fredag 11 maj 2007

Krösus, Mammon och Persson

År 1997 höll ordförande och statsminister Persson ett mycket bra och uppmärksammat demokratital. Kongressen som han höll det på ägde rum i Sundsvall. Persson pratade bland annat om beslutsfattare som blir förda bakom ljuset och sa: "Hur är det egentligen med de lejda opinionsbildarna, de som ena dagen säljer sina tjänster till ett företag, andra dagen till ett politiskt parti? Vad är egentligen lobbying? Hur ser den ut, hur fungerar den? Blir beslutsfattare manipulerade och förda bakom ljuset? Det är viktiga frågor i en demokrati.""

Uppenbarligen har Persson snabbt ändrat uppfattning om pr-branschen. Så sent som i mars baktalade han lobbyisterna och i december sa han att han tänkte arbeta ideellt inom arbetarrörelsen eller i kyrkan. I sitt avskedstal på s-kongressen 17 mars i år sa han:"Lobbyisterna arbetar inte för det nya. Lobbyisterna arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister. Det är gårdagens lösningar som har lobbyisterna."

Man borde väl vara glad för att Göran Persson fick ett nytt jobb så snabbt och att han slapp utnyttja den usla a-kassan eller vända sig till arbetsförmedlingen.
Persson ska börja hos pr-firman JKL, som hjälpt företag och borgerliga politiker att bekriga tidigare socialdemokratiska regeringar. Något mer ortodoxt ideologiskt korrekt kunde han valt.

Nu gör han precis som Carl Bildt och Björn Rosengren gjorde. Tjänar omgående efter avgången mycket pengar på sitt kontaktnät och sin erfarenhet. Det drar tyvärr ner förtroendet för politiken. Det bekräftar bilden av att det är yta och pr-trick som styr och inte grundläggande ideologi.

Det finns dock undantag som sällan kommer fram i ljuset, ett (två) av dem är våra lokala Arne och Solveig Kjörnsberg. De arbetar numera som ideella folkrörelsekonsulter och far land och rike runt för rörelsen.

1 kommentar:

rikard sa...

Tja lantgård och jordbruk kostar pengar men det vore trevligt om man hade valt något statligt företag eller nått jobb på LO eller utrikespolitik eller diplomat eller liknande istället för en moderat PR-byrå

Förstår mig inte på Pärsson han verkar vara en av de mest motsägelsefulla sossar jag stött på.. Tala om att vända kappan efter vinden