fredag 23 februari 2007

Nicolae Ceausescu


Idag fick jag en (födelsedags)present av Camilla. Det var en bok som heter Hemma hos diktatorn skriver av Peter York. Efter att ha bläddrat lite i boken så fastnade jag lite vid sidorna (52-61) om Ceausescu, Rumäniens diktator 1965-1989 (eller Rumäniens president/conductor som han föredrog att kalla sig själv). Här är lite axplock av citat från sida 52:


Nicolae Ceausescus levnadstecknare John Sweeney tror dig veta exakt när den rumänske diktatorn blev helt bindgalen (till skillnad från när han bara var "instabil med paranoida tendenser"). Det var under en resa som Nicolae och hans förtjusande fru Elena gjorde till Nordkorea 1971. Bekantskapen med det nordkoreanska folkets förbehållslösa dyrkan av den store ledaren Kim Il Sung var som en uppenbarelse, Sweeney skriver att huvudstaden Pyongjang var "en stad förvandlad till en helgedom, ett samhälle som ett monument", och Ceausescu var mäkta imponerad.


Ingenting visar detta [Ceausescus] storhetsvansinne bättre än det fullständigt vansinnigga Folets palats i Bukarest. Det är gigantiskt. Det är världens näst största, bara Pentagon är större, och den uppfördes i ett land som ligger på 46:e plats i ärlden sett till folkmängden. När man under av slutet av 1980-talet skulle skapa plats åt kolossen var man tvungen att riva omkring 7 000 andra byggnader, däribland bostadshus, skolor och ett sjukhus. Huset som uppfördes istället fick en med totalitära mått mätt förbluffande mamsellaktig exteriör... ...och det gjordes till en patriotisk plikt att bara använda inhemska resurser. Projektet att bygga folkets palats var så överdådigt och ambitiöst att det fortfarande var ofullbordat när Ceausescu avrättades 1989.


Det här skrev jag mest med för att tipsa om en bra bok och för att vi behöver ett nytt folkets hus i Borås.

1 kommentar:

Camilla sa...

Vad trevligt att du blev glad för presenten. Synd bara att jag inte uppmärksammade dina stavfel när jag satt jämte dig....