tisdag 20 februari 2007

Uppmaning: GE ER!

Den här uppmaningen skickas till samtliga alkohol och drogliberaler i riket. I skatteutskottet vill majoriteten av ledamöterna anförda av högermannen Lennart Hedquist sänka skatten på öl och vin. Däremot vill de höja skatten på sprit. Med andra ord, skatteutskottet har fullt upp med alkoholfrågan.

En sådan skatteväxling är feltänkt. Det skulle betyda en kraftigt ökad konsumtion och det är som att hälla fotogen på alkoholbrasan. Problem med illegal handle skall lösas med polis och till. Sänkta skatter leder bara till ökad alkoholkonsumtion. Att resonera som högern gör i alkoholfrågan är som att försöka dricka sig berusad på vatten. Man mår illa, men full blir man inte. Och man mår inte bättre av deras politik.

Tidningen Fokus skriver på tal om sänkta alkoholskatter:
Efter att Finland sänkte alkoholskatterna 2004 har alkoholskadorna ökat närmast epidemiskt. Berusningsdöden bland kvinnor steg med 40 procent på två år. Och för finska män i åldern 16–64 år är alkohol numera den vanligaste dödsorsaken. Det stärker tesen att nordbor inte klarar av en sydeuropeisk alkoholkultur. Men finnarna befinner sig ett steg djupare in i vodkabältet än vad vi gör. Berusningsdrickandet är mer rotat än i Sverige och man dricker också nästan tre gånger så mycket starksprit som svenskarna.

2 kommentarer:

Mika sa...

Jag måste försvara Finland nu lite. Finland var tvungen att sänka alkoholskatter när Estland blev medlem i EU. Det var ju helt logiskt. Annars skulle finnar köpa jättestora mängder billig alkohol i Tallinn. Kom ihåg att det tar bara 1,5 timmar som snabbast att resa mellan Helsingfors och Tallinn, och ca 25% av Finlands befolkning bor i Helsingfors eller i närheten.

Det är sant att alkoholdrickandet ökade. Det var ju självklarhet och ingen var överraskad av det i Finland. Men det är nu nästan för tre år sedan och statistikerna visar, att alkoholkonsumptionen i själva verket MINSKADE i Finland i fjol. Det här är dock ingen trevlig nyhet för dem som vill höja alkoholskatterna pga att folk dricker sig ihjäl. Men det bevisar att vad t ex jag väntade, har hänt: alkoholdrickandet ökar i början men så småningom blir det balans med det.

Vad som kommer till vodka och stark alkohol, där gjorde man fel. Det är nästan lika dyrt/billigt att köpa dyr vin eller en flaska vodka numera. Man borde ha gjort skattesänkning så, att milda alkoholdrycker är billigare och stark alkohol dyrare men nu är det relativt billigare att köpa vodka. Det är inte klokt alls.

Jag tycker att man borde vänta minst 5 år till här i Finland innan man fattar beslut om att öka alkoholskatterna eller att det skulle stanna som det är nu. Det är orättvist annars. Vi alla vet att stora förändringar i samhället händer inte över en natt.

Johan sa...

jag håller väl i princip med dej anders, men som oftast är du alltför förtjust i SSU-generaliseringar ;)

riksdagens mest högerinriktade parti, kd, är ju ihop med oss gröna och vänstern de varmaste anhängarna av en restriktiv alkoholpolitik. iofs en något lustigt allians. men ändock.