torsdag 27 december 2007

Slaget om jämlikheten...

...idag kan du läsa i NSD, Norrländska Socialdemokraten, ett lysande inlägg mot Svenskt Näringsliv och deras kritik mot svenska fördelningsmodellen.

söndag 23 december 2007

Kvalitet från alla, till alla!

Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet

Bergsbos folk har satt upp fina politiska budskap längs berget där vi bor. Här är ett av dem.








Här är en annan slogan författad av Bergsbos folk.

jul, jul, strålande jul...

– Svenskarna har ett större hjärta än man tror, säger Kristina Axén-Olin, finansborgarråd (m) i Stockholm, glatt.

När överklassens riddare i form av Moderaterna talar om vikten av ett stort hjärta, då bör alla varningsklockor man har ringa på en gång.

Men Axén-Olin har kanske rätt för det är väl det som märks i opinionssiffrorna just nu. En majoritet av väljarna har genomskådat Moderaternas pr-trick. Bakom den tjusiga fasaden i valrörelsen gömde sig gammal, klassiska högerpolitik. Utan hjärta.

Den gamle KD ledaren Alf Svensson formulerar det mycket bättre själv i dagens God morgon världen:

-Man kanske glömmer att man inte bara ska tala till hjärnan utan också till hjärtat

torsdag 20 december 2007

Insikt III

Arne Kjörnsberg, fortsätter att skriva om sitt EU tema. Arne Kjörnsberg nämner idag utträdesparagrafen. Vidare är Arne citerad här, här och här.

onsdag 19 december 2007

Apartheiddom

sa Erland Olausson med tanke på EG domstolens beslut. Det innebär om man hårdrar det att en boråsare är mer värd än en tallinbo.

Sakta gröper EU-medlemskapet ur de centrala landvinningar som arbetarrörelsen gjort under lång kamp. Det fria flödet av varor och tjänster på den inre marknaden ges, i slutändan, alltid företräde. Det där har naturligtvis borgerligheten alltid vetat ända sedan den började driva på för ett svenskt medlemskap i EU.

Så skriver Göran Greider idag.

tisdag 18 december 2007

Insikt II

Idag skriver Ali Esbati om beslutet i EG domstolen. Ali Esbati refererar i sitt inlägg till vår Arne Kjörnsberg. Det är intressant. Båda verkar ha samma insikt gällande domen och som ett marknadsfundamentalistiskt statsbygge.

Insikt

"Min plikt är inte att klamra mig fast vid poster och än mindre att stå i vägen för yngre personer, utan att bidra med erfarenhet och idéer vars anspråkslösa värde kommer från de exceptionella tider som jag har genomlevt"

Så låter det från Fidel Castro. Han verkar tycka att det inte längre är tid att klamra sig fast vid makten efter över 40 år av enpartistyre och diktatur. Kul att han kom till insikt efter så lång tid och vill lämna över till yngre förmågor. Hoppas att överlämnadet sker i samband med fria val.

"Insikten att historien - också den vi just nu lever - utgör en öppen process är en av de viktigaste vi har. Den förblir abstrakt och i grunden obegriplig om vi inte får ett hum om den verkliga historiska utvecklingen, där varje komponent, varje ord kunde byta innebörd utan att deltagarna behövde märka något förrän efteråt. Vi blir istället förförda av de stora, blanka orden och de heligt bedyrade idealen".
Sven-Eric Liedman

måndag 17 december 2007

Partiet

Men vad är partiet?
Sitter partiet i ett hus med telefoner,
är dess tankar hemliga, besluten okända?

Vem är partiet?

Vi är partiet!
Du och jag och ni – vi alla.
I din klädedräkt finns partiet, kamrat och i ditt
huvuds tankar.

Där jag bor är partiets hus och där man angriper dig,
där kämpar partiet.
Lämna oss inte!

Vi kan ha fel och du kan ha rätt, därför
lämna oss inte.
Gå inte utan oss den rätta vägen
ty utan oss är det en felaktig väg.
Att den korta vägen är bättre än den långa,
det förnekar ingen.

Men om någon vet den rätta vägen
och inte förmår visa oss den, vad gagnar
oss hans visdom?

Var vis hos oss.
Lämna oss inte.

Den enskilde har två ögon,
partiet har tusen ögon.
Partiet ser sju stater,
den enskilde ser en stad.

Den enskilde har sin stund,
men partiet har många stunder.

Berthold Brecht

söndag 16 december 2007

Kvalificerat skvaller

Klockan är just nu 01:11 natten mot söndag. Nu till skvallret. Miljöpartiets lokala språkrör och partiets starke man uppges festa på Grand just nu. Dock rapporteras han inte ha så roligt. Om han hade vart med i oppositionen hade han haft det roligare och dessutom säkerligen fått en julklapp.

Däremot vill Pravda Daily önska Heiti Erntis en riktigt röd jul i solidaritetens tecken.

lördag 15 december 2007

Demokratisk socialism i Sjuhärad

Socialdemokraterna får i den lokala nedbrytningen av SCB:s stora väljarundersökning 56,1 % av rösterna. Arbetarklassen och bondeklassen i Sjuhärad verkar stå enad mot kapitalet och högerns rovdjursmentalitet.

Under morgonen har vi på börjat en lista på över hur vi ska göra Borås rättvist igen. Borås har råd med rättvisa.

onsdag 12 december 2007

Möte med livsmedelsverket

Idag har presidiet (ordförande från den borgerliga majoriteten och vice ordförande från den rättvisa oppositionen) träffat livsmedelsverket. Det var ett bra möte utan några större överraskningar. Livsmedelsverket var förvisso förvånade över att Borås inte satsade på djurskyddssidan och undrade varför Borås inte ville visa att man hade flaggan i topp om organisationen skulle bli statlig.

Jag svarade att de borgerliga partierna i Borås (m, fp, vägv, c, kd och mp) inte var så intresserade av djurens skydd eftersom det ändå snart kanske skulle bli statligt. För det var exakt så som miljöpartiet sade i budgetdebatten då vi röstade om frågan.

söndag 9 december 2007

Folkpartiet och mänskliga rättigheter

"-Han (Robert Mugabe, Zimbabwes president) borde inte skaka hand med europeiska ledare utan galler".

Så sa den folkpartistiske riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson, i ett fyndigt uttlande, till Aktuellt igår. Birgitta Ohlsson protesterar på plats mot EU toppmötet där Robert Mugage deltar. Mugabe har i sin tur anklagat Sverige för att svärta ner hans land.

Problemet med Ohlssons och Folkpartiets (med fleras) inställning är att den inte är konsekvent. På toppmötet deltar fler banditer än Mugabe. Han är inte ensam. Zenawi och Khaddafi är ytterligare några ledare som inte alltid håller dig på rätt planhalva gällande mänskliga rättigheter.

Men det är Mugabe som får allt ljus på sig och det har väckt kritik för Mugabe kan spela ut sitt koloniala kort och därigenom vinna sympatier på hemmaplan.

Extra komplicerad blir situationen av att Folkpartiet i det här fallet är konsekvent emot att Mugabe bryter mot folkrätten men samtidigt var Folkpartiet för USA:s folkrättsvidriga krig i Irak. Det kallas för dubbelmoral. Ett enkelt tips till Folkpartiet är att åtminstone försöka att vara konsekventa.

För att förtydliga lite till; Om Mugabe ska bojkottas (eller till och med arresteras) för att han är huvudansvarig för ett enpartistyre, gynnar sina egna män, censurerar media och skickar sin polis mot fackföreningsledare. Hur ska vi då egentligen förhålla oss till exempelvis regimen i Kina?

För i Kina gör man allt det här som Mugabe gör fast i ännu större och värre skala. Dit åkte den förre detta folkpartiledaren förra året. Efter besöket i Kina talade inte Leijonborg om det politiska förtrycket utan om arbetskapaciteten och acceptansen av rikedom. Men som Borås kommunalråd Morgan Hjalmarsson sa "att vara liberal, det är att vara kluven".

Unga Örnar i Borås...


...har idag och igår stått på Åhaga julmarknad. Det folkliga stödet för Unga Örnar i Borås är stort. Under de timmar som vårt pass var kom det fram många människor för att diskutera Moldavienprojeketet och för att spela på vårt socialistiska chokladhjul.

lördag 8 december 2007

Nazistskämt

Strax före Hitlertysklands fall sökte Hitler upp en astrolog för att fråga om han skulle förlora kriget.
-Ja det kommer du att göra, svara astrologen
- När kommer det att ske, frågade Hitler
-På en judisk högtid
-Men vilken helg?
-Vilken dag det än blir, kommer det att bli en judisk högtid

Det här skämtet är hämtat från koncentrationslägren. I de flesta diktaturer blir humorn ett vapen mot regimen. Humor är ett bra vapen då den används mot ondskan och inte mot offren.

Se upp för högern!

Folkhemmet är på reträtten. Snabbt och obarmhärtigt försvinner det. Ständigt nya angrepp på sociala skyddsnät kommer från högern i allmänhet och från moderaterna i synnerhet. Det är en slug taktik som högern genomför sina förändringar med. Vi hinner inte märka allt som händer.

Finansministerns cyniska leende i tv-rutan. Överklassens riddare. För ett år sedan (och några månader sedan) ansåg även medelklass med vänstersympatier att ”vi behöver en förändring i det politiska livet. Socialdemokratin förnyar sig inte”. De har nu fått sin förändring.

fredag 7 december 2007

Dödstraffet

Idag verkställdes tre dödsstraff i Japan. Samtidigt väntas delstaten New Jersey återigen avskaffa dödstraffet. New Jersey blir första delstaten att avskaffa dödsstraffet sedan man hade infört det igen efter förra förbudet.

Det är 37 delstater i USA som har kvar dödstraffet. Hoppas att fler länder och delstater i USA följer New Jerseys exempel.

onsdag 5 december 2007

Gudrun Schyman



Gudrun Schyman har lagt politiken på hyllan och skaffat sig en ny hobby.

tisdag 20 november 2007

Alternativt första majtåg



Den här filmen är faktiskt för rolig.

söndag 18 november 2007

Sovjethumor; Pipan

Stalin säger till sin säkerhetschef Berija att han har blivit av med sin pipa. Dagen efter säger Stalin att han har hittat pipan igen.

- Det är inte möjligt, svarar Berija. Jag har arresterat tjugofem personer för dådet och varenda en har erkänt!

lördag 17 november 2007

Idag Södra Älvsborg, i morgon världen

Igår arrangerade SSU Borås Rock mot rasism, det blev en glad tillställning på Rockborgen med över 200 personer. Mikael Karlsson skötte arrangemanget med bravur och alla andra SSU:are som hjälpte till gjorde en stor insats. Det var även kul att se den stora uppslutningen som kom från SSU Norra Älvsborg och SSU Bohuslän.

Idag har vi haft utåtriktad kampanj på Sjöbo tillsammans med partiet, det var riktigt mysigt. Varm korv med bröd och politik flödade i massor på Sjöbo torg.

tisdag 13 november 2007

Miljönämnden har haft möte...

...igen. För första gången deltog vi inte i beslut i Miljönämnden. Det handlade som vanligt om att den borgerliga majoriteten vill bygga på områden som har höga naturvärden. Den borgerliga majroiteten lade fram två helt nya förslag. När vi läste dem så lät det positivt men vi Socialdemokrater ville att kontoret skulle kolla på vilka konsekvenser deras förslag fick på miljön och strandskyddet.

Detta ville dock inte borgarna utan de ansåg att ärendet var tvunget att beslutas idag på nämnden. Lite tråkigt. Därför kunde vi inte delta i beslutet, för vi hade inget beslutsunderlag. Nu har Miljöpartiet varit med och försämrat naturskyddet i Borås och aktivt deltagit i beslutet. Undrar vilken förklaring vi får den här gången:

1. Vi sitter med i en majoritet där man får ge och ta (detta bör ställas i kontrast mot tidigare uttalanden, som bland annat kan läsas här på bloggen som att: Vi kommer inte rösta för något som försämrar miljön)
X. Vi är med i en majoritet som har över 50% och behöver inte förklara oss
2. Vi tror inte på att området har höga naturvärden bara för att tjänstemän säger det

måndag 12 november 2007

Ulvskog i försvaret av Folkhemmet

Marita Ulvskog talade på Socialdemokraternas framtidsgar nu i helgen. På partiets hemsida står det såhär:

- Sveriges ekonomiska överskott ska vi använda till att reparera revorna i välfärden, inte till att sänka skatterna, avslutade Marita och framkallade spontana applåder från publiken.

Nu vill Pravda Daily poängtera att applåder sker vanligtvis spontant på våra partimöten. Det brukar inte heller finnas någon klocka som det ringer i då applåderna bör avslutas. Däremot finns det många partimedlemmar som önskar att det fanns en klocka för applåder kan ibland bli evighetslånga efter alla de klokheter som sägs från talarstolarna.


söndag 11 november 2007

11 November 1918

Idag är det på dagen den tyska armén skrev under vapenstilleståndet. Därmed var första världskriget i praktiken över. Igår den 10 november var dagen då politbyråmedlemmen Schabowski blev världsberömd. På en presskonferens i Östberlin lät han meddela att muren genast skulle öppnas. I ett tal häromdagen sa han att han inte ångrade någonting, till skillnad från flera andra gamla politbyråmedlemmar i forna DDR.

Här är det historiska klippet.

Söndagsläsningen

Ardalan Shekarabi, tidigare ordförande i SSU, skriver i senaste Tvärdrag (beroende socialdemokratisk) om Iran. Nedan är ett uttdrag och här kan du läsa hela.

Islamiska republikens konstitution är en av världens mest motsägelsefulla. Institutioner som är vanliga i västerländska demokratier som folkvald parlament och president finns visserligen men den verkliga politiska makten finns hos "Valiy-e Faqih" (revolutionens andlige ledare som först var ayatollah Khomeini). Den andlige ledaren, som för närvarande är ayatollah Khamenei, har absolut makt och är den som har sista ordet i alla viktiga politiska frågor. Han är utsedd på livstid och är inte folkvald.

lördag 10 november 2007

Kd och löftena

Riksdagsledamoten Else-Marie Lindgren (kd) skriver i BT 2 november om att det verkar råda en missuppfattning om vad regeringen och Kristdemokraterna beslutat om införandet av marknadshyror. Lindgren skriver att hon ”på förekommen anledning vill... reda ut en del felaktigheter”. Det är bra att Lindgren vill reda ut felaktigheter, för här är några saker jag har funderat på sedan valet och undrar om Lindgren eller någon annan kristdemokrat vill reda ut:

I valrörelsen lovade kd att sänka bensinskatten med 1:30 per liter. Den så kallade alliansen (där kd, trots allt fortfarande ingår) har höjt den med 29 öre.

Fastighetsskatten skulle slopas, lovade kd. Vi fick en fastighetsavgift, som enligt Villaägarna gör det dyrare för 220 000 småhusägare. Sveket påverkar alla som sålt/ska sälja en bostad. Kapitalvinstskatten höjs från 20 till 22 %, ett tak för reavinsten på 1,6 miljoner införs och en uppskovsränta på 0,5 % kommer att tas ut.

Kristdemokraterna var det pådrivande partiet för en ”vårdgaranti” i syfte att minska köerna. Enligt statistik från landstingen har antalet patienter som väntat i längre än 90 dagar på specialistvård ökat med 23 000 till 130 000 från augusti förra året till augusti i år.

För ett par dagar sedan var Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund med i K-G Bergströms program och blev intervjuad. Där försökte han förklara de här eventuella missförstånden med att Kristdemokraterna inte rår för allt (utan bara är en del av alliansen). Hägglund sade att ”tyvärr fick vi inte 51 % i valet”. Folket är nog tacksamma att Kd bara fick 6,6 % i valet. Kd:s hjärtefrågor sinar bort en efter en verkar det som om. Eftersom Lindgren redde ut missförstånden med marknadshyror kanske hon även kan reda ut hur det blev med löftena från Kristdemokraterna i valrörelsen? Väntar med spänning på svar.

Anders Österberg, tålmodig revolutionär

fredag 9 november 2007

utmaningen

Jag har blivit utmanad av både Ajla och Alaa. Nu får jag göra slag i saken. Längst ner hittar du reglerna för utmaningen:

1. Jag är rätt konservativ av mig (väldigt konservativ enligt några av mina mer liberala och toleranta kollegor)

2. Jag tycker inte julfesterna på Bommersvik är särskilt roliga.

3. Travian är kul.

4. Peter Englund är en favoritförfattare

5. Vanligtvis brukar jag bojkotta den här typen av utmaningar.

6. Jag tycker atta alla borde kunna regentlängden.

7. Jag gillar Folkpartiets partisekreterare. Dock ej partiet.

Nu utmanas:
Arne Kj (s), Solveig Kj (s), Mikael Karlsson (s), Ann-Marie Ekström (fp), Fredrich med konstigt efternamn (v), Lennart Andreasson (v) och Tobias Johansson (s).

Regler:
Länka till din utmanare
Berätta 7 sanningar om dig själv
Utmana 7 bloggare

Lämna meddelande till dem du utmanat

tisdag 6 november 2007

De gamla moderaternas...

...Gunnar Hökmark skriver om att två moderater gått över till socialdemokraterna i Sundbyberg. Han gör en analys som påminner om hur det var på gammelmoderaternas tid. Enjoy!

söndag 4 november 2007

Men de sa juh att...

...den svarta städhjälpen skulle minska när regeringen införde överklassnära tjänster. De fortsatte betala svart ändå. Detta är en mörk historia.

torsdag 1 november 2007

Sjödinhyllningar

Anna Sjödin, den gamle SSU ordföranden (som för övrigt gästade Borås år 2006, första gången sedan år 1999 en SSU ordförande gästade vårt distrikt) skriver idag briljant på Expressens debattsida. Här finner du ett kort utdrag men läs gärna hela artikeln:

Jag förstår att TV4 tycker att det är obehagligt att närheten till regeringspartiet kommit ut. Det hade varit underbart för kanalen om man kunnat skicka sin politiske reporter till moderatstämman utan att någon känt till övertrampet.Om Pihlblad ska vara kvar kräver jag att han hånglar med Marita Ulvskog alternativt Håkan Juholt. Då kan vi lämna den här frågan och gå vidare utan att rikta fortsatt kritik mot TV4. Annars får kanalen med all rätt finna sig i att jag och många med mig uppfattar journalistiken från TV4-huset på Tegeluddsvägen lika kontaminerad som radioaktivt avfall från Tjernobyl.

Palme

Vet du varför Palme inte spelade golf?
Han var rädd att träffa gräsrötterna.

K-G Bergström

Såg precis nyheterna. Tydligen har ännu en av Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare avgått. Det är juh inte märkligt med det, sånt som händer en gång i kvartalet. Det som däremot är märkligt är den så kallade reporterns K-G Bergströms kommentar "trots att Reinfeldts politik är en framgång med goc ekonomi och minskad arbetslöshet så skadar det här hans omdöme". Citatet är tyvärr ej exakt återgivet men inritkningen.

Överreagerar jag, när den tidigare MUF:aren och kommunfullmäktigeledamoten Bergström säger så?

onsdag 31 oktober 2007

Möte om klimatet

Ikväll fortsatte arbetarekommunen rådslag om miljö. Det var en intressant och givande kväll. Det kom väldigt många personer från allmänheten också. Vi som är Borås stads enda gröna parti kommer att axla vårt ansvar i framtiden också.

tisdag 30 oktober 2007

Röd och erfaren

Solveig Kjörnsberg svarar en lokal miljöpartist om oppositionens plånbok. Det är ett mästerligt skrivet inlägg och besvarar alla tänkbara frågor man kan ha.

måndag 29 oktober 2007

SSU uppmanar till bojkott av Videomix



Merparten av de anställda på Videomix är yngre tjejer i tjugoårsåldern. Unga har generellt sett de sämsta villkoren på arbetsmarknaden, än värre är det för kvinnor i denna ålder. Det är mer regel än undantag med otrygga anställningar, låga löner och oregelbundna arbetstider. Med ett kollektivavtal så garanteras dessa personer bland annat OB-tillägg, övertidsersättning avtalsenlig lön, avtalsförsäkringar och avtalspension.

- Videomix ledning vägrar skriva på ett kollektivavtal med Handelsanställdas förbund. Företagets ledning verkar se personalen som ett billigt slit- och slängverktyg. Likt en gammal dålig film på VHS så vill de kunna plocka ur den ur movieboxen och slänga in en ny med samma fart säger Hans Andersson, facklig ledare i SSUs förbundsstyrelse.

SSU anser både att Movieboxar och dåliga arbetsvillkor tillhör det förgångna 80-talet. Handelsanställdas förbund har SSUs fulla stöd i sin kamp att få till ett kollektivavtal med Videomix.

- SSU uppmanar alla som tror på den socialdemokratiska modellen att bojkotta Videomix tills de skriver på avtalet säger Jytte Guteland.

söndag 28 oktober 2007

Motsatsen till hjältar...

Det finns sådana person som är hjältar och så finns det sådana som inte är det.

På land, till sjöss, i gruvor och fabriker
-du som har hoppet, som aldrig sviker,
håll dig beredd för revoltens timma!
Vår röda fana ska seger ge.

Röda fanan ska mot seger gå!
Röda fanan den ska segern nå!
Röda fanan ska mot seger gå!
Socialismen är den sanna friheten!

Ej fiendskap, inga gränser mera
ska hindra oss, vi ska trimfera.
O socialister, stå upp och kämpa,
vår röda fana ska mot seger gå.

Detta var ett utdrag ur kampsången vår röda fana. Det finns även en annan kampsång som börjar; Trots feghet och förräderi, vår röda fana följa vi...

fredag 26 oktober 2007

SSU:s folkbildningsråd

SSU:s folkbildningsråd träffas i helgen i Södra Älvsborg. Under helgen kommer det att diskuteras om stärkandet av SSU:s roll som folkbildare. Att mötet hålls i Södra Älvsborg är ett tecken på distriktets framåtskridande avseende folkbildningstraditionerna.

SSU:s folkbildningsråd består av representanter från hela riket. Mötet inleds under lördagen och avslutas under söndagen. Arbetet med folkbildningen avslutas däremot aldrig.

onsdag 24 oktober 2007

Intressant artikel i Yelah...

"Himmelska Fridens Torg var en protest mot nyliberalismen" sådan är den något provocerande rubriken till den här artikeln. För övrigt rekommenderas artikeln att läsas. Handlar om kritik mot nyliberalismen. Det är Naomi Klein som är i farten igen.
Tycker du mycket om Naomi Klein, ska du köpa boken, The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism.

tisdag 23 oktober 2007

Ny partilinje?



På SSU.se finns följande att läsa:

SSU stöttar demokratiseringen av Pakistan

I helgen träffade SSUs ledning representanter för den pakistanska systerorganisationen Pakistan Peoples Party, PPP. De är liksom SSU oroande för den pågående radikaliseringen nära den pakistansk/afghanska gränsen. SSU stödjer PPP och Benazir Bhuttos kamp för demilitariseringen av landet och är positiva till expremiärministerns tydliga avståndstagande mot terrorism och extremism.

Kommentar: Intressant att man ser Bhuttos samarbete med militären som ett steg i demokratisk riktning. Sen så är väl det alltid bra att ta avstånd från diverse sorters terrorism, inkluderat statsterrorism.

Miljönämnden har haft möte...

Ikväll har vi haft ett ovanligt stillsamt möte i Miljönämnden. Ett ärende om yttrande över bygglov i ett naturskyddad område kommer vi att besluta om på nästa möte. Detta för att borgerliga majoriteten tänker ha picknick på området först. De ville självklart inte åka ut och titta på området tillsammans med oss Socialdemokrater.

För säkerhets skull frågade jag ordföranden i nämnden två gånger vi (hela nämnden) och tjänstemän som beredde ärendet skulle åka ut tillsammans. Svaret blev att det var nog bättre om borgarna fick åka ensamma. Visst.

Partilinjen i frågan är ändå klar, vi står upp för naturvärdena.

söndag 21 oktober 2007

Utanförskap

Senaste året med en s-regering - september 2005 - augusti 2006 - beviljades 48 403 personer sjuk- och aktivitetsersättning, det som förr hette förtidspension.

Det första året med borgerlig regering blev motsvarande siffra 50 007.

(uppdaterad efter rättfärdig kritik, se kommentarer)

lördag 20 oktober 2007

Socialistisk musik

Nu i samband med att SSU fyller 90 år och att splittrarna bildade eget företag presenterar Pravda Daily en samling av socialistisk musik.

Önskebrunnen


Mona Sahlins briljanta retoriska grepp

I partiledardebatten sa Mona Sahlin såhär:

En försvarsminister har avgått – för att han inte hade stöd i regeringen.
En finansmarknadsminister borde ha avgått – för han har bara stöd i regeringen.
Jobben blir fler – men det blir de långtidsarbetslösa också.
Vi som har höga inkomster har blivit rikare – de deltidsarbetande kvinnorna fattigare.
Och pensionärerna har slutligen fått besked – regeringen har inte råd med dem.
Det är tre år kvar med den borgerliga regeringen.


Djävulen syns i detaljerna brukar man säga.
Det är i prioriteringarna skiljelinjen blir tydlig.


Visst är det briljant...

fredag 19 oktober 2007

Hägglund och...

I veckans partiledardebatt så upprepade Kd ledaren de saker för den politik som den tillfälliga
regeringen står bakom. Det går ju inte nämnvärt bra för kristdemokraterna just nu.

I ett antal opinionsmätningar har partiet hamnat under riksdagens fyraprocentsspärr. Senast i Sifos septembermätning. Flera misslyckanden ligger bakom kd:s dystra opinionssiffror. Fastighetsskatten har blivit en börda för alliansen i stället för en förväntad kioskvältare. Hägglund triumferade när han fick med sig de tre övriga partierna att ta bort skatten under valrörelsen 2006, men sedan har det mesta gått snett. Dåligt fotarbete helt enkelt. Istället för att alla som utlovades skulle få sänkt skatt får nu omkring 220 000 villaägare höjd fastighetsskatt.

Göran Hägglund lovade sänkt bensinskatt. Den höjs i stället. De av kristdemokraterna så prioriterade pensionärerna har inte fått något alls trots de goda tiderna. Lägg därtill finansmarknadsminister Mats Odells turer kring den statliga bolagsutförsäljningen och Carnegie.
Kristdemokraterna har gått från kris till kris. Ruskat av sig kritiken och fortsatt som om inget har hänt. Väljarna gillar inte sådan beteende.

saxat från VF

lördag 13 oktober 2007

Skaraborg

Nu är jag i Skaraborg och hälsar på SSU Skaraborg på deras SSU-1 och SSU-2:a, vi är 40 st här. Det är helt otroligt bra. Emma och Ajla är studieledare och de gör ett grymt bra jobb.

onsdag 10 oktober 2007

Sverigedemokraterna

Men liksom vi brukar ha massa människor i våra organisationer de har massa organisationer till en människa.

Partiet och ordningsomdömen

Nu ikväll har Borås arbetarekommun haft möte. Vi började med en presentation av Viskafors S-förening. Därefter talade en representant från Fair trade. Hon berömde Socialdemokraterna mycket för det arbete som vi har gjort för att övertyga borgarna och slutligen gå med på förslaget om att Borås ska bli en fair trade city.

Arbetarekommuns möte diskuterade (tyvärr väldigt sent på kvällen) synen på ordningsomdömen i gymnasieskolorna i Borås. Det var en lång och spännande debatt. Många olika debattörer deltog bland annat Solveig Kjörnsberg, Lars-Åke Johansson, Petter Löberg, Lena Palmén och Anders Österberg.

Efter den långa debatten begärdes votering och partiet tog tydlig ställning mot ordningsomdömen. Nu kommer vi att driva frågan vidare i kommunfullmäktige.

tisdag 9 oktober 2007

I vems intresse?

Efter lång tid valde Borås Tidning att publicera insändaren "I vems intresse". Det är också första gången jag få så mycket positiv respons på en debattartikel. Det var lite oväntat...

I vems intresse?

Debatt. För ett par månader sedan ändrade Inge Pettersson (vägv), ordförande i miljönämnden, om i delegationen gällande bygglov. Miljökontoret gör yttranden ur miljösynpunkt till Byggnadsnämnden om ett bygglov är bra eller dåligt ur miljöhänseende.

Efter att borgerliga majoriteten i miljönämnden ändrat om i delegationsordningen för bygglov så ska alla ärenden som kontoret yrkar avslag på (med hänvisning till att det är dåligt att bygga på ett visst ställe ur miljösynpunkt) upp för beslut till nämnden, yttranden som godkänner bygglov ska inte upp för beslut i nämnden.

Socialdemokraterna var rädda att ändringen i delegationsordningen skulle försvaga naturskyddet, varför ändrar den borgerliga majoriteten endast så att avslagsyttranden skall upp för beslut? Tyvärr har vi inte fått någon bra motivering eller grundläggande analys till varför det här beslutet fattades, varvid vi reserverade oss mot det.

På senaste mötet var det dags för miljönämnden att besluta i ett par ärenden som gällde bygglov och kontorets yttrande var avslag med hänvisning till att byggloven låg i områden som var klassade som naturvärdesområden (klass 2 och 3) enligt översiktsplanen som kommunfullmäktige beslutat om. Redan för över en månad sedan ville Inge Pettersson att vi skulle ändra yttrandet från avslag till ett tillstyrkande och bevilja byggande eftersom det "ändå bara rörde sig om lite åkermark". Men den borgerliga majoriteten ville först se områdena innan vi kunde fatta beslut, något som var positivt.

På mötet i förra veckan strök den borgerliga majoriteten vikten av naturvärdena i beslutet. Tyvärr är det som vi befarade. Genom att borgerliga majoriteten ändrade om i delegationen är trenden nu att de vill försvaga naturskyddet i Borås.

Moderaterna argumenterade väl för sin slutsats i ärendet. Från Inge Pettersson fick jag ta emot argument som "naturvärden, det är inget som jag bryr mig om i det här fallet" och "jag har ändå gjort mer för miljön i mitt liv än vad du har gjort". Det är tråkigt att höra sådana argument från en person som suttit som ordförande i miljönämnden sedan 1998 samtidigt som man själv endast suttit med i nämnden i nio månader.

Därmed måste frågan ställas: hur ser du Inge Pettersson på ditt uppdrag i miljönämnden, är naturen och miljön det viktigaste eller finns det andra intressen som driver ditt engagemang? För det känns inte bra då du inte bemöter våra socialdemokratiska argument med respekt.

Anders Österberg (s)
vice ordförande miljönämnden

måndag 8 oktober 2007

Härdsmältan smälter vidare

För ungefär tre månader sedan, den 4.7. publicerade denna tidning en artikel med rubriken Skattepolitisk härdsmälta som vi skrivit. Vi redovisade i artikeln Skatteverkets meddelande SKV M 2007:11 om hushållsnära tjänster som från den 1.7. skulle subventioneras. Vi påpekade att detta beslut var ytterligare en förändring som skulle gynna de ekonomiskt välsituerade. Först var det slopad förmögenhetsskatt, sedan slopad fastighetsskatt och så då dessa av skattebetalarna subventionerade tjänster som ”Skoputsning, städning, byte av glödlampor, vård av kläder inklusive lagning, matlagning inklusive grillning om den sker i nära anslutning till bostaden exempelvis i trädgården, klippning av rosor och häckar, gräs, tvätt i tvättstugor, lämning och hämtning av barn samt läxläsning.”

Vi påstod i vår artikel att detta skulle innebära jättelika och omöjliga kontrollproblem för Skatteverket, därav rubriken Skattepolitisk härdsmälta.

Nu har Ekot talat med flera företag i branschen som var beredda kringgå reglerna genom att skriva ut felaktiga kvitton. Åtta av sexton firmor var villiga att bidra till fiffel. Skriva häckklippning när det var trädbeskärning man gjorde. Flyttning är inte avdragsgillt då var ett företag berett att kalla flyttningen för flyttstädning och på det sättet ”skyfflade” man över halva beloppet på skattebetalarna.

Ansvariga statsrådet Maud Olofsson kommenterade Ekots undersökning i Radions P1-morgon. Hon sade egentligen två saker.

1. Fusk har alltid förekommit.

2. Det är kundernas ansvar. Inte med ett ord antydde centerledaren att företagen hade något ansvar.

Svartjobbandet är utbrett och det är inget speciellt för denna bransch nöjde sig Näringsministern med att konstatera. Här är det inte tal om hårda tag. Skattefusket lurar staten, alltså oss alla, på omkring 100 miljarder per år. Det är lika mycket som fyra års barn- och studiebidrag till landets alla barn och ungdomar. Det regeringen, inte minst Maud Olofsson, kallar bidragsfiffel motsvarar en bråkdel av denna summa. Ändå är det de sjuka och förtidspensionärerna som skall kollas inte svartjobbarna. För att inga missförstånd skall råda. Naturligtvis anser vi att allt fusk skall bekämpas. Regeringen anser tydligen inte det.

I sanning – det är en skattepolitisk härdsmälta regeringen ordnat i sin strävan att gynna de besuttna.

Arne Kjörnsberg
Anders Österberg

söndag 7 oktober 2007

Det var en gång en socialdemokrat (II)

Två citat


"Expressen tillåter sig att i en ledare beskylla Odell för bilhandlarfasoner. Det är en förolämpning mot bilhandlarna."

Martin Lindblom i LO-tidningen

För vänner av minskat statligt ägande börjar det framstå som allt mer av en förbannelse att just Odell är försäljningsminister.

Expressens ledarsida

Sanningen om Pravda



I/på Irlands huvudstad, Dublin, finns det ett café som heter Pravda. Där har señor Cortina vart. Jag skulle gärna också vilja besöka det någon gång. Det verkar vara trevligt ställe med nästan lika fint namn som den här bloggen. Cortina är rätt så berest av sig, för ett tag sedan fick jag ett vykort från Qatar och två veckor senare kom det ett från Mexico. Personligen för min egen del skulle det kännas bra att sitta på Pravda just nu.

90 år senare

Kristdemokraterna och Carnegie

Utrikes, Finlands utmaning

Finlands försvarsminister Jyrki Häkämies sade i ett tal i Washington i början av september att de tre viktigaste utrikespolitiska utmaningarna för Finland är Ryssland, Ryssland och Ryssland.

DEL 1: ”En stormakt lämnar inget åt slumpen”

Ryssland moderniserar och bygger ut sitt försvar. Inget lämnas åt slumpen då det gäller att skydda ekonomiska intressen. Geopolitiken är definitivt tillbaka, säger forskare som Hbl talat med.

DEL 2: Expert tonar ner ryskhot

Rysslands nya rustningsprogram är inte offensivt utan snarast ett försök att bromsa försvarets nedförsbacke. Jämfört med USA och Västeuropaligger Ryssland långt efter. Det säger docent Pekka Visuri på försvarshögskolan i Helsingfors.

DEL 3: "Finland får inte provocera"

Går Finland med i Nato bidrar man till att isolera och försvaga Ryssland. Samtidigt bromsas demokratiutvecklingen. Det anser diplomatveteranen Juri Derjabin och förutspår att Finland säger ja till Nato under nästa valperiod.

Vanhanen förundrad över Häkämies tal i Washington
Den ursprungliga artikeln i HBL 7.9. "Statsminister Matti Vanhanen anser att försvarsminister Jyri Häkämies tal i USA i förrgår inte är helt förenligt med Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje. Tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja tycker att Häkämies omdöme brister."

Försvarsminister Häkämies tal i Washington DC
Försvarsminister Jyri Häkämies höll den 6.9.2007 ett tal vid Center for Strategic International Studies (CSIS) i Washington DC. Talet återfinns i sin helhet på Försvarministeriets hemsidor.

budgeten del 2

Regeringspartierna frustar av ilska över s-alternativet, men det är som om de har tappat fotfästet. Folkpartiets ekonomiske talesman Johan Pehrson talar om en häxbrygd och ett skott i foten.
Han kallar en utebliven skattesänkning vid årsskiftet på ungefär en hundralapp för ett "oerhört slag" mot dem som varje dag går till jobbet.

Han borde vara mer försiktig med orden. Är det någon som drabbats av hårda slag efter maktskiftet så är det de arbetslösa och sjuka.

Och det är svårt att tro att någon som har lyckan att vara frisk och har ett jobb skulle bli upprörd över om den utlovade skattesänkningen i stället används för att hjälpa sjuka och arbetslösa tillbaka till arbetslivet.

lördag 6 oktober 2007

En bild säger mer än...

Den borgerliga regeringen ser helst att de privata företagen ska stå för tryggheten istället för det Socialdemokratiska partiet. Det känns tryggt...

Budgeten del 1

"Om jag är finansminister och har några kronor över, finns inget viktigare än att investera i ungarna", säger Pär Nuder, socialdemokraternas finansministerkandidat.

Därför föreslår socialdemokraterna bland annat lärarledd läxläsning för alla i årskurs 4-9, större satsningar på barn- och ungdomskultur, mer pengar till barn- och ungdomspsykiatrin och introduktionsjobb för långtidsarbetslösa ungdomar.

Det är förslag som tydliggör att det går att ha en annan politisk inriktning och andra prioriteringar än dagens regering.

Det går att satsa på andra saker än slopad förmögenhetsskatt och sänkt villaskatt i Täby, Danderyd och Djursholm, om viljan bara finns.

torsdag 4 oktober 2007

Maktpakten och sjuksrivningar...

Det ska alltid löna sig att arbeta och att göra rätt för sig. Den svenska arbetarrörelsen omfattas av en moral som bygger på att var och en gör sin plikt och därefter kräver sin rätt. Det kan också kallas för arbetslinjen om man vill det. I den linjen ingår även att man skyddar sig mot sämre tider. Blir man sjuk ska det finnas en sjukpenning som skyddar den sjuke från ekonomisk ruin.

Statsminister Reinfeldt och socialförsäkringsminister Husmark Pehrson presenterade häromdagen ett så kallat reformpaket. Ordet reform har en positiv klang men frågan är väl hur länge till? För när regeringen kallar det nya sjukförsäkringspaketet för reform är det en misshandel av språket. Dessutom kallar de sitt paket för en ”satsning” när det i själva verket handlar om en besparing.

”Reformen” innebär för det första att det blir ett nytt beräkningssystem från årsskiftet som gör att ersättningsnivån sjunker från 80 % av lönen till 77,6 %. För den som lever med små marginaler är det extra kännbart. Ett år senare kommer nivån att sänkas till 75 %. Förslaget riktar sig mer mot den sjukskrivnes plånbok än på att rusta denne för ett jobb på arbetsmarknaden.

Det andra steget i sjukpaketet innebär att det kommer bli svårare att få sin sjukskrivning förlängd och när man hör statsminister och socialförsäkringsministern tala låter det nästan som om de gjort medicinska framsteg i Rosenbad.

Den tredje biten i sjukförsäkringspaketet innebär att lagen om anställningsskydd (LAS) sätts ur spel och att arbetsgivare kan säga upp anställda efter sex månaders sjukskrivning.

Att rehabilitera sig med sikte på annat jobb, som inte finns hos arbetsgivaren, kan vara saklig grund för uppsägning enligt LAS. Det samma gäller om den sjukskrivna arbetstagaren försöker men inte klarar att återgå i arbete, vilket man blir hänvisad till att göra om sjukpenningen dras in, exempelvis på grund av att rehabilitering till annat arbete av olika skäl inte lyckas.

