onsdag 14 mars 2007

Motion till Borås kommunfullmäktige

Utveckla Borås Djurpark och turismen

Borås Djurpark gör ett oerhört viktigt arbete med att bevara vissa djurarter. Djurparkens motto är att visa "djur i natur". Djuren visas på stora områden och i en miljö som gör att de beter sig på naturligt sätt. Sedan många år deltar djurparken i nationella och internationella bevarandeprojekt av hotade djurarter. Avelsarbetet har resulterat i flera unika födslar, bland annat orangutangungar och en elefantkalv. När det sker födslar brukar det ge positiva rubriker som även skänker glans åt Borås. En gemensamt ägd djurpark med det här syftet är något som boråsare är stolta över.

Den senaste utredningen om vad turismen innebar för Borås gjordes år 1996. Det är ett tag sedan och mycket har hänt på den fronten. Turismen är en växande industri och många av framtidens jobb kommer troligen att ligga däri. Därför är det viktigt att vi vet hur många jobb som turismen innebär, vilka fler förutsättningar Borås har inom turismens område etc…

Turismen är mycket viktig för Borås. En del i navet för turismen är Borås Djurpark. Därför föreslås det i den här motionen att det byggs stugor till Borås Camping samt att en ny turistutredning genomförs.

Då den här motionen skrivs år 2007 blev Borås Djurpark tvåa i bästa djurpark (tävlingen var arrangerad av barnsemester.se och har uppmärksammats i flera nyhetsmedier). En viktig del i utvecklandet av turismen till Borås hänger ihop med en ökning av stugor på Borås Camping. Idag finns det 42 stugor på campingen och åtta enklare i Boråsparken. Under djurparkens högsäsong är samtliga fullbokade!

Det är positivt med boende i stugor eftersom de i snitt stannar längre än andra boende på campingen. Stugor minskar beroendet av vädret och vädret i Borås kan vara något omväxlande.

Härmed föreslås kommunfullmäktige att besluta:

Genomföra en ny turistutredning för Borås
Det byggs 16 stugor till Borås Camping

3 kommentarer:

Johanna Falk sa...

Vilket bra förslag!

Camilla sa...

Jag håller med!

Daniel sa...

Jag förstår argumentet om Borås djurpark som en turistmagnet men blir det inte fel att inleda skrivelsen med ett djurrättsligt perspektiv. Djurparker överlag, inte Borås undantaget, är inte något som kan förespråkas även om de ägnar sig åt avel på hotade arter. Djuren lever inte i någon naturlig miljö. Anser dock att Borås kommun utgör en bättre ägare än en privat konstellation.