lördag 17 mars 2007

Sista undersökningen

Igår kom den sista opinionsundersökningen inför morgondagens val i Finland. Till skillnad från det socialdemokratiska partiets kongress där alla ombud förväntas rösta på en och samma kandidat verkar det som om finska folket kommer att rösta på olika kandidater.

Valet i Finland är egentligen en match mellan de tre stora partierna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Samlingspartiet (Moderaterna). Gårdagens undersökning såg ut såhär för dem:

Centerpartiet (kesk) verkar behålla sin ställning som största parti och verkar dessutom gå framåt en hel del under Vanhanens ledning. Socialdemokraterna (sdp) backar men så gör även Samlingspartiet (kok).

Det som är annorlunda med finska valsystemet till skillnad från det svenska är att ett betydande inslag av personval råder. Partierna ställer upp kandidater för varje valkrets, men utan rangordning. Den eller de kandidater som får mest personröster får den eller de platser i riksdagen som partiet fått i valkretsen. Därmed konkurrerar varje partis politiker med varandra om vem som ska besätta partiets mandat i valkretsen.

Det är troligen som alltid att två av dessa tre partier kommer att bilda regering och svenska folkpartiet kommer också at ingå i regeringen. Åren 1987-91 satt Socialdemokraterna och Samlingspartiet i regeringen tillsammans.
Något som hade vart otänkbart i Sverige och 1991-95 regerade Samlingspartiet och Centern ihop. Sedan 1995 har Socialdemokraterna och Centern regerat.

För de övriga partierna såg det ut såhär i sista undersökningen innan valet:Svenska Folkpartiet(rkp) går framåt av någon outgrundlig anledning, kan bli intressant att studera valresultatet i morgon för att se om undersökningen stämmer. Vi kan även notera en uppgång för de Gröna (vihr). Den uppgången beror troligen på att ingen i Finland ännu känner till Miljöpartiet i Borås´ samarbete med högern. Skulle det läcka ut, skulle de antagligen sjunka.

Sannfinnarna (ps) går något tillbaka. Dock int tillräckligt mycket.

Inga kommentarer: