söndag 4 februari 2007

Sant om sannolikhetslära om Kärnkraft

Är det sannolikt att ett kärnkraftverk kan explodera?

Igår åkte jag förbi Ringhals. Var nere i Falkenberg på ett möte med SSU Halland. Jag är emot kärnkraftsverk, men jag förstår verkligen inte, om man måste bygga ett kärnkraftverk varför bygga det vid en så vacker plats? Likadant är det med Barsebäck. Väldigt fin plats.

Nu har jag aldrig fått tillfälle att besöka Östhammar men där ligger Forsmark och jag vet inget om hur vacker den platsen är men deras moderate kommunalråd Söderblom gjorde Östhammar rikskänt efter sina uttalanden om de senaste händelserna på Forsmark. Söderblom (m) sa att det var fel att rapporter kom ut till allmänheten eftersom detta skulle kunna skapa kaos.

För övrigt är Söderblom ordförande i den lokala säkerhetsnämnden. Tyvärr finns det en ny entusiasm för kärnkraft. I Finland bygger man ny reaktor och har planer på en till, Tony Blair har hyllat kärnkraften som energikälla. Samtidigt som det här pågår utomlands pratar centerpartisterna på om kärnkraft som om de hade alla världens utsläppsrättigheter. Däremot är det svårt att veta vad de vill, avveckla eller utveckla? Eller ja just det, inte göra någonting till år 2010.

Ni som var med och röstade den där gången om kärnkraftens vara eller inte, hur går det med uppföljningen?

1 kommentar:

Fredrik Holmgren sa...

Jag har funderat på varför man inte lägger kärnkraftverk under jord, nere i berget. De skulle ju göra dem ännu säkrare, speciellt om de skulle utsättas för terror eller krigshandlingar.

Kärnkraften tror jag är nödvändig. Vi behöver energi till konkurrenskraftiga priser om vi skall klara sysselsättning och välfärd. Att öka användningen av kol och olja är inte ett alternativ, den globala uppvärmningen borde sätta stopp för alla sådana planer. Alernativ till kärnkraften finns helt enkelt inte idag. Det kommer säkert att finnas i framtiden, genom utveckling av energibesparande metoder och förnyelsebar energi.
I väntan på dem är kärnkraften det mest miljövänliga och ekonomiskt rationella alternativ som står till buds.