söndag 11 februari 2007

Sant om valet i...

...Turkmenistan. Turkmenistan är en kopia av Nordkorea. Ett otroligt slutet land där knappt någon kommer in eller ut. Deras ledare, Saparmurat Niyazov, avled för ett par månader sedan och idag har det varit val i landet.

Enligt den turkmenska valkommissionen har valdeltagandet varit 95% av de röstberättigade (en minskning för ibland kan valdeltagandet bli uppemot 107%, som på Niyazovs tid). Gurbanguly Berdymukhamedov som har lett landet sedan Niyazovs död är en klar favorit.

Till skillnad från det socialdemokratiska arbetarepartiets kongressdelegater så får Turkmenistans väljare välja mellan sex kandidater. En annan skillnad mellan Turkmenistan och socialdemokratiska arbetarepartiet är att valet till ordförande i socialdemokratiska arbetarepartiet har föregåtts av en gedigen och grundligt demokratisk process, där ingen kandidat varit given på förhand.

4 kommentarer:

Mikael Åhman sa...

Mina kunskaper om Turkmenistan understiger mina kunskaper i partikelfysik. (Jag har vissa, men mycket begränsade.)

Om den socildemokratiska nomineringsprocessen har jag däremot större insikter än jag har om att sova middag.

Till skillnad från partierna i den antidemokratiska alliansen, även kallad den borgerliga alliansen, föregås valet av s-ordförande av en landsomfattande debatt öppen för alla medlemmar på lika vilkor. Nomineringsprocessen i den antidemokratiska alliansens partier liknar däremot nomineringsprocessen i DRK:s arbetareparti: valet av kandidat fattas i rökfyllda rum bakom slutna dörrar.

Helen sa...

Jag vet inte riktigt om jag håller med er - det faktum att chicken racet sker öppet i medialjuset gör inte debatten demokratisk...

Anonym sa...

Det heter chickenracet, fy för särskrivningar

Mikael Åhman sa...

Till Helen

Att debatten sker öppet är förvisso ingen tillräcklig förutsättning för att definiera den som demokratisk. Däremot är öppenhet en nödvändig förutsättning. Och i den delen brister de partier som ingår i den antidemokratiska alliansen.