söndag 7 oktober 2007

Utrikes, Finlands utmaning

Finlands försvarsminister Jyrki Häkämies sade i ett tal i Washington i början av september att de tre viktigaste utrikespolitiska utmaningarna för Finland är Ryssland, Ryssland och Ryssland.

DEL 1: ”En stormakt lämnar inget åt slumpen”

Ryssland moderniserar och bygger ut sitt försvar. Inget lämnas åt slumpen då det gäller att skydda ekonomiska intressen. Geopolitiken är definitivt tillbaka, säger forskare som Hbl talat med.

DEL 2: Expert tonar ner ryskhot

Rysslands nya rustningsprogram är inte offensivt utan snarast ett försök att bromsa försvarets nedförsbacke. Jämfört med USA och Västeuropaligger Ryssland långt efter. Det säger docent Pekka Visuri på försvarshögskolan i Helsingfors.

DEL 3: "Finland får inte provocera"

Går Finland med i Nato bidrar man till att isolera och försvaga Ryssland. Samtidigt bromsas demokratiutvecklingen. Det anser diplomatveteranen Juri Derjabin och förutspår att Finland säger ja till Nato under nästa valperiod.

Vanhanen förundrad över Häkämies tal i Washington
Den ursprungliga artikeln i HBL 7.9. "Statsminister Matti Vanhanen anser att försvarsminister Jyri Häkämies tal i USA i förrgår inte är helt förenligt med Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje. Tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja tycker att Häkämies omdöme brister."

Försvarsminister Häkämies tal i Washington DC
Försvarsminister Jyri Häkämies höll den 6.9.2007 ett tal vid Center for Strategic International Studies (CSIS) i Washington DC. Talet återfinns i sin helhet på Försvarministeriets hemsidor.

Inga kommentarer: