lördag 17 februari 2007

Odell strikes again

När sommaren och värmen kommer slår bostadsminister Odell (kd) till med ett hårt kallt slag mot hyresgästerna i Sverige. Bostadsministern vill ta bort stopplagen för kommunerna, det innebär att slussarna för privatiseringar på bostadsmarknaden öppnas helt och det kommer att orsaka en ännu större ekonomisk uppdelning av människor än den som finns dag. Det är helt på tvärs med Odells svepande kommentarer om att genom det här förslaget kommer segregationen att minska, snarare tvärtom kommer resultatet att bli.

Tidigare har Moderaterna och deras stödpartier i regeringen slopat produktionsstöden till hyreslägenheter. Det förslaget och genom det som ligger nu på bordet så drar man ett pennstreck över alla försök till att skapa en hållbar bostadssituation för alla bostadslösa och trångbodda i Sverige. Extra svårt blir det framförallt för alla de ungdomar i Sverige som är i stort behov av billiga hyreslägenheter. Högerns förslag inom bostadspolitiken är direkt fientliga mot hyresgäster i allmänhet och mot lågavlönade hyresgäster i synnerhet. Bostadsministerns bostadspolitik är utan politik och snart också utan bostäder. Eller som ministern sa i ett inslag i Rapport när de larmade om att de kommande tio åren behöver en miljon ungdomar en lägenhet ”Hyr in dig hos någon som har ett stort hus”.

Vidare förklarar kristdemokraten Odell ideologin bakom läget ”vi kan inte subventionera nybyggande av bostäder, det har folkhushållet inte råd med” (artikel i Vår bostad). Det är tråkigt att höra, framförallt eftersom vi uppenbarligen har råd att sänka fastighetsskatten för villaägarna i Täby och Danderyd med tusentals kronor. Själv får Odell en rejäl rabatt på sin privata bostadsrätt i Täby.

Målsättningen om en bostadspolitik för alla känns som bortblåst, nu ska den förhärskande marknaden in på området, där försvinner de med en ekonomisk svag ställning. Vem är det som skall betala miljonprogrammens renoveringar när de offrats på marknadsaltaret? Högerpolitiken är tydlig, skattesänkningar för de rikaste ökad ekonomisk segregation och ännu fler förslag mot ungdomar.

1 kommentar:

Johanna Falk sa...

Tydligen är det så att kommunala bostadsbolag nu sitter på en hel del pengar som skulle ha satsas på renoveringar om inte detta med "hot" om utförsäljning och privatiseringar ständigt fanns närvarande.

Hur långsiktigt är det? Kommunerna skulle se kommunala bostadbolag som en resurs.