tisdag 1 maj 2007

Idag var första maj...

...och jag höll det här talet, typ, i Limmared.

Första maj är i år en varm dag, men högervindarna från Rosenbad blåser iskallt.

Första maj är solidaritetens dag, och solidariteten har inga gränser. Eller jo! Solidariteten har visst gränser med Carl Bildt som utrikesminister. Innan valet kritiserade moderaterna oss oerhört mycket för att vi inte benämnde det som sker i Sudan för folkmord. Nu efter valet nämnde inte Carl Bildt detta med ett enda ord i högerregeringens utrikesförklaring, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på de blodspengar han har investerat i Sudans oljeindustri.
Det är inte bara Moderaternas Sudanpolitik som är märklig, lika märklig är högerns syn på bistånd. Nu efter att de tagit över regeringsmakten kan även militära insatser räknas som bistånd. Kamrater! Ställ er frågan, vart gör biståndet mest nytta, i sjukhuset där fattiga människor vård eller bomben som raserar sjukhuset? Med högerns syn är USA:s krig i Irak en jättestor humanitär biståndsinsats. Kamrater ni hör hur det haltar.
Likadant haltar högerns inrikespolitik. Innan valet sa sig Moderaterna vara det nya arbetarepartiet. De kopierade Socialdemokratisk politik, i alla fall på ytan. Nu efter valet ser vi att Moderaterna det nya arbetarpartiet var en riktigt billig blåkopia.

Högern genomför försämringar fort och de gör det slarvigt, utan att lyssna på människors oro.

När moderaterna sade sig vara det nya arbetarpartiet var det bara på ytan men på djupet är det fortfarande samma gamla mörkermän. Det är idag tydligt att de talar med en kluven tunga!

I valet lovade moderaterna att ungdomar skulle få jobb, idag lanserar de en jobbgaranti som innehåller varken jobb eller garanti.

I valet lovade högern att bryta utanförskapet, idag framstår det enbart som en retorisk siluett när vi ser konsekvenserna av deras politik.

I valet lovade högern att avskaffa fastighetsskatten, idag har de infört en kommunal avgift som få Tranemobor kommer att tjäna på.

Resultatet av högerns politik är en gigantisk omvänd robin hood effekt där de tar från glesbygden för att ge till de rika människorna i Danderyd, Lidingö och Täby. De som lite har får mindre och de som har får mer.

Under valet sade vi att 66% av högerns skattesänkningar kommer att gå till de rikaste i samhället. Låt oss idka lite självkritik på den punkten ty vi hade fel. 88% av högerns skattesänkningar har gått till rika. Det är inte bara klassisk högerpolitik, det är osmakligt också och det bevisar bara en sak, Karl Marx hade rätt, intresset ljuger aldrig.
På tal om intresse. Högern visar nu efter valet lite intresse för den lilla människan. Däremot visade de större intresse för kosmonauten Fuglesang. Borgarna var så stolta över honom att skriet från vildmarken – Maud Olofsson fick bli rymdminister. Hon kan fortsätta att vara glad. För om tre år bjuder vi henne på en resa. Enkel biljett, bort från Rosenbad.

Mötesdeltagare! Vi socialdemokrater är förvissa i opposition men vi måste också ta vår del av ansvaret för att klara av det växande hotet som klimatförändringarna utgör, för det är uppenbart att högern inte kommer att göra det.

Vi kunde läste i tidningen att antalet orkaner som uppstår i världen har fördubblats under de senaste 100 åren. Få av oss har glömt bort orkanen Katrina som för 2 år sedan drabbade staden New Orleans. Vi glömmer inte heller de människor som drabbades av orkanen, de som inte kunde fly från, de svarta och de fattiga. Kamrater, det som skedde i New Orleans är bara en försmak av det som komma skall, ty klimatförändringarna kommer att drabba de fattiga i världen först och hårdast. Miljöfrågan är en klassfråga med globala konsekvenser!

Detta inser inte högern, Reinfeldt pratar om marknadslösningar som motmedel mot den stundande globala miljökatastrofen. Men vår tids största marknadsmisslyckande kommer att vara industrins oförmåga till långsiktig hållbar produktion och konsumtion. Företag kommer att fortsätta plundra jorden på dess sista resurser och öka utsläppen av farliga gaser så länge det finns pengar att tjäna. Marknader har misslyckats och ansvaret ligger nu på oss. Vi kan med politiken som redskap tvinga industrin till förändring och omställning. Det har aldrig varit viktigare att hävda demokratins företräde framför marknaden.
Till sist, en sak är säker, högerregeringen är verkligen inte miljövänlig så den tänker vi inte återvinna år 2010. Fram för det miljövänliga alternativet – Socialdemokraterna!

Tack för ordet

3 kommentarer:

Mikael sa...

Grymt! Hade varit kul att varit i limmare å lyssna...

Diggar framför allt de internationella stycket!

rikard sa...

Visst är det viktigt med hållbar utveckling men det är viktigt att tänka på dem ekonomiska och praktiska aspekterna också..
Som hur köper man en miljöbil för 20000kr begangnad om 10år?
Ska vi ha EL, etanol eller bensin bilar..
Hur fixar vi ett par tankställen i varje stad för elbilar osv. osv.. osv..

Helen sa...

ja men... allt det där är väl en del av den hållbara utvecklingen? Problemet med begreppet idag, är väl snarare att det bara är de ekonomiska delarna som tas upp - och att de ekologiska och sociala delarna glöms bort. Sedan är ju de praktiska delarna självklart att vi måste ta med i beräkningen - det är ju knappast så att vi bara kan säga hållbar utveckling, så blir det hållbar utveckling... det är klart att vi måste föra en aktiv debatt och skapa ett tydligt program för hur vi ska gå tillväga för att uppnå målet "hållbar utveckling" - det är ju det som är hela syftet med politik...