fredag 4 maj 2007

Privatiseringar inom vården.

Små företag har svårt att hävda sig mot de stora vårdjättarna. Nu läggs den utredning som skulle kunna förändra detta ner. Du kan läsa mer om detta Kommunalarbetaren.

Några kvinnor i Hoting i Jämtland drev ett kooperativ inom äldreomsorgen men var chanslösa vid en ny upphandling. De slogs ut när kommunen valde vårdjätten Attendo Care, som var billigare.

För övrigt var det Attendo Care som raserade förtroendet för vården i Svenljunga.

2 kommentarer:

Johanna Falk sa...

Visst är det läskigt att Attendo Care och Carema tar över mer och mer av vården och omsorgen. Men det som är läskigast är att detta inte är privatisering utan "bara" liberalisering. Fortfarande är det offentliga medel som används, även om det är privata aktörer som driver verksamheten. Detta är borgelighetens starka kort, och även en hel del högersossars. "Vi ska gemensamt finansiera vården och omsorgen", säger Hägglund,"men individen ska gå före systemen".

Daniel sa...

Dessutom tycks det som om myten om högre löner för anställda inom privat vård och omsorg äntligen spruckit. Det har jag skrivit om på bloggen och även jag hämtade informationen från Kommunalarbetaren, som i vanlig ordning tycks vara mer progressiv än sin förbundsledning.