Reinfeldt säger att ”det ska löna sig att arbeta än att inte arbeta”. För den som är frisk och trygg i anställningen är en sådan paroll sympatisk. Men samma person kan i morgon drabbas av sjukdom eller bli varslad om uppsägning. Då svalnar genast känslorna för Moderaternas lönsamhetsargument. Reinfeldt skrev häromdagen på DN debatt om sitt förslag. Det står inte ett ord om förtidspensionärer som är utslitna i förväg. I moderata ögon är sådana som kört slut på maskineriet arbetsskygga simulanter.

”Vi fullföljer våra vallöften” säger statsministern. Vad säger då Folkpartiet, som förra året lyckades stoppa försämringen av sjukförsäkringen och som nu körts över av moderaterna? Vad säger Folkpartiet om sina vallöften?

tisdag 2 oktober 2007

Dagens tips

Det är väldigt passande att jag har inhandlat antologin Hälsans styrning av arbetet, just denna höst. Skrev om en essä som var i DN för några veckor sedan, av en person som var medförfattare i just denna antologi. Han skrev om etik i folkhälsoarbetet, men antologin innehåller andra riktigt intressanta texter om utvecklingen.

Läs den spännande fortsättnignen här.

Angående en resa västerut

Enligt en högertidning så har ett par representanter från ett SSU distrikt besökt Bryssel. Det som skett på det utpekade rummet är omoraliskt och förkastligt. Det är inte värdigt SSU:are att bete sig på det sättet.

Ingen boråsare eller södra Älvsborgare har vart med på resan. Vi har annat för oss än att åka till Bryssel. Som till exempel att driva opposition mot de orättvisor som sker med högerpolitiken.

Däremot är det dåligt av den här högertidnignen att visa upp en bild på Anna Sjödin i samband med artikeln. Sedan så håller den dekadenta tidnignen en omröstning som lyder:

Hur många skandaler tål SSU?
Inga fler skandaler tack!
Det här är väl ingen skandal?
Jag bryr mig inte, bara de gör sitt jobb

Den frågan ställs enbart för att avleda uppmärksamheten från den verkliga frågan. Hur länge orkar svenska folket stå ut med det borgerliga oket?

Denna bild är ingen kränkning, eller?

måndag 1 oktober 2007

Förbundsledningen gästar Södra Älvsborg

Stämningen är på topp i SSU Södra Älvsborg idag och under morgondagen. Vi gästas av förbundsledningen representerad av Mattias Vepsä. Det är första gången sedan år 2002 som en förbundssekreterare besöker vårt distrikt.

De ska under morgondagen kampanja på Bodaskolan. Den nya höstkampanjen är ett politiskt mästerverk, för att uttrycka sig så neutralt som möjligt.

söndag 30 september 2007

Malmö, tredje rikets största stad!

Blodbad i Burma?

Tyvärr verkar det som om 1988 upprepat sig i Burma och ett blodbad pågår. En avhoppat överste vid namn Hla Win har hoppat över till karenfolkets gerilla (en gerilla som Borås S-studenter har besökt vid ett flertal tillfällen och samarbetar med) i förhör med dessa säger han att tusentals har blivit mördade av regimen. Nu vill han hoppa av och söka asyl i Norge.

Regimens verklighetsbeskrivning stämmer inte överens med folkets praktik i Burma. Tack vare bloggar/mobiltelefoner läcker viss information fortfarande ut.
Trots att Burma är ett land där brotten mot mänskliga rättigheter är synnerligen grova och omfattande fortsätter handeln med gas och olja mellan europeiska företag och Burma. Sådan är kapitalismen...

Vill du vara med och protestera genom vykort?

Så här deltar du i vykortskampanjen

1 Skriv ett sms med texten: EXP (mellanslag) Burma (mellanslag) ditt namn
2 Skicka sms:et till 72580 Kostnad: 20 kronor, maxlängd 150 tkn.
3 Expressen trycker upp vykort med motiv ritat av Lasse Åberg och ett förtryckt protestmeddelande från Amnesty.
4 Amnesty skriver under med ditt namn som du sms:at på ett av vykorten.
5 Protesten postas till general Than Shwe av Amnesty.
Eventuellt överskott av de 20 kronorna för sms:et går till Amnesty.

Mer info: www.amnesty.se/support www.amnesty.org
Pg-konto till Amnesty: 90 00 72-0 Pengarna går till organisationens arbete för mänskliga rättigheter.

Detta står på vykortet:
I respectfully urge the Myanmar authorities not to use force against peaceful protests. I also appeal for the immediate and unconditional release of Aung San Suu Kyi and all other prisoners of conscience in Myanmar.
Yours respectfully,

lördag 29 september 2007

I solidaritetens namn...

...offrade jag mig och blåste upp ett par ballonger åt Folkpartiet idag på höstmarknaden. De hade tyvärr fått slut på all luft i kroppen efter ha försökt övertyga folket om att deras höstbudget faktiskt var bra. Liksom man vill juh inte att barnen ska behöva bli dubbelt lidande, först en kass budget och sen ingen ballong. Därför fick Folkpartiet stöd i solidaritetens namn.

Pratade med Ekström som sitter i kommunfullmäktige också samt med ett par LUF:are. Däremot fick det hela ett hårt klasskampsavslut när en mycket ung kille 7 år, frågade om de (LUF:arna) var moderaterna. Då svarade jag näe men vad tycker du om moderaterna då?

Svaret blev - BUUUUUUUUUU.
Sen ett stort leende med tillägget - Jag är socialdemokrat.

Citatsamling av Reagan...

....från början var det tänkt att en text om Gunnar Sträng skulle publicerats. Men det fanns inget tal som gick att hitta direkt. Inte heller av Tage Erlander. Då fick det bli ett par citat av Reagan istället. Han började i alla fall som Demokrat:

Kära amerikaner, jag har glädjen att meddela att jag undertecknat en lag som för alltid kommer att förbjuda Ryssland. Vi börjar bomba om fem minuter.
Vid ett mikrofontest strax innan en radioinspelning. 11 augusti 1984


Vad utmärker en kommunist? Jo, det är någon som läser Marx och Lenin. Och vad utmärker en antikommunist? Det är någon som förstår Marx och Lenin.
Arlington, Virginia, 25 september 1987


"Vi folket" säger åt regeringen vad den ska göra, den säger inte åt oss. Det är "vi folket" som styr och regeringen är vår bil. Och det är vi som bestämmer vart färden går, vilken väg och hur snabbt. I nästan alla länders grundlagar är det regeringen som säger åt folket vad de får göra. I vår konstitution är det "vi folket" som säger till regeringen vad den får göra. "Vi folket" är ett fritt folk.
Ur Reagans avskedstal när han lämnade presidentposten. 11 januari 1989.

Ukraina väljer i morgon

I morgon går Ukraina till val. Vi hade för över ett år sedan besök av ett socialdemokratiskt parti i Ukraina. De deltog i den orangea revolutionen tillsammans med övriga partier. Revolutionen leddes av landets nuvarande president Viktor Jusjtjenko (kallad Bushtjenko för sin proamerikanska hållning).

Bakgrunden till orangea revolutionen var att man anklagade Janukovitj och hans parti för valfusk (Janukovitj var den förre presidentens högra hand). Janukovijts parti, Regionernas parti, är numera störst i parlamentet och Janukovitj är premiärminister. De har sitt största stöd från östra Ukraina. De andra partierna, som inte förväntas bli lika stora har sitt stöd i västra Ukraina (Regioneras partis stödpartier sackar i opinionsundersökningarna).

Det socialdemokratiska parti vi hade besök av försvann helt plötsligt. Vi undrade var de tog vägen. De hade sin bas i västra Ukraina. Det visar sig nu att de stöder Janukovitj igen.

Efter den orange revolutionen 2004 hade president Viktor Jusjtjenko alla möjligheter – auktoriteten, makten, medlen – att reformera Ukraina men gjorde det inte, alternativt: han fick aldrig riktigt chansen.

Den gemensamma fronten med Julija Timosjenko fungerade inte, Jusjtjenko sparkade henne som premiärminister efter ett halvår.

Det blir intressant att se hur det kommer att gå för Julia Timosjenko. Hon är en färgstark politiker. Minst lika korrupt som presidenten och premiärministern. Hon besökte Margaret Thatcher för ett litet tag sedan, nu jämför hon sig med henne och har ambitionen att reda upp i Ukrainas ekonomi. Enligt ukrainska statsvetare sker intressanta förflyttningar inom det politiska landskapet. Timosjenko fjärmar sig från sin tidigare närmast socialdemokratiska hållning, nu gäller en kristdemokratisk profil.

Alla partierna förutom kommunistpartiet är EU vänliga.



Se gärna på filmen, den är väldigt fin. Sången är Ukrainas nationalsång.

En fundering

Personligen gillar jag biblioteken. Tyvärr ärdet alldeles för länge sedan jag lånade någon bok i min kommun Borås. Dock betalar jag fortfarande skatt. Troligen har jag inte lånat någon bok under hela året på biblioteket.

De som väljer att avstå från kommunal barnomsorg blir kompenserade numera med ett vårdnadsbidrag i Borås (ekonomisk förening måste bildas osv). Då undrar jag om ifall att jag kan hämta ut lite pengar från stadshuset eftersom jag avstått från en annan kommunal service?

Eller hur är logiken?

fredag 28 september 2007

Tänka sig....


...föga överraskande använder sig Kommunistpartiet i Ryssland sig fortfarande av hammaren och skäran som partisymbol. Dock i en mer modern tappning än förut.

Det är val i Ryssland 2:e december och numera är det en 7%:s späär för att komma in i duman. Troligen kommer Putins eget parti att få egen majoritet. Kommunistpartiet förväntas på över 7%. Likaså Liberaldemokraterna som har den (ö)kände skandalomsusade Vladimir Zjirinovskij som partiledare.

Partiet har varit representerat i varje parlament sedan Sovjetunionens upplösning och Zjirinovskij har ställt upp i flera presidentval. I duman har han ofta utmärkt sig som en pajas som ställer till slagsmål och klipper till även kvinnliga deputerade. I den västfientliga stämning som idag råder i Ryssland trivs Zjirinovskij som fisken i vattnet. Den viktigaste måltavlan för hans hat är just nu Storbritannien, och häromdagen spådde han att "Storbritannien en dag kommer att sjunka ned under vattenytan, och det är rätt åt er".

Bojkotta OS...

Såg precis på rapport på SVT. Desmond Tutu, fredpristagare, fd ärkebiskop i Sydafrika med mera. Desmond Tutu sa att om inte Kina slutar nu (med sitt stöd till juntan i Burma) ska han gå med i kampanjen för att bojkotta OS i Peking.

Vidare sa Desmond Tutu såhär:

Ni har redan förlorat, dånade han. Förena er med den vinnande sidan. Stoppa ert våld mot fredliga demonstranter i Burma, de som är våra bröder och systrar.

Vidare uppmärksammade rapport de röda tröjorna som bars över riket idag.

Vems Elfsborg?

Men- kanske tror Ulrik N att IF Elfsborg är moderaternas klubb.
Där är nu rejält direktörstätt och de mer traditionella föreningsmänniskorna har fått ett allt mindre utrymme.
Kommunstyrelsens avgångna ordf. Björn Bergqvist , moderat, fick i present ett livslångt medlemsskap i Elfsborgs guldklubb. Jag förmodar att det var för genomförandet av Borås Arena. Men det genomförandet gjordes varken av moderaterna eller BB själv utan där var många goda krafter inblandade.
Presenten kan därmed endast ses som en politisk markering från klubben.


Läs mer hos Solveig Kjörnsberg.

torsdag 27 september 2007

Socialdemokrater i rött

Vi vill med det har mailet uppmana alla i vårt parti att stödja demokratirörelsen i Burma. Det kan man göra på olika sätt:
- Bär en röd tröja imorgon fredag
- Delta i eller arrangera burmamanifestationer
- Samla in pengar till demokratirörelsen, genom arbetarrörelsens solidaritetsfond Pg 570-2. Information om detta hittar ni på www.palmecenter.se. Där hittar ni också information om Burma och kommer att kunna ladda ner kampanjmaterial, så som flygblad mm.
- En folder om Burma finns på s-studenters hemsida

onsdag 26 september 2007

Det var en gång en socialdemokrat

Det var en gång en socialdemokrat, han hette Göran Persson och även om han ofta retade sina kamrater, var det nog ändå ingen som tvivlad e på att han vigde sitt liv åt arbetarrörelsen.

Han växte upp i arbetarklassen och visste vad vanligt folk hade för syn på saker och ting och han blev kommunalråd, han blev minister och till slut rent av statsminister. Kanske var det då han på allvar började förändras. För när han slutade sitt arbete som statsminister började snart alla i hans omgivning att undra vem han egentligen var? Några hade börjat undra över det redan tiden innan han slutade som statsminister, för han verkade ju ibland tänka mer på sitt företag i jordbrukarbranschen än på politiken.
Det skulle gå att skriva en kort, kärnfull och sedelärande saga om Göran Persson. Han tycks göra allt han kan för att göra sina partikamrater ledsna. Plötsligt tog han steget över till en PR-firma som en gång startats av några moderater. Och fastän han tjänat massormed pengar på sitt konsultande tar han ändå emot ett avgångsvederlag på 121 000 i månaden.

Läs den spännande fortsättningen

tisdag 25 september 2007

Marita Ulvskog


Partiet har återigen visat ett av sina öppna drag. Partisekreterare Ulvskog har börjat skriva dagbok på internet. Du hittar dagboken här.

Naturvärden, det är inget vi tar hänsyn till

Ja alltså rubriken är ett citat, från den borgerliga majoriteten i miljönämnden i Borås. Idag hade vi två ärenden i nämnden som handlade om yttranden till bygglov. I ett av ärendena så yttrade nämndens ordförande att höga naturvärden är inget som vi tar hänsyn till (det gällde då höga naturvärden klass 3). Det var ett mycket intressant yttrande. Vi från socialdemokraternas sida delade inte den uppfattningen. Vi vågar stå upp för naturvärdena.

Nedan följer två reservationer från oss.

Reservation gällande ärende 9:

Vi i den socialistiska oppositionen anser inte att det är vår uppgift att peka ut områden där man kan bygga. Förslaget att miljöskyddsnämnden ska hänvisa till ett närområde väcktes av den borgerliga majoriteten. Vi anser att det är ett helt nytt ärende om vi ska tillstyrka ett bygglov i närheten. Vi har dessutom ingen kunskap om det området som pekas ut i beslutet och det är heller ej genomgånget av miljökontoret. För att bevilja ett yttrande till bygglov anser vi att den naturliga processen är att först gå genom kontoret. Därför väljer vi att reservera oss till förmån för kontorets ursprungliga skrivelse som lyder:

”Miljöskyddsnämnden beslutar att som eget yttrande till Byggnadsnämnden översända kontorets tjänsteskrivelse. Byggnationen bedöms som olämplig med hänsyn till naturvärdena i området”.




Anders Österberg (s)


Reservation ärende 8:

Vi i den socialistiska oppositionen anser främst att ärendets vikt utgörs av de höga naturvärdena. Genom att ändra i kontorets förslag till beslut förminskar vi naturvärdenas roll och betydelse. Det anser vi är en felaktig väg att gå. Vi väljer att reservera oss till förmån för kontorets förslag som lyder:

Miljöskyddsnämnden beslutar att som eget yttrande till Byggnadsnämnden översända kontorets tjänsteskrivelse. Byggnationen bedöms som olämplig med hänsyn till naturvärdena i området. En förutsättning för att tillstånd för en avloppsanläggning ska medges är att sökanden dessförinnan redovisar en geohydrologisk undersökning.


Anders Österberg (s)

lördag 22 september 2007

När vänskapsbanden knyts

Igår tackades de moldaviska gästerna av på kvällen hemma hos Ulf och Mimi Olsson. Det var en mycket trevlig tillställning där det mesta diskuterades. Ulf Olsson (s) bevisade under kvällen sitt stora internationella engagemang. Under kvällen togs frågor upp från miljöarbete till den särskilda situation som råder i Transnistrien och Gagusien.

Vidare tog några av de moldaviska gästerna upp att Socialdemokraterna är ett otroligt varmt parti med ett stort och viktigt engagemang. Utan Socialdemokraterna i regeringen är Sverige ett lite sämre land att leva i och världen lite fattigare på solidaritet.

fredag 21 september 2007

Innanförskapet minskar!

Kompisarna från de fyras gäng eller den så kallade alliansen låt som förprogrammerade robotar i gårdagens riksdagsdebatt. Utanförskap och jobb var de ord som uttalades av dem i nästan varje mening. Frågan är vad dessa två slagord egentligen innebär.

Bakom slagorden ser man nämligen att högerregeringen för en politik som ökar klass- och inkomstklyftor. Effekten av försämringarna för dem som är sjuka och arbetslösa,blir ökade skillnader.

De som är dåligt etablerade i samhället på grund av sjukdom, eller hel- respektive deltidsarbetslöshet, kläms åt genom att villkoren för dem försämras och det är ju dessa som befolkar det så kallade utanförskapet, tillsammans med förtids- och sjukpensionärer och delvis studenter.

Högern gjorde sitt bästa för att väcka till liv stämningsläget från fjolårets valrörelse.
De påstod att var femte då var i utanförskap. Men med borgarnas begrepp så var utanförskapet större i nästan alla andra länder.

Egentligen var många i Sverige i innanförskap internationellt sett, men det passade inte in i utanförskapsretoriken.

tisdag 18 september 2007

Heder åt Moderaterna

Nu har Moderaterna valt ett nytt kommunalråd. Visst, formellt utses kommunalrådet av kommunfullmäktige i Borås på torsdag men är som sagt enbart en formalitet. Ulrik Nilsson blir nytt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Nu till själva kärnan av inlägget. Jag är imponerad av Moderaternas interna demokratiska process. Just därför att den till stora delar varit en intern moderat process. Visst har kandidaterna funnits med i Borås Tidning med mera. Men valberedningens förslag har inte läckt. Likaså har inte heller några röstsiffor läckt från mötet. Det är heder åt Moderaterna att de respekterar den interna demokratiska processen.

söndag 16 september 2007

Ulvsskogs uttalande i sin helhet!

Partisekreterare Ulvskog har tidigare i veckan fått kritik för ett av sina uttalanden om fristående religiösa skolor. Nu publicerar Pravda Daily hela hennes uttalande i sitt sammanhang:

De fristående skolorna är här för att stanna, enligt partiledningen. Men Marita Ulvskog tillhör de socialdemokrater som inte jublar över de senaste årens friskoleexplosion.– Vi kan inte fortsätta att ha en ordning där vi medvetet slår sönder den kommunala skolan genom att ge den sämre villkor än friskolorna. Det är fullkomligt befängt.

Partiet säger nej till vinstdrivande friskolor; möjligheten att tjäna pengar är en ”destruktiv drivkraft”, enligt Marita Ulvskog. Hon riktar också hård kritik mot de omtvistade religiösa friskolorna.– De stänger in barn, isolerar dem från samhället utanför. Det är bedrövligt.

Hittills har socialdemokraterna pläderat för skärpt kontroll, och att Skolverket med omedelbar verkan ska få stänga en fristående skola som inte håller måttet. Men Marita Ulvskog vill nu gå tuffare fram, och stoppa offentliga bidrag till religiösa friskolor.

– De konfessionella skolorna är i värsta fall ett slags barnfängelser, och jag tycker inte att de ska få statligt stöd. Men vi fortsätter den diskussionen i partiet. Kanske finns det andra vägar.

Inställningen till friskolor splittrar oppositionen; vänsterpartiet är motståndare, miljöpartiet anhängare. Marita Ulvskog avslöjar att hon regelbundet träffar sina kollegor i de forna samarbetspartierna.

– Vi har en god relation, och det är naturligt att träffas.

Precis som Ulvskog har en god relation till Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan vi i Borås notera framgångar i samsynen kring vissa frågor.

lördag 15 september 2007

Vem tar över i Borås

På tisdag kommer det att avgöras vem som tar över i Borås. Man kan se det som ett tre år långt vikariat. För år 2010 kommer partiet.

fredag 14 september 2007

Viktor Zubkov

Här publiceras nu en artikel från Hufvudstadsbladet (070914) om Rysslands nye premiärminister Viktor Zubkov.

Viktor Zubkov väljs med största sanolikhet i dag till ny rysk premiärminister. Och det är en glad nyhet för många i Finland. – Zubkov är en sann Finlandsvän, säger Zubkovs vän Anders Blom.

Efter att i sex år lett den ryska kommittén för bekämpning av penningtvätt lämnar Viktor Zubkov den anonyma tillvaron i Vladimir Putins stab för att bli premiärminister. Valet i ryska duman i dag betraktas av experter som en formalitet.

Vladimir Putin brukar få som han vill och nu vill han att Zubkov som varit en av hans närmaste män sedan början av 1990-talet blir premiärminister.

Redan i går hann Zubkov, som i morgon fyller 66 år, meddela att han kommer att möblera om i regeringen. Han utesluter inte heller kandidatur i presidentvalet i mars.

Träffades ofta

Anders Blom som är vd för konsultföretaget Eurofacts känner Viktor Zubkov mycket väl.

– Jag kom i kontakt med honom redan 1992 då han arbetade i S:t Petersburgs stadsförvaltning. Fram till 1995 hade vi mycket med varandra att göra. Vi hjälpte då finska företag och kommuner att etablera sig i staden. Vi träffades mycket ofta, Zubkov ansvarade för skattefrågor som var centrala för finska företag.

År 1995 fyllde Anders Blom 40 år. På festmiddagen var en av gästerna Viktor Zubkov.

Hurdan är han?

– En gentleman på alla sätt. En man vars ord man kan lita på. Han är öppen, ärlig och rejäl. Zubkov motionerar mycket, hans specialgren är skidåkning.

Och han är en Finlandsvän?

– Han är sympatiskt inställd till Finland. Det som har betydelse är att Zubkov hör till Putins inre krets. De började samarbeta redan 1991 då Putin kom till S:t Petersburg och de två har uppenbarligen ett mycket stort förtroende för varandra.

– Det bevisas inte minst av att Zubkov lett den tuffa kampen mot ekonomisk brottslighet.

Kontakten har fortsatt efter att Viktor Zubkov 1999 följde Putin till Moskva.

– Vi träffas cirka en gång om året, berättar Anders Blom.

Basket

En annan som kommit i nära kontakt med Viktor Zubkov är tidigare vd:n för Sinebrychoff, Kaj Forssell.

– Vi byggde ett bryggeri i S:t Petersburg på 1990-talet och hade då mycket med Viktor Zubkov att göra. Han ansvarade för stadens utlandsrelationer och penningaffärer.

– Att förhandla med Zubkov var enkelt. Han var saklig och renhårig. Det förekom inga krumbukter som med så många andra vi kom att göra med i Ryssland.

Förhandlingarna med Zubkov handlade bland annat om skatter.

– Skattesystemet i Ryssland avviker från vårt. I Finland får man en debetsedel, betalar och överklagar om man är missnöjd. I Ryssland betyder en debetsedel att man är välkommen till skattemyndigheterna för att diskutera hur mycket man kan betala i skatt. I Ryssland är skatterna förhandlingsbara.

Under förhandlingarna med Koff besökte Viktor Zubkov två gånger bryggeriet i Kervo.

– Både i S:t Petersburg och i Kervo arrangerade vi basketmatcher. Sinebrychoffs lag mötte ett lag från S:t Petersburgs stadsförvaltning. Efteråt serverades middag, det var ett bra sätt att bygga upp personliga relationer.

Flera besök i Finland

Enligt Kaj Forssell var Viktor Zubkov mycket måttlig med alkohol.

– Hans vanor avvek inte från mönstret. Jag har fyra gånger ätit middag också med Putin. Han är likaså mycket återhållsam.

Zubkov har otaliga gånger besökt Finland, förutom Kervo främst Åbo som är S:t Petersburgs vänstad.

STAFFAN BRUUN, har skrivit artikeln

Folkets förtroende stort!

Medan de andra partiledarnas förtroende sjunker står sig Mona Sahlins folkliga förtroende stabilt. Hennes förtroende är idag lika stort hos folket som det var i mars då hon valdes till partiledare. Dock får hon vänta tills år 2010 innan hon blir vald till statsminister.

torsdag 13 september 2007

Borås gästas av Moldavien!

Under nästa vecka kommer representanter från Moldavien för att besöka Göteborg och Borås. I Göteborg kommer besökarna att se på miljöarbetets framåtskridande under de socialdemokratiska åren i riksdagen och Göteborgs stad. Senare under veckan kommer de att besöka Borås.

onsdag 12 september 2007

Ny minister

I ett parti (Moderaterna) som gärna och högljutt kräver av andra att följa lagar och regler är det uppenbarligen inte särskilt viktigt att själv göra det. Nu har vi en ny minister som har köpt svart arbetskraft.

Det tycks vara omöjligt att i de moderata partileden hitta företrädare som inte anlitat svart arbetskraft.

Läktarbyte

”Vi kan inte sitta på läktaren” - undrar om det citatet i framtiden kommer att förknippas med folkpartiledaren Jan Björklund.

Det var så han såg på USAs invasion av Irak. Han ville att Sverige skulle bidra med trupper och menade att det var fel att inte hjälpa stormakten.

tisdag 11 september 2007

måndag 10 september 2007

Kockum demonstrerar, kockum har fått nog

Fredrik Reinfeldt möttes av en demonstration då han idag besökte arbetsförmedlingen i Karlskrona. Ett hundratal arbetare från Kockums varv hade samlats för att protestera mot planerna på att skrota byggandet av ett nytt stridsfartyg.

Reinfeldt vill köpa mer vapen utomlands enligt ekot.

söndag 9 september 2007

Fågelperspektiv

Den här veckan...

...har vart rätt intressant.

Moderaternas försvarsminister har hoppat av. Reinfeldt verkade inte ha något riktigt bra försvarstal för det. Däremot försvarade flera borgerliga ledarsidor försvarsministern. Sen när Reinfeldt väl hade samlat sig utnämnde han Sten Tolgfors till försvarsminister. En gammal vapenvägrare. Har Moderaterna börjat få ont om folk?

Sverigedemokraterna har blivit granskade av tidningen Expo. Ett år efter valet har Sverigedemokraterna inte lagt ett enda förslag i mer än hälften av de kommuner man tog sig in i 2006, visar Expos granskning. Men personligen så är jag rätt tacksam för att de inte lägger förslag. Det är värre i de kommuner som de gör det.

lördag 8 september 2007

Folkrepubliken kan inte...

hantera Sanningen (Pravda Daily). Kolla om Kina har blockat din blogg också. Kolla där.

och du glöm inte...


...att besöka Mattias Vepsäs blogg. Mattias Vepsä är förbundssekreterare för SSU förbundet. Han kommer från sydligaste Halland. Platsen kallar de för Laholm. Det var utanför Laholm som freden i Knärred år 1613 slöts. Läs hans blogg, den kommer kanske få Nobels litteraturpris kategori bloggare.

Under den här helgen har den nyvalda förbundsstyrelsen sitt första möte på Bommersvik. Jag tror och hoppas verkligen jättemycket på den här styrelsen och önskar dem all lycka i världen.

Kvalitét från alla till alla

Just nu sitter representanter från arbetarekommuns styrelse, SSU, fullmäktigegruppen, kommunstyrelsen och gruppledare. Mötet började igår och äger rum i den otroligt vackra staden Hjo.

Mötet började redan igår och vi är totalt cirka 50 personer. Vi delades in i grupper och arbetade med vår budget som vi tänker lägga i kommunfullmäktige nu på budgetmötet. Ambitionen är väldigt hög och vissa grupparbeten fortsatte långt in på natten.

Stämningen är på topp och förberedelserna är goda inför år 2010.

torsdag 6 september 2007

USA LÄMNAR DET SVERIGE TRÄTT IN I

Vi brukar inte citera borgerliga morgontidningar men ibland kan också blinda höns picka rätt. Dagens Nyheters ledare måndagen den 27/8 skriver om USA men det har en slående betydelse för Sverige. Som alla vet har USA genomlevt två perioder av republikanskt presidentstyre och republikanerna har angett tonen i USA i princip från Reagans presidenttillträde (med undantag av 1992-94 då Clinton hade en demokratisk kongressmajoritet) fram till i fjol då kongressen åter fick en demokratisk majoritet.

Inrikespolitiskt har detta betytt krig mot fackföreningarna och de fattiga och skattesänkningar för de rika. DN skriver att amerikanska opinionsundersökningar visar att det trots goda ekonomiska förutsättningar och förhållandevis låg arbetslöshet så råder det en utbredd framtidspessimism. Amerikanerna oroar sig över pensioner, låglönejobb, sjukvård och utbildning. Bakgrunden är den bristande resurstillförseln till den gemensamma verksamheten för republikanerna har istället satsat på skattesänkningar och privata lösningar.
Nu, menar DN, har amerikanerna och medelklassen förstått att individuellt oberoende och initiativkraft faktiskt kan stärkas om staten erbjuder en kvantitativt och kvalitativt bra välfärd.

Överfört till Sverige så riktar alltså Dagens Nyheter en mördande kritik mot den borgerliga regeringen. Precis som Reagan samt far och son Bush prioriterar regeringen skattesänkningar framför välfärdsreformer. Det blir inget åt tandvården eller pensionärerna men däremot sänkningar av fastighets- och förmögenhetsskatterna. Precis som i republikanernas USA så finansieras inte heller skattesänkningarna fullt ut när väl partiledarna får bestämma och det är de som bestämmer och inte finansministern. I kompromissernas koalition ska varje parti få sitt köttben och då luckras den påstått ansvarsfulla finanspolitiken upp lite successivt. Samtidigt drar inflation och räntor uppåt så att skattesänkningarna äts upp för låg- och medelinkomsttagarna. De enda som får något ut av dessa blir de 10-20 % rikaste av befolkningen.

Sysselsättningen har ökat och arbetslösheten sjunkit sedan 2005 och den borgerliga regeringen har surfat på den ekonomiska uppgången som dessutom dopats ytterligare med diverse skattesänkningar och subventioner för att dra upp konsumtionen. Trots sin retorik om ”utanförskap” försämrar samtidigt regeringen villkoren för pensionärer, förtidspensionärer, långtidssjuka, sjuka och arbetslösa. Dessa ställs utanför de goda tiderna eftersom de inte anses vilja arbeta. Precis som i USA skapas också förutsättningar för framväxten av en grupp ”arbetande fattiga”, människor ska tvingas in i en låglönemarknad som i sin tur ska sätta press på lönerna och underminera det en stark fackföreningsrörelse åstadkommit. Detta är borgerlighetens verkliga agenda som vi och andra socialdemokrater lär få anledning att återkomma till många gånger.

Arne Kjörnsberg, socialdemokrat
Anders Österberg, socialdemokrat

måndag 3 september 2007

Just nu...

...så tycker jag att det ska bli väldigt intressant att se hur det så kallade miljöpartiet i borås röstar gällande bygglov i två ärenden kommande miljönämnd. Såhär är det:

För ett tag sedan tog den borgerliga majoriteten upp frågan om att ändra i kontorets delegationsordning gällande bygglovsyttranden. Från och med efter det mötet skulle alla ärenden som kontoret yttrar avslag på bygglov/motsvarande upp till behandling. "Ja ärendena" ska få passera obemärkt (alltså där kontoret tillstyrker ett eventuellt byggande). Om just det kan man ha en del synpunkter som att man drar in en halv delegation och att det är märkligt att miljöpolitiker enbart vill ha upp "Nej ärenden" (för syftet är troligen att ändra om kontorets yttranden till ja).


Så på förra mötet hade vi uppe två "nej ärenden", alltså där kontoret yttrat avslag. Den tidigare miljöpartisten och ordföranden i miljönämnden Inge P tyckte att man kunde bygga på områdena (numera är Inge P aktiv i ett annat borgerligt parti). Det var ändå bara två åkerbitar. Han visade oss foton och presenterade sin egenhändiga forskning kring platsen. Fint så.


Dock tog vi inte beslut om ärendena utan beslöt oss för att åka och kolla på hur platserna såg ut. Vi i miljönämnden åkte ut tillsammans med tjänstemännen. Båda ärendena var miljöklassade och kontorets yttrande således helt korrekt. Helt i enlighet med översiktsplanen med flera dokument.

Det ena området hade klass II och det andra klass III. Nu ska det bli väldigt intressant att se hur miljöpartiet röstar i den kommande voteringen. Sen så nästa fråga som man kan fundera över är varför är miljöpartiet med och försvagar miljöskyddet?
Svaret på frågan stavas antaligen; maktens pris

Sen så hoppas jag verkligen att vi Socialdemokrater slipper höra en argumentation i stil med klass II områden är mycket viktigare därför kan vi lätt tillåtta ett godkännande på att bygga vid ett klass III område.

söndag 2 september 2007

Facebook!

Jag har inte hängt med i tiden. Alla verkar ha Facebook, inte jag dock. Trots att jag inte har Facebook hoppas jag att du vill vara min vän.

Person saknad!

Media hade rätt. Han är försvunnen.

Högern och politiken

I valet utmålade Moderaterna sig som ett nytt arbetarparti. Nu ett år efter valet har målarfärgen börjat rinna av. Det märks åtminstone på opinionssiffrorna som duggar tätt. Bakom ”de nya Moderaterna” fanns en klassisk högerpolitik vilken gynnar de rika och starka mest. Förklaringen till att Moderaterna och deras stödpartiers låga förtroende är att folket inte tycker om deras politik som har udden mot de sämre ställda och att skattesänkningarna betalas av de mest utsatta.

Inte bättre blir läget av ett desperat vevande bland regeringsmedlemmarna och deras stödtrupper som inte verkar ha en aning om underläget i opinionen. För underläget är, trots en viss upphämtning, otroligt stort trots att sysselsättningen ökar och högkonjunkturen håller i sig. Moderata Svenska Dagbladet undrar om svenskarna blivit tokiga. Den ivriga bäverkvinnan Maud Olofsson, som tuggar sönder trygghetssystemen bäst hon kan, talar om avsossefiering av Sverige. Innan dess kan inte högerregeringen verka med full kraft, menar hon. Moderaterna har under kort tid själva bäst presenterat sin människosyn. Först ut var statsminister Reinfeldt (m) som sa ”Jag talar till dem som jobbar och hon talar ofta till dem som inte gör det”. Piken var riktad mot Mona Sahlin. Undrar vad den kvarts miljon som inte har något jobb att gå till och som kämpar för att få det säger om Reinfeldts människosyn? Fredrik Reinfeldt är en statsminister för dem som har jobb. Resten får klara sig bäst de kan. Den typen av klarspråk är annars ovanligt för Reinfeldt. Regeringens klasspolitik brukar döljas bakom tal om ”reformer som ökar arbetskraftsutbudet” och att ”det ska löna sig att arbeta”.

Andra presentationen i moderat människosyn kom från socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson som sade sig fått en släng av utbrändhet. Hon sade till massmedia att det räckte med att vila sig under helgen och sedan var hon tillbaka på jobbet. Det är rätt skrämmande att Husmark Persson inte vet vad utbrändhet är trots att hon är sjuksköterska, i alla fall enligt hennes eget CV, på regeringens hemsida. Men det har ju tidigare vart lite si och så med CV:n från regeringsmedlemmarna.

Tredje presentationen av moderat människosyn stod arbetsmarknadsminister Littorin för. Ministern vill inte jaga arbetsmiljöbovar. I stället ska arbetsgivare och företag premieras om de erbjuder en god arbetsmiljö, något som borde vara självklart. Premieras, hur då? Jo, de duktiga företagen ska få en gul smileygubbe att sätta vid dörren. Symbolen påminner förresten om Ny Demokratis partimärke. Däremot så lägger Moderaterna och deras stödpartier ner arbetslivsinstitutet som forskade kring arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket ska bantas med en tredjedel. Arbetsmiljöverket har till uppgift att inspektera och ingripa mot missförhållanden på arbetsplatserna.

Vi som socialdemokrater vet att en annan väg är möjlig. Det ska vara krav på rimliga arbetsvillkor, vettig rehabilitering och säkra arbetsplatser. Det skulle bidra till minskad utbrändhet och färre olyckor på jobben. Regeringen sätter hårt mot den som är arbetslös eller sjuk samtidigt som företagen inte får några piskor på ryggen. De får leende gubbar och skattelättnader i stället. Den sysselsättning som skapats beror på den tidigare socialdemokratiska politiken och att den internationella högkonjunkturen håller i sig. De nya jobben hade kommit utan dessa försämringar för dem som har det sämst ställt. Längtan efter trygghet är inte problemet i Sverige. Problemet är den otrygghet som skapar stress, ohälsa och vanmakt.

Anders Österberg, socialdemokrat
Arne Kjörnsberg, socialdemokrat

lördag 1 september 2007

Sveriges populäraste blogg

Enligt bloggtoppen är Sveriges mest populära blogg Katrin Zytomierskas. Känner ett behov av att lägga ut två citat från den.

1. Alla jag känner sitter inne på facebook och kollar varandras profiler, företag lägger upp grupper, folk lägger ut semesterbilder... Har folk ingen jävla integritet längre?!

och

2. Idag fyller min första pojkvän år, Chrille. Jag och Chrille belv ihop när jag var 12 och han var 15. Ett år senare förlovade vi oss och ett år efter det gjorde vi slut. Det var Chrille som tog min oskuld. Tack och grattis på födelsedagen, Chrille.

Kommentar: Intressanta synpunkter gällande integritet.

Intressant

På samma sätt har sunniter, som har varit underrepresenterade i den nya irakiska armén, börjat skapa sina egna miliser, ibland med vårt tysta medgivande. Sunniterna förstår att det bästa skydd de kan skaffa sig mot shiitiska miliser och den shiadominerade regeringen, kan vara att sätta upp egna beväpnade grupper.

Ett par soldater skriver idag på Brännpunkt, SvD om kriget i Irak. Läsvärd artikel. Du kan se hela genom att klicka på Brännpunkt.

Centerpartiet som blev Högerpartiet

Hittills har centerpartiet som det nya högerpartiet gett utdelning i form av ökat väljarstöd: 6,2 procent 2002 och nästan åtta procent 2006. De nya väljarna, däribland en del i de större städerna, röstar rimligen på Olofssons parti till följd av dess mer nyliberala profil. Frågan är dock om centerns gamla väljare röstar på partiet tack vare, eller trots, den nya högerinriktningen.

Anders utan självinsikt

Okay, efter att ha läst BT om mig själv (och flera andra bloggare) idag kan jag konstatera ett par saker:

1. Egenkärlek är också kärlek
2. De senaste veckorna har jga inte haft tid att skriva några längre texter
3. Vi som är födda på 80-talet har en fallenhet av ironi. Ständigt oroade av att samhället ska bli sämre. Våra föräldrars generation upplevde att samhället hela tiden blev bättre och bättre. För vår generation ser det kanske mörkare ut.

fredag 31 augusti 2007

Centerstämman och infrastrukturen

Idag har Centerstämman tagit beslut om att ge extra pengar till infrastrukturen. Samma minut meddelar infrastrukturminister Torstensson (c) att pengarna finns med i höstbudgeten. Antingen så verkställs centerstämmans beslut väldigt snabbt eller så är det något lurt med folkrörelsecentern.

tisdag 28 augusti 2007

På min gravsten...

...ska det stå:

Över min döda kropp