onsdag 21 mars 2007

A-kassan, ett varv till

När det gäller a-kassan. En försäkring som är till för att klara sig gör borgarna så att ersättningen sänks till lägst 65 procent av lönen. Beräkningsgrunderna ska ändras så att det blir svårare att få a-kassa. Samtidigt halverar regeringen det statliga stödet till a-kassorna och höjer avgiften kraftigt. De gör det för att finansiera skattesänkningar åt dem som redan har jobb, för att kunna slopa förmögenhetsskatten, för att kunna sänka fastighetsskatten för rika fastighetsägare i storstadsområdena.88 procent av regeringens skattesänkningar går till dem som tjänar mest. Det är inte bara klassisk högerpolitik. Det är osmakligt också. A-kassan är ett uttryck för solidaritet. A-kassan betyder att vi ställer upp för varandra. En för alla för en.

A-kassan ger trygghet i förändring. Trygghet att stå på egna ben i väntan på ett nytt arbete. Den som blir arbetslös ska veta att hela livet inte slås i spillror.

Regeringen säger att deras förslag ger fler jobb men än så länge har de inte lyckats förklara hur. Det enda säkra effekten av förslaget är istället att vardagsekonomin för tusentals arbetslösa och deras familjer riskerar att slås i spillror. Syftet med regeringens förslag är uppenbart - det ska svida ännu mer att vara arbetslös. Den underliggande tanken är den som högern alltid har haft om arbetslösa människor, att arbetslösheten egentligen är deras eget fel. Att de är för lata och inte anstränger sig tillräckligt för att söka jobb. Men orsaken till arbetslöshet är inte bristande vilja att söka jobb. Olika personer har olika utsatt position på arbetsmarknaden.

1 kommentar:

Mika sa...

Vilket bra blogginlägg, jag håller 100% med dig. Jag läste häromdan en intressant och rolig kolumn om Finlands samlingspartiet i kvällstidning Iltalehti (liknar Expressen) som jag kanske kan översätta för dig. Den var jätterolig och passar bra för detta ämne.