lördag 29 september 2007

Ukraina väljer i morgon

I morgon går Ukraina till val. Vi hade för över ett år sedan besök av ett socialdemokratiskt parti i Ukraina. De deltog i den orangea revolutionen tillsammans med övriga partier. Revolutionen leddes av landets nuvarande president Viktor Jusjtjenko (kallad Bushtjenko för sin proamerikanska hållning).

Bakgrunden till orangea revolutionen var att man anklagade Janukovitj och hans parti för valfusk (Janukovitj var den förre presidentens högra hand). Janukovijts parti, Regionernas parti, är numera störst i parlamentet och Janukovitj är premiärminister. De har sitt största stöd från östra Ukraina. De andra partierna, som inte förväntas bli lika stora har sitt stöd i västra Ukraina (Regioneras partis stödpartier sackar i opinionsundersökningarna).

Det socialdemokratiska parti vi hade besök av försvann helt plötsligt. Vi undrade var de tog vägen. De hade sin bas i västra Ukraina. Det visar sig nu att de stöder Janukovitj igen.

Efter den orange revolutionen 2004 hade president Viktor Jusjtjenko alla möjligheter – auktoriteten, makten, medlen – att reformera Ukraina men gjorde det inte, alternativt: han fick aldrig riktigt chansen.

Den gemensamma fronten med Julija Timosjenko fungerade inte, Jusjtjenko sparkade henne som premiärminister efter ett halvår.

Det blir intressant att se hur det kommer att gå för Julia Timosjenko. Hon är en färgstark politiker. Minst lika korrupt som presidenten och premiärministern. Hon besökte Margaret Thatcher för ett litet tag sedan, nu jämför hon sig med henne och har ambitionen att reda upp i Ukrainas ekonomi. Enligt ukrainska statsvetare sker intressanta förflyttningar inom det politiska landskapet. Timosjenko fjärmar sig från sin tidigare närmast socialdemokratiska hållning, nu gäller en kristdemokratisk profil.

Alla partierna förutom kommunistpartiet är EU vänliga.Se gärna på filmen, den är väldigt fin. Sången är Ukrainas nationalsång.

1 kommentar:

Jonas Ryberg sa...

Sossarna har tyligen splittras över vilket block de ska tillhöra.

Det gamla sosse-partiet ligger nu på runt 2%.