söndag 25 mars 2007

Grunden, vad den handlar om

Men vad handlar allt i grunden om? Vad handlar socialdemokratin om? För några dagar sedan beskrev vår partiordförande Sahlin att socialdemokratin handlar om frihet. Hon citerade några ord ur vår kampsång internationalen ”slav stig upp för att slå dig fri”. Socialdemokratin är och har alltid varit en frihetsrörelse. Grunden för oss har varit kampen för allas rätt till arbete. För ingen har så lite frihet som den som inte ar ett eget jobb, inga arbetskamrater dålig försörjning, ännu sämre nu efter att moderaterna och deras stödpartier kommit till makten.

Vår kamp för frihet fortsätter ständigt, nya ofriheter växer ständigt fram. Människors längtan är lika stark idag som för 118 år sedan då vi grundades. Därför är det så viktigt att högern i Sverige inte får ta beslag på ordet frihet. De pratar om sin valfrihet, eller friheten till skatteavdrag, eller friheten för företag att få etablera sig var de vill.

Vi till skillnad från dem står för en verklig frihet, eller kanske snarare för individens frihet. Det handlar om livsval och möjligheter att kunna göra dem. Du ska ha rätt att studera även om inte dina föräldrar har fått den chansen. Moderaterna kallar Borås högskola för en bondehögskola och byuniversitet. Det är ett tecken på deras förakt mot att ”vanligt” folk får chansen att studera vidare.

Frihet förutsätter jämlikhet. Utan jämlikhet finns det ingen frihet och utan frihet finns det ingen jämlikhet, som en av socialdemokratins kampsånger säger. Därför är det så märkligt at högern ger sig på de som har det sämst ställt idag.

1 kommentar:

Rikard Nielsen, Borås s-studenter sa...

Ja du Anders frihet och frihet.
Ingår också valfrihet i frihet :-)!?