söndag 25 februari 2007

Är det sant att kulturpolitikn försvinner?

Först försvann juh kulturministern, ni vet hon Cecilia Stegö Chiló. Sen försvann den avgiftsfria entrén till muséerna. I samband med att avgifterna kom tillbaka försvann en stor del av publiken. Totalt har 35 procent av besökarna försvunnit från de statlga muséerna.

När den gamle kulturministern försvann kom det till en ny, Lena Liljeroth Adelsohn (m). Många hoppades att hon skulle kunna föra en någorlunda vettig kulturpolitik men det verkar som om hon får ge sig i fråga efter fråga efter strid med finansministern från samma parti. Liljeroth Adelsohn förklarade motiveringen bakom att återinföra entrén på muséerna såhär; "Vi har prioriterat att sänka skatterna så får folk själva avgöra vad de vill använda pengarna till".

Samtidigt som hon säger det försvinner mycket av stödet till teatrar och operor i landet. Barbro Hedwall som är ledarskribent i den lokalbaserade stockholmstidningen DN, skriver såhär "Lägg ned, strama till, minska stödet - kontrerna av en borgerlig kulturpolitik framträder. Finns det verkligen ingenting som alliansregeringen gillar med kultur, ingenting som den vill tillföra?"

Det är mycket som försvinner i högerns kulturpolitik.

1 kommentar:

Camilla sa...

Citerar världens bästa sommarlovs-tv, Tippen: Inget försvinner, allt finns kvar!