måndag 5 februari 2007

Det är sant att

...högerregeringen inte gillar statliga bolag. Därför tänker de sälja ut statliga bolag för 50 miljarder kronor per år (eller som borgarna föredrar att säga något under 4,5 miljarder euro). Statligt ägande är inget mål i sig, men är till gagn för svenska folket när god infrastruktur säkerställs och när ett långsiktigt ägande gör att Sverige har framgångsrika företag inom centrala områden.

Den första borgerliga utförsäljningslistan är känd: Nordea, TeliaSonera, SBAB, Vasakronan, OMX och Vin&Sprit. Regeringen Reinfeldt har deklarerat att alla statliga företag, utom möjligen Vattenfall och LKAB, kan komma att säljas under mandatperioden.

SSU Norrbotten körde under valrörelsen kampanjen "rör inte vår gruva". Nu vet jag inte om det var på grund av den här kampanjen som gjorde att varannan norrbotting röstade på s. Men troligen har Moderaterna och deras stödpartier lyssnat på den, annars hade väl LKAB också slagits ut på den hänsynslösa marknaden.

Det är fel att sälja ut statliga bolag bara för utförsäljandets skull. Speciellt när bolagen är till gagn för det allmänna intresset. Hur ska vi göra med de utsålda bolagen sen? Investeringsfonder för att köpa upp dem?

1 kommentar:

Fredrik Holmgren sa...

Det här är ett av de förslag från regeringen som gjort mig mest förbannad. Ideologisk nit går före sunt förnuft och pragmatism. De bolag som regeringen nu vill sälja ut ägs av oss medborgare gemensamt och leverar inkomster till den gemensamma välfärden. Det finns inga skäl att sälja ut dessa företag till privata intressen bara för att få en stor engångsvinst.