måndag 19 mars 2007

Valresultatet

I dagens lokaltidning DN rapporterar man från finska valet. Valresultatet blev något överraskande med Samlingspartiet som gjorde en skräll. Finska Socialdemokraterna gjorde som svenska Socialdemokraterna och överraskade alla, med sitt dåliga resultat. Nedan följer valresultatet:
(C=centerpartiet, Saml=Moderaterna, SDP=Socialdemokraterna, VF=Vänsterpartiet, Gröna=de Gröna, KD=Kristdemokraterna, SFP=Svenska Folkpartiet, Sannf=Sannfinnarna)


Valdeltagandet 2007 67,8 %
Valdeltagandet 2003 69,7 %

Regeringssonderingarna inleds nästa vecka. Sonderingarna leds av den nya riksdagens största parti, centerpartiet. Riksdagsgrupperna möts nästa torsdag för att utse en sonderare, som med största sannolikhet blir statsminister Matti Vanhanen.

3 kommentarer:

Mika sa...

För dem som är intresserade. Det står övriga i listan och "övriga" fick en riksdagsledamot i risdagen. Det är faktiskt Ålands representant i Finska riksdagen. Man räknar inte Ålands representant till andra partier för man har ett separat partisystem på Åland. Enligt finska grundlagen skicker Åland en representant till Finlands riksdag.

Och nej, på Åland har man inte SFP. Det är bara kontinentala Finlands grej. :D

Jonas Ryberg sa...

Blev det liberalerna som fick Ålands mandat som vanligt? Annars har väl Ålands sossarna tuffat till sig lite?

Mika sa...

Det var nån borgerlig allians på Åland om jag minns rätt.