fredag 14 september 2007

Viktor Zubkov

Här publiceras nu en artikel från Hufvudstadsbladet (070914) om Rysslands nye premiärminister Viktor Zubkov.

Viktor Zubkov väljs med största sanolikhet i dag till ny rysk premiärminister. Och det är en glad nyhet för många i Finland. – Zubkov är en sann Finlandsvän, säger Zubkovs vän Anders Blom.

Efter att i sex år lett den ryska kommittén för bekämpning av penningtvätt lämnar Viktor Zubkov den anonyma tillvaron i Vladimir Putins stab för att bli premiärminister. Valet i ryska duman i dag betraktas av experter som en formalitet.

Vladimir Putin brukar få som han vill och nu vill han att Zubkov som varit en av hans närmaste män sedan början av 1990-talet blir premiärminister.

Redan i går hann Zubkov, som i morgon fyller 66 år, meddela att han kommer att möblera om i regeringen. Han utesluter inte heller kandidatur i presidentvalet i mars.

Träffades ofta

Anders Blom som är vd för konsultföretaget Eurofacts känner Viktor Zubkov mycket väl.

– Jag kom i kontakt med honom redan 1992 då han arbetade i S:t Petersburgs stadsförvaltning. Fram till 1995 hade vi mycket med varandra att göra. Vi hjälpte då finska företag och kommuner att etablera sig i staden. Vi träffades mycket ofta, Zubkov ansvarade för skattefrågor som var centrala för finska företag.

År 1995 fyllde Anders Blom 40 år. På festmiddagen var en av gästerna Viktor Zubkov.

Hurdan är han?

– En gentleman på alla sätt. En man vars ord man kan lita på. Han är öppen, ärlig och rejäl. Zubkov motionerar mycket, hans specialgren är skidåkning.

Och han är en Finlandsvän?

– Han är sympatiskt inställd till Finland. Det som har betydelse är att Zubkov hör till Putins inre krets. De började samarbeta redan 1991 då Putin kom till S:t Petersburg och de två har uppenbarligen ett mycket stort förtroende för varandra.

– Det bevisas inte minst av att Zubkov lett den tuffa kampen mot ekonomisk brottslighet.

Kontakten har fortsatt efter att Viktor Zubkov 1999 följde Putin till Moskva.

– Vi träffas cirka en gång om året, berättar Anders Blom.

Basket

En annan som kommit i nära kontakt med Viktor Zubkov är tidigare vd:n för Sinebrychoff, Kaj Forssell.

– Vi byggde ett bryggeri i S:t Petersburg på 1990-talet och hade då mycket med Viktor Zubkov att göra. Han ansvarade för stadens utlandsrelationer och penningaffärer.

– Att förhandla med Zubkov var enkelt. Han var saklig och renhårig. Det förekom inga krumbukter som med så många andra vi kom att göra med i Ryssland.

Förhandlingarna med Zubkov handlade bland annat om skatter.

– Skattesystemet i Ryssland avviker från vårt. I Finland får man en debetsedel, betalar och överklagar om man är missnöjd. I Ryssland betyder en debetsedel att man är välkommen till skattemyndigheterna för att diskutera hur mycket man kan betala i skatt. I Ryssland är skatterna förhandlingsbara.

Under förhandlingarna med Koff besökte Viktor Zubkov två gånger bryggeriet i Kervo.

– Både i S:t Petersburg och i Kervo arrangerade vi basketmatcher. Sinebrychoffs lag mötte ett lag från S:t Petersburgs stadsförvaltning. Efteråt serverades middag, det var ett bra sätt att bygga upp personliga relationer.

Flera besök i Finland

Enligt Kaj Forssell var Viktor Zubkov mycket måttlig med alkohol.

– Hans vanor avvek inte från mönstret. Jag har fyra gånger ätit middag också med Putin. Han är likaså mycket återhållsam.

Zubkov har otaliga gånger besökt Finland, förutom Kervo främst Åbo som är S:t Petersburgs vänstad.

STAFFAN BRUUN, har skrivit artikeln

1 kommentar:

rikard sa...

Låt oss hoppa att en ny president både kan förbättra de rysk-finska relationerna, de rysk-europesika relationerna och få ett slut på kriget i tjejtjenien.