måndag 12 mars 2007

Centern en belastning?

Den före detta riksdagsledamoten och för närvarande folkpartisekreteraren Erik Ullenhag går idag i DN Debatt till hårt angrepp mot Mauderaterna (Maud och Centerpartiet). Debattartikeln är något lurig för å ena sidan hävdar Ullenhag att Centerpartiet har fått en positiv utveckling där de tagit efter saker från Folkpartiet men åandra sidan gillar inte Ullenhag den nyliberala strömning som Centerpartiet tagit efter Moderaternas så kallade orientering mot mitten.

Ullenhag skriver såhär om att centern liknar Folkpartiet:

Men även om centerpartiets utveckling gjort att folkpartiet och centern ligger närmare varandra i vissa frågor än tidigare skapas också nya konfliktytor mellan våra respektive partier. I värsta fall kommer delar av förnyelsen av centern även leda till problem för fyrpartialliansen.

och med värsta fall av förnylelsen menar Ullenhag det här:

För även om Maud Olofsson gärna använder benämningen socialliberal är det snarare en nyliberal utveckling vi ser i centerpartiet. Ledande företrädare talar om platt skatt och förespråkar mycket kraftiga skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och partiet är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt och har återknutit till en gammal centertradition om att tala om grundtrygghet i stället för inkomstbortfall i socialförsäkringarna.

Alltså, som socialdemokrat kan man inte låta bli att vara road av denna borgerliga kannibalism. Den där påstådda alliansen verkar ha en del inbördesstrider. Men vi kan väl vänta med att kalla det för inbördeskrig. I övrigt så ryktas det att Folkpartiet skall vara rätt besvärliga och de andra borgerliga partierna dras för dem i regeringskorridorerna.

Men för att besvara rubriken, Centern en belastning, så är svaret nej. Centern eller Mauderaterna är en oerhörd tillgång eftersom de inte hymlar med den borgerliga politiken och det systemskifte som högern i Sverige vill genomföra.

3 kommentarer:

Heiti Ernits sa...

Så där mellan raderna, kikar vår käre Federley fram. Avståndet mellan traktorcentern och stureplans dito växer alltmer =)

Pravda daily sa...

jo Federley är en av de bästa tillgångarna vi har!

Johan sa...

jag måste säga att jag är väldigt nyfiken på hur du internt talar om edert regionsamarbete med vissa partier ;)

f.ö har naturligtvis ullenhag rätt. men den kritik han riktar mot c går gäller ju även i högsta grad hans eget parti.

synes på torsdag!