söndag 16 september 2007

Ulvsskogs uttalande i sin helhet!

Partisekreterare Ulvskog har tidigare i veckan fått kritik för ett av sina uttalanden om fristående religiösa skolor. Nu publicerar Pravda Daily hela hennes uttalande i sitt sammanhang:

De fristående skolorna är här för att stanna, enligt partiledningen. Men Marita Ulvskog tillhör de socialdemokrater som inte jublar över de senaste årens friskoleexplosion.– Vi kan inte fortsätta att ha en ordning där vi medvetet slår sönder den kommunala skolan genom att ge den sämre villkor än friskolorna. Det är fullkomligt befängt.

Partiet säger nej till vinstdrivande friskolor; möjligheten att tjäna pengar är en ”destruktiv drivkraft”, enligt Marita Ulvskog. Hon riktar också hård kritik mot de omtvistade religiösa friskolorna.– De stänger in barn, isolerar dem från samhället utanför. Det är bedrövligt.

Hittills har socialdemokraterna pläderat för skärpt kontroll, och att Skolverket med omedelbar verkan ska få stänga en fristående skola som inte håller måttet. Men Marita Ulvskog vill nu gå tuffare fram, och stoppa offentliga bidrag till religiösa friskolor.

– De konfessionella skolorna är i värsta fall ett slags barnfängelser, och jag tycker inte att de ska få statligt stöd. Men vi fortsätter den diskussionen i partiet. Kanske finns det andra vägar.

Inställningen till friskolor splittrar oppositionen; vänsterpartiet är motståndare, miljöpartiet anhängare. Marita Ulvskog avslöjar att hon regelbundet träffar sina kollegor i de forna samarbetspartierna.

– Vi har en god relation, och det är naturligt att träffas.

Precis som Ulvskog har en god relation till Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan vi i Borås notera framgångar i samsynen kring vissa frågor.

3 kommentarer:

lycantropen sa...

Jag är lite förvånad över ordvalet. Jag trodde att sossarna i Borås var de mest hårdnackade motståndarna till privata skolor, och jag trodde samtidigt att begreppet "fri" hade en positiv klang även bland er. Likväl anammar du borgerlighetens språkbruk rakt av. Vad är de privata skolorna egentligen fria från?

Visst, större delen av bloggposten är ett citat, men din inledning avslöjar din omedvetna borgerliga indoktrinering.

rikard sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Pravda daily sa...

...