fredag 11 maj 2007

SSU kräver förbjud mot SMS-lån!

I takt med att allt fler ungdomar spelar poker och andra spel på nätetökar också ungdomars skulder och ekonomiska besvär. De nya tjänsternamed lån på tusentals kronor per SMS som tar ca 15 minuter att genomföraär en skuldfälla för framför allt unga människor med spelberoende. Lånbeviljas även ungdomar som redan har betalningsanmärkningar. I kronofogdemyndighetens register finns ungefär 500 000 medborgare, 300000 av dem är fattiga, många av dem är ungdomar.

Vi måste få ett slut på skuldsättningen av unga människor. Lån per SMSär ett fult sätt för oseriösa företag att tjäna pengar på ungamänniskors okunskap och spelberoende. Vi vill förbjuda den typen avlångivning.

Konsumentombudsmannen driver två fall i Marknadsdomstolen mot företagsom, enligt KO, sysslar med ocker och otillåten marknadsföring. Derasverksamhet drabbar unga och redan skuldsatta människor. Personer somredan är skuldsatta hos ett företag beviljas ytterligare lån för attbetala av de gamla. - Det är en vansinnig situation där lånekarusellen snurrar vidare,företagen och dit räknar vi också Svenska Spel, tjänar pengar ochungdomar riskerar att bli skuldsatta för resten av livet.

3 kommentarer:

Camilla sa...

Håller helt med!

rikard sa...

Tja. SMS-lån är ett stort problem frågan är om de ska total förbjudas eller om man ska kräva mycket hårdare riktlinjer för att få ge SMS-lån. JAg är inte helt främmande för ett förbud. Men förbud kan som sagt var också ha sina problem eftersom det blir så totala.

Dock så funderar jag på om vissa andra marknadsföringslagar skulle bheöva tandas upp exempelvis sa vår marknadsförare att marknadsstörningsavgifterna i Sverige var så låga att det var billigt att bryta mot dem. Kanske behölver vi en rättspraxis med högre marknadsstörningsavgifter?

rikard sa...

marknadsföringslärare..