måndag 28 maj 2007

Uppdraget

Samtidigt som Kommunal har kongress kan jag passa på att tipsa om Alexander Armientos krönika där han förklarar fackets uppdrag. Bland annat skriver han:

Som pr-experter och fackliga företrädare konstaterar i detta nummer av ST Press har fackföreningsrörelsen också allt större problem med att väcka förståelse för sina ståndpunkter och sitt agerande. Konflikten kring salladsbaren Wild’n Fresh
i Göteborg är ett utmärkt exempel. När varken ägaren Sofia Appelgren eller hennes anställda ville ha kollektivavtal, kom diskussionen att handla om »rätten att slippa«.

Den analys som Armiento drar i sin krönika utifrån sätten att arguemntera från fackligt respektive arbetsgivarhåll är intressant:


Argumenten (från fackets sida) kan tyckas relativt enkla att begripa. Men inte så enkla och slagkraftiga som de fackets motståndare formulerade. Slaget om mediebilden vanns när en strävsam ung tjej som ville skapa nya jobb ställdes mot en makthungrig och ansiktslös organisation som hotade att driva henne i konkurs. Man kallade det »maffiametoder« att kräva avtal för anställda som inte var medlemmar och inget avtal ville ha.

Läs krönikan!

3 kommentarer:

Jonas Ryberg sa...

Ett problem med Kommunals kongress är att det ligger ett förslag som att avskaffa skrivning kring att de verkar för ett demokratiskt socialistiskt samhälle. Något som är lite tråkigt. Fixa det.

Pravda daily sa...

vem lägger förslaget?

andreas sa...

verkar vara en välskriven och välriktad krönika =)..

svar på din kommentar förresten: vi ska nog fortsätta spela tillsammans, men jag har ingen aning om det blir några fler uppträdanden.. men jag kan meddela dig om det blir något ;)