torsdag 12 juli 2007

Ceausescus sista tal...jag vill tacka partiet och dess nära medarbetare för den här folkliga manifestationen. För den rumänska revolutionen står ohotad...

Året är 1989 (21 december) och det kommunistiska partiet håller en massmanifestation till stöd för diktatorn Ceausescu. Manifestationen är direktsänd i teve. Detta skulle bli hans sista massmenifestation. För som kan se två minuter in i filmen så tappar partiet (och paret Ceausescu) kontrollen över stora delar av folkmassan.

Ett par månader tidigare hade det rumänska partiet haft kongress och Ceausescu blev omvald som dess ledare. Han belönade kongressen då med ett sex timmar långt tacktal (där han inte nämnde DDR:s fall med ett enda ord).

Fyra minuter in i filmen så fortsätter Ceausescu att tala, ivrigt påhejad av Elena Ceausescu. De främsta leden bland folkmassan står ivigt och hejar på Ceausescu medan de bakre leden slängen skyltar med paret Ceausescus bilder på och fortsätter att bua.

Senare samma kväll bryter det ut häftiga strider i Rumäniens huvudstad Bukarest. Diktatorn och hans fru flyr till norra Rumänien där deras säkerhetsstyrkor finns. Efter ett mycket kort inbördeskrig på några timmar (dagar) ställs paret Ceausescu inför en summarisk rättegång och avrättas på juldagen.

Inga kommentarer: