måndag 8 oktober 2007

Härdsmältan smälter vidare

För ungefär tre månader sedan, den 4.7. publicerade denna tidning en artikel med rubriken Skattepolitisk härdsmälta som vi skrivit. Vi redovisade i artikeln Skatteverkets meddelande SKV M 2007:11 om hushållsnära tjänster som från den 1.7. skulle subventioneras. Vi påpekade att detta beslut var ytterligare en förändring som skulle gynna de ekonomiskt välsituerade. Först var det slopad förmögenhetsskatt, sedan slopad fastighetsskatt och så då dessa av skattebetalarna subventionerade tjänster som ”Skoputsning, städning, byte av glödlampor, vård av kläder inklusive lagning, matlagning inklusive grillning om den sker i nära anslutning till bostaden exempelvis i trädgården, klippning av rosor och häckar, gräs, tvätt i tvättstugor, lämning och hämtning av barn samt läxläsning.”

Vi påstod i vår artikel att detta skulle innebära jättelika och omöjliga kontrollproblem för Skatteverket, därav rubriken Skattepolitisk härdsmälta.

Nu har Ekot talat med flera företag i branschen som var beredda kringgå reglerna genom att skriva ut felaktiga kvitton. Åtta av sexton firmor var villiga att bidra till fiffel. Skriva häckklippning när det var trädbeskärning man gjorde. Flyttning är inte avdragsgillt då var ett företag berett att kalla flyttningen för flyttstädning och på det sättet ”skyfflade” man över halva beloppet på skattebetalarna.

Ansvariga statsrådet Maud Olofsson kommenterade Ekots undersökning i Radions P1-morgon. Hon sade egentligen två saker.

1. Fusk har alltid förekommit.

2. Det är kundernas ansvar. Inte med ett ord antydde centerledaren att företagen hade något ansvar.

Svartjobbandet är utbrett och det är inget speciellt för denna bransch nöjde sig Näringsministern med att konstatera. Här är det inte tal om hårda tag. Skattefusket lurar staten, alltså oss alla, på omkring 100 miljarder per år. Det är lika mycket som fyra års barn- och studiebidrag till landets alla barn och ungdomar. Det regeringen, inte minst Maud Olofsson, kallar bidragsfiffel motsvarar en bråkdel av denna summa. Ändå är det de sjuka och förtidspensionärerna som skall kollas inte svartjobbarna. För att inga missförstånd skall råda. Naturligtvis anser vi att allt fusk skall bekämpas. Regeringen anser tydligen inte det.

I sanning – det är en skattepolitisk härdsmälta regeringen ordnat i sin strävan att gynna de besuttna.

Arne Kjörnsberg
Anders Österberg

Inga kommentarer: