onsdag 21 mars 2007

Sverige och Kuba

Alltså, det här uttalandet från Kubas FN ambassadör är rätt intressant att läsa. Likaså är det intressant att notera att den här veckan har vi haft diplomatiska gräl med Zimbabwe och Kuba. Två marxistiska stater på en vecka, inte illa. Bland annat anklagas Sverige för etnisk rensning.

Såhär sa Kubas ambassadör som ett svar på Carl Bildts kritik av Kubas kränkningar av mänskliga rättigheter.

Juan Antonio Fernandez Palacios, ambassadör:
Tack, herr ordförande! I morse hörde vi ett chockerande uttalande från representanten från kungadömet Sverige. Det var en attack som påminde om de inte så ärofulla dagar då Sverige var en blodig imperalistmakt som plågade sina grannländer och utsatte dem för kolonialt slaveri under sin härskarstövel.Häpnadsväckande hyckleriDetta hyckleri är häpnadsväckande! Hur kan man tala om brott mot de mänskliga rättigherna utan att nämna tortyrcentrat på Guantanmo eller de krigsbrott som USA utför i Irak. För att inte nämna de hemliga fängelse och fångtransporter, som även Sveriges regeringen varit en del av. Kuba är, till skillnad mot Sverige, ett rättvist och inneslutande samhälle.

I Kuba förföljer vi inte flyktingar eller försöker genomföra en etnisk rensning där de enda som får stanna i landet är de vars hud och hårfärg stämmer överens med rasmönstret hos de forna vikingaerövrarna. Ord fyllda av hatRepresentanterna från Sverige får inte glömma att Kuba är en medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter, det är inte Sverige eftersom landet inte förtjänat en plats här. Det beror på den attityd som visades upp här och jag tror att Sverige får svårt att ta en plats i ett råd som präglas av dialog och samarbete. Det hade hade varit bättre om de svenska representanterna hade stannat hemma i sin huvudstad istället för att komma hit till denna sal med sina ord fyllda av hat och konfrontation. Tack!

4 kommentarer:

Johan Dahlberg sa...

Det finns bara en sak man kan göra åt det här och det är att skratta.

Jonas Ryberg sa...

Tja, han har ju rätt i en del saker... men samtidigt kanske lite självkritik vore på plats.

Mika sa...

Det var ju Nordkorea som sa att Finland bröt mänskliga rättigheter mot nordkoreanska diplomater för några veckor sedan. Var är spegeln? Vi som bor i Norden måste ta en titt.

Mikael Åhman sa...

Jag instämmer med kamrat Rydberg. Läser man hela talet i ett sammanhang så är det huvudsakligen korrekt, dock aningen konfrontativt och med viss brist på självinsikt. Vilket även kan sägas om adelsmannen Bildts utfall mot Kuba...