söndag 29 juli 2007

Sista 7:e oktober

7:e oktober firades varje år med pompa och ståt i DDR, till minne av republikens grundande. Från 1950-talets stora parader med massdemonstrationer till 1980-talets mer militära marscher.

Såhär såg det ut sista 7:e oktober DDR (Östtyskland). Några veckor senare hade muren fallit. Honecker avgått och snart därefter kollapsade hela den kommunistiska regimen. Bland podiet kan man se gäster som Yassir Arafat, Gorbatjov, Jaruzelski, Ceausescu och lite andra ledare från här och var.

Senare samma kväll bröt det ut spontana massdemonstrationer. Folk demonstrerade för mötesfrihet, fria fackföreningar och för att kunna få resa fritt. Polisen, militären och den hatade säkerhetspolisen STASI slog ner dessa demonstrationer. "Osynliga" poliser tog upp batonger och slog på demonstranter.

Här ses hur polisen slår till mot demonstranter i Dresden och Leipzig (1989). I Dresden höll man stora "måndagsdemontrationer" för att protestera mot regimen.

Ovan ser du Günter Schabowski (medlem i kommunistpartiet) på en världsberömd presskonferens där han får frågan. När öppnas muren? Han vänder på pappret och säger - genast så vitt jag vet. Efterhand har det visat sig att Schabowski gick händelserna i förväg och att ett slutgiltigt beslut inte tagits - men då var det för sent. Den kvällen trängde sig människor genom vägspärrarna över till Västberlin.

I slutet av filmen ser vi en presskonferens med Johannes Rau från Västtyskland och Egon Krentz som var den näst siste ledaren i DDR. Krentz överraskade och utlovade nya val och fria i Östttyskland.


Såhär såg det ut när en befolkning bokstavligt talat vände sig från sitt land. De går över från Öst till Väst.

Inga kommentarer: