söndag 2 september 2007

Högern och politiken

I valet utmålade Moderaterna sig som ett nytt arbetarparti. Nu ett år efter valet har målarfärgen börjat rinna av. Det märks åtminstone på opinionssiffrorna som duggar tätt. Bakom ”de nya Moderaterna” fanns en klassisk högerpolitik vilken gynnar de rika och starka mest. Förklaringen till att Moderaterna och deras stödpartiers låga förtroende är att folket inte tycker om deras politik som har udden mot de sämre ställda och att skattesänkningarna betalas av de mest utsatta.

Inte bättre blir läget av ett desperat vevande bland regeringsmedlemmarna och deras stödtrupper som inte verkar ha en aning om underläget i opinionen. För underläget är, trots en viss upphämtning, otroligt stort trots att sysselsättningen ökar och högkonjunkturen håller i sig. Moderata Svenska Dagbladet undrar om svenskarna blivit tokiga. Den ivriga bäverkvinnan Maud Olofsson, som tuggar sönder trygghetssystemen bäst hon kan, talar om avsossefiering av Sverige. Innan dess kan inte högerregeringen verka med full kraft, menar hon. Moderaterna har under kort tid själva bäst presenterat sin människosyn. Först ut var statsminister Reinfeldt (m) som sa ”Jag talar till dem som jobbar och hon talar ofta till dem som inte gör det”. Piken var riktad mot Mona Sahlin. Undrar vad den kvarts miljon som inte har något jobb att gå till och som kämpar för att få det säger om Reinfeldts människosyn? Fredrik Reinfeldt är en statsminister för dem som har jobb. Resten får klara sig bäst de kan. Den typen av klarspråk är annars ovanligt för Reinfeldt. Regeringens klasspolitik brukar döljas bakom tal om ”reformer som ökar arbetskraftsutbudet” och att ”det ska löna sig att arbeta”.

Andra presentationen i moderat människosyn kom från socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson som sade sig fått en släng av utbrändhet. Hon sade till massmedia att det räckte med att vila sig under helgen och sedan var hon tillbaka på jobbet. Det är rätt skrämmande att Husmark Persson inte vet vad utbrändhet är trots att hon är sjuksköterska, i alla fall enligt hennes eget CV, på regeringens hemsida. Men det har ju tidigare vart lite si och så med CV:n från regeringsmedlemmarna.

Tredje presentationen av moderat människosyn stod arbetsmarknadsminister Littorin för. Ministern vill inte jaga arbetsmiljöbovar. I stället ska arbetsgivare och företag premieras om de erbjuder en god arbetsmiljö, något som borde vara självklart. Premieras, hur då? Jo, de duktiga företagen ska få en gul smileygubbe att sätta vid dörren. Symbolen påminner förresten om Ny Demokratis partimärke. Däremot så lägger Moderaterna och deras stödpartier ner arbetslivsinstitutet som forskade kring arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket ska bantas med en tredjedel. Arbetsmiljöverket har till uppgift att inspektera och ingripa mot missförhållanden på arbetsplatserna.

Vi som socialdemokrater vet att en annan väg är möjlig. Det ska vara krav på rimliga arbetsvillkor, vettig rehabilitering och säkra arbetsplatser. Det skulle bidra till minskad utbrändhet och färre olyckor på jobben. Regeringen sätter hårt mot den som är arbetslös eller sjuk samtidigt som företagen inte får några piskor på ryggen. De får leende gubbar och skattelättnader i stället. Den sysselsättning som skapats beror på den tidigare socialdemokratiska politiken och att den internationella högkonjunkturen håller i sig. De nya jobben hade kommit utan dessa försämringar för dem som har det sämst ställt. Längtan efter trygghet är inte problemet i Sverige. Problemet är den otrygghet som skapar stress, ohälsa och vanmakt.

Anders Österberg, socialdemokrat
Arne Kjörnsberg, socialdemokrat

1 kommentar:

Camilla sa...

Ni två är så underbara! Kärlek! <3