skottdrama med ett barn i huvudrollen förrän det är dags för nästa. Titt och tätt dyker det upp nån pojke - nästan alltid vit och fräknig - som får för sig att skjuta ner sina klasskamrater eller lärare.
torsdag 8 mars 2007
Moderaterna med stödpartier bryter vallöften!
eller lycklig i sin lägenhet. Pelle Johansson säger "Jag känner mig ensam, det finns ingen att prata med. Det är så tyst här".
Många äldre vill lämna sitt nuvarande boende och bo på boende tillsammans med andra för att kunna känna trygghet och umgås med andra äldre. Enligt egna erfarenheter från hemtjänsten kunde man då och då stöta på folk som önskade bo tillammans med andra äldre människor. Många äldre känner att de inte behandlas med värdighet, bara för att de är gamla. Det framgår av Stockholms stads äldreombudsmans årsrapport 2007. Ensamheten är en av de stora utmaningarna för samhället. Stockholm City skriver "82-årige Pelle Johansson hade kanske redan flyttat in på ett servicehus. Om det inte hade varit för alliansen. I höstas stoppade äldreborgarrådet Ewa Samuelsson, kd, ett färdigt förslag att ensamhet och otrygghet skulle kunna vara tillräckligt för en flytt".
Internationella kvinnodagen!
Ikväll klockan 18:00 kommer Nalin Pekgul att samtala med folk på Hässlehus.
En passus om SSU kongressen. Vi har lämnat all bitterhet bakom oss över att SSU kongressen kommande sommar inte förläggs i Borås. Samt vill vi passa på att bjuda ner alla ansvariga från SSU förbundet till en försoningsfest, vi kallar den för Borås gästabud.
Moderater vill betala tv-lincensen...
onsdag 7 mars 2007
Arbetarekommuns årsmöte
Låga stöd ger fler utslagna
* Den relativa fattigdomen har ökat i Finland
* Det beror på att minimistöden och stöder till familjerna släpar efter den allmänna löneutvecklingen
*Många arbetslösa har ingen annan ersättning än minimidagpenning (det vill säga låg a-kassa)
* Barnfamiljen och ensamförsörjares familjers utkomst har utvecklats långsammare än den övriga befolkningens
Marginaliseringen av människor leder till ökade problem med alkohol och droger slår rapporten fast och att minimistöden är en orsak till detta. Social- och hälsovårdsministern vill nu öronmärka pengar för att bekämpa fattigdom och utslagning. Bland annat vill hon satsa extra resurser på skolan. Ministern säger "en överraksande stor del av våra ungdomar går bara grundskolan. Var tionede 18-24 åring får ingen fortsatt utbildning och det betyder att risken för långtidsarbetslöshet är stor".
Att vara arbetslös är ett elände, varför vill då borgarna i Sverige göra det ännu eländigare? De brukar hämta exempel från Finland (hushållsnära tjänster och skolan) varför inte ta del av slutsatserna i rapporten från social- och hälsovårdsministeriet?
tisdag 6 mars 2007
DN avslöjar...
Egentligen behöver vi väl inte dra några slutsatser här. Fakta talar för sig själva. Samtidigt som exempelvis Rinkeby är ganska fattigt och svenskglest är Danderyd ett av landets mest segrerade områden.
Socialdemokraterna är som en sekt ibland...
Sysselsättningen är en viktig förklaring till valförlusten, men socialdemokraterna måste också bli ett parti för välartikulerade storstadsbor som är vana att ställa krav. Vidare måste partiverksamheten locka människor som inte lärde sig ”Vi bygger landet” redan i hemmet, och alla som sitter i partiledningen bör inte vara heltidspolitiker.
Om du tycker väldigt bra om Pagrotsky, vilket du förväntas att göra, kan du läsa artikeln också.
Ekonomisk demokrati
Den ökade utrikeshandeln innebär en bidning av den ekonomiska politikens handlingsfrihet. Dessa förhållanden medför att samhället måste ha fler instrument till sitt förfogande; samhället måste ha möjlighet att mer finförgrenat än tidigare påverka det ekonomiska skeendet i enlighet med arbetarrörelsens värderingar.
Den så kallade fria konkurrensen har lett till maktkoncentration hos några få och utsugning av arbetarna. Detta har lett till deras underkastelse ett fåtals välde. Detta outhärdliga system ska ersättas genom en allmän demokratisering av det ekonomiska livet. Konkurrensen ska bytas mot samverkan, de blinda marknadskrafterna ska ersättas av en demokratisk styrning.
måndag 5 mars 2007
Veckans Sovjetskämt
Un pájaro viajador...
http://pajaritonegro.blogspot.com/
Roland vår vän, vi tror på dig än
Roland Andersson är tidigare kommunalråd i Borås och är numera regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland. En post han har lyckats inneha under nära två mandatperioder. Roland Anderssons ödmjukhet gör också att han tillträder som ersättare i arbetsutskottet, däribland tillsammans med Carin Jämtin.
På grund av den taktiska omgrupperingen i höstens val av väljare så kommer Socialdemokraterna inte at besätta posten som ordförande i SKL.
Avvisningarna av Egyptierna
Jag har en fråga till Bodström. Vad har dessa två nutida egypter gemensamt med 167 balter för cirka 60 år sedan?
Ett kulturellt inlägg...
