söndag 25 februari 2007

Warzava år 1943


Bilden visar hur jag, som medlem av Warzawagettots Gestapo-avdelning, tillsammans med en SS-styrka, driver ett stort antal judiska invånare ut ur ett hus. De fördes sedan till en omgrupperingsplats för vidare transport till förintelselägret Treblinka.

Denna iskalla redogörelse för bilden är från SS befälet Josef Blösche under ett förhör år 1967 efter att ha gripits i DDR. Du kanske känner igen bilden, den är välkänd. Den här bilden ger förintelsen ett tydligt ansikte. Vi ser den lille skräckslagne pojken som under vapenhot sträcker sina händer i luften. Blösche är mannen med motorcykelhjälmen och k-pist. Han är den ende som med hundraprocentig säkerhet identifierats.

Kanske är det som SS-befälet sa i förhöret att "fångarna" skickades till ett förintelseläger eller så gick de en tidigare död till mötes. Tusentals människor blev skjutna på gatorna i Warzawas getto.

Den 19 april hade Himmler (chef för SS) beslutat att man skulle deportera alla invånare (vid tidpunkten var det cirka 50 000 människor kvar) till förintelselägret Treblinka. SS blev oerhört förvånade när de stötte på desperat motstånd från invånarna i gettot.
De kämpade oerhört tappert mot SS med insmugglade vapen. Först i mitten av maj hade motståndet brutits av SS.

Fotot är troligen taget av SS-mannen Franz Konrad för dokumentation till befälhavaren Jörgen Stroop. Det var viktigt att dokumentera för att rapportera vidare till ledningen i Tredje riket.

1 kommentar:

F. Constant sa...

Det är så fruktansvärt hemskt!!!!!!!!