fredag 9 mars 2007

Senaste valprognosen från Finland


Den 18 mars är det sista chansen att rösta i Finland. Idag kom det en valprognos. Den lyder som det står ovan.

Kesk är Centerpartiet och vi kan notera en uppgång i väljarstödet. Centerpartiet har sitt väljarstöd främst på landsbygden. I norra och östra Finland är väljarstödet överlag stort. Partiledaren Vanhanen är statsminister.

SDP är Socialdemokraterna. Partiet har inte haft väljarkåren med sig den här valrörelsen och vissa hävdar att det beror på att partiledaren saknar karisma. I Finland har personvalet ett större inslag än i Sverige. Socialdemokraterna sitter med i regeringen och har gjort det de senaste 12 åren och har sin väljarbas i städerna.

Kok är Samlingspartiet (Moderaterna). Samlingspartiet tävlar också om stadsfolkets röster. Hur osannolikt det kan låta för en svensk så konkurrerar ibland Kok och SDP om samma väljare. Sauli Niinistö som förlorade knappt mot Tarja Halonen i presidentvalet är oerhört populär bland stora väljargrupper. Partiet är det enda stora som inte ingår i regeringen (2 av de tre stora partierna brukar alltid ingå i regeringen). Kok vill bilda en borgerlig allians precis som skett i Sverige. Om valresultatet blir som i den här opinionsundersökningen är det troligt att det blir en borgerlig regering eftersom Centern går upp och så även Kok medan SDP minskar.

VAS är Vänsterförbundet (Vänsterpartiet). Något överraskande för alla är att det går så bra för Vänsterförbundet. Deras partiledare Suvi-Anne Siimes gjorde en halv Gudrun Schyman och hoppade av och hälsade att VAS väljare skulle rösta med Socialdemokraterna. Vänsterförbundet har sitt väljarstöd i Tammerfors och andra industriorter.

VIHR är Vihreät (de Gröna). Det går lite knakigt för de gröna just nu. De har ambitionen att bli mycket större än vad de är nu. Deras förslag kring medborgarlön har sågats av alla andra partier (som sitter i riksdagen). De Gröna kommer bra överrens med Centerpartiet vilka gärna hade tagit med de Gröna i regeringen den är mandatperioden. Men då ställdes krav från Socialdemokraterna att även Vänsterförbundet skulle ingå, något som inte Centern var pigga på. De Gröna är populära i huvudstadsregionen.

KD är Kristdemokraterna. Kristdemokraterna bedriver en valrörelse med en stor portion självironi. Det finns ett ord på finska vilket är tiukkapipo och betyder ungefär trångsynt och konservativ. Pipo betyder mössa. Därför har alla Kristdemokrater en mössa på sig där det står tiukkapipo. Vanliga lutheraner eller ortodoxa tillhör inte Kristdemokraternas känväljare utan istället de i frikyrkorörelserna.

RKP är Svenska Folkpartiet (sfp). Svenska Folkpartiet är ett språkparti med högerinriktning och vars enda viktiga fråga är att svenskan i Finland skyddas. SFP brukar automatiskt ingå i varje finsk regering. Stefan Wallin, sfp:s ordförande, sa i en valduell att "det är bra att vi har ett sådant system att två partier sitter i regeringen medan ett vilar", han fick genast en replik från debattledaren "när vilar ni då". Därefter började alla i panelen och publiken skratta. Kok:s ledare sa senare i samma debatt att "man röstar i Finland bara för att kunna veta vilka partier som sfp får som regeringskamrater". SFP har sitt väljarstöd i Österbotten, Egentliga Finland (Skärgården) och Nyland.

PERUSS är Sannfinnarna. Sannfinnarna är från början ett protestparti från 1960 eller 1970 talet och hette SMP, Finska landsbygdspartiet som hade ett särskilt stort stöd i östra Finland. Där fanns många missnöjda centerpartister som röstade med SMP istället för med sitt gamla parti. Ett tag var de stora i riksdagen. Men numer har deras popularitet minskat fram tills 1990-talet då de bytte namn till Sannfinnarna. De är det enda parti som vill att Finland skall gå ur EU och ha hårdare invandringsregler. Deras ordförande erkänner stolt att han är populist. Deras väljarstöd är utspritt.

MUUT är Övriga partier. Dessa partier kommer troligen inte att få några av de 200 parlamentsplatserna som står på spel. Det finns bland annat två kommunistiska partier, finska folkets blåvita (ett ultranationalistiskt parti), Självständighetspartiet, Liberalerna och så vidare.

4 kommentarer:

Daniel sa...

Men, Anders. Någon valprognos kan jag inte se :(

Pravda daily sa...

kolla nu

Daniel sa...

Ja, men jag gillar inte riktigt vad jag ser ;)

Nu blir det till att hålla tummarna för kamraterna i öster!

Johan sa...

tackar för en intressant redovisning