Slaget vid Verdun
Från februari till december år 1916 rasade det strider omkring Verdun och resultatet var 300 000 döda och 450 000 sårade. De välmående byar som låg runtomkring Verdun är fortfarande obeboeliga platser eller helt öde.
Den 21 februari exakt 07:30 (eller 07:32) öppnade 1220 kanoner eld och bland dessa fanns den nya kanonen som populärt kallades för "Tjocka Berta". Det oerhört viktigt symboliska fortet Dounamont föll efter 5 dagar (det var dock kanske inte av någon större principiell vikt eftersom det bara fanns 57 fransmän kvar i fortet och två kanoner, dock blev fortets fall en viktig propagandistisk seger för tyska armén). Det var i det här läget man hämtade Petáin för att leda försvaret vid Verdun. Petáin hämtades från hotell gare du Nord där han tillbringade tid med sin älskarinna. Verdun fick vänta tills de var klara. Nivelle blev kallad slaktaren och Petáin folkhjälten.
Det är ganska intressant hur omdömen av personer kan växla över tid. Petáin var ena dagen folkhjälte senare landsförrädare. Dock ej helt utan orsak.
Kulturell demokrati
Människan är en social varelse som utvecklas tillsammans med andra människor. Vi formas av samhällets rådande normer och kultur. Samtidigt kan vi genom engagemang och kulturell aktivitet forma och omforma samhället. För att detta skall kunna ske krävs det att samhället ger möjligheterna så att alla kan engagera sig.
Kulturen är ett politiskt medel för att uttrycka sig och med kulturen som drivkraft finns en sprängkraft vilken alltid utgjort en grund för samhällsförändrande rörelser. Med kultur upplever vi saker, skapar gemenskap och formar nya tankar och idéer. Detta kräver att vi har kulturella institutioner som är öppna för alla, då samhället har ett ansvar för att alla människor ska ha tillgång till kultur.
En fri och oberoende kultur är en förutsättning för en fungerande demokrati. Kulturen måste också vara jämlikt fördelad, en grund för detta är att kulturen skall vara finansierad med offentliga medel.
söndag 4 mars 2007
Håll ihop
fredag 2 mars 2007
En tung förlust.
Det är en glädjens dag
Men visst var det nog en och annan väldigt glad i överklassen som nu slipper städa det egna hemmet.
Fördelningsmässigt är det orättvist. Pengar som kunde ha gått till den som har det sämre ställt, exempelvis till att förbättra äldreomsorgen, går nu till att göra städningen hos friska och starka billigare. Fler personer blir också tjänstefolk istället för exempelvis vårdpersonal.
Klyftor som bara växer.
Från USA når oss nya siffror om inkomstutvecklingen. Kongressens budgetkontor, CBO, vet berätta att klyftorna fortsatte att vidgas också 2004.
Genomsnittsinkomsten efter skatt för den rikaste procenten i USA steg från 722 000 dollar 2003 till 868 000 dollar 2004. En nätt liten ökning efter avdrag för inflationen på 146 000 dollar eller 20 procent.
Det är den största ökningen på 13 år enligt budgetkontoret. Dollarn står när detta skrivs i 7,03. Ökningen motsvarar ett lönepåslag på ett år med 1 miljon och 26 380 kronor till.
Inkomsterna för den mellersta femtedelen av amerikanerna ökade med 3,6 procent eller med 1,700 dollar till 48 000 dollar 2004.
Och slutligen för den femtedel som har de lägsta inkomsterna steg dessa med i genomsnitt 1,4 procent eller 200 dollar.
CBO vet också berätta att sedan man började föra statistik 1979, samma år som Ronald Reagan tillträdde för övrigt, har inkomsterna för den översta procenten nästan tredubblats. Detta efter skatt och inflation. Samtidigt har inkomsterna för den mellersta femtedelen ökat med 21 procent under denna 25-årsperiod. De fattigaste amerikanerna, d v s femtedelen med lägst inkomster, har bara ökat dessa med 6 procent.
Då skall man dessutom betänka att vi snackar inkomster, inte löner. Lönerna har enligt andra uppgifter inte ökat alls för de fattigaste på ett kvarts sekel.
Inkomsterna bland de fattigaste amerikanerna hålls uppe genom att de jobbar mer.
Den översta procentens andel av de samlade inkomsterna har på dessa 25 år ökat från 7,5 procent 1979 till 14 procent 2004.
Den mellersta femtedelen, med 20 gånger så många personer, har minskat sin andel av den nationella efterskattinkomsten från 16,4 procent till 15 procent. Och den fattigaste femtedelens andel har sjunkit från 6,8 procent till 4,9 procent.
Så ser det ut i kapitalismens förlovade land.
Under den här helgen...
DÅK:en förväntas gå mycket smidigare än SSU förbundets medlemshantering.
Och vem sa att svensk historia inte sätter spår?
Och artikeln på Yle.fi handlar om att Svenska Folkpartiet (i Finland) vill tidigarelägga undervisningen i svenska med ett par år. Vidare vill Sfp göra det mer attraktivt för finska elever att fortsätta läsa svenska.
Idag är det obligatoriskt för alla finländare att läsa svenska i skolan. Snart är den ryska minoriteten lika stor som den svenska. Ska man då börja läsa ryska i skolorna?