Valförlusten 2002 blev en chock för Avestas socialdemokrater. Ett 80-årigt maktinnehav i kommunen var brutet och partiet fick ta sina första stapplande steg i opposition. Tiden i opposition använde partiet till att bli bättre på väljarkontakter och åt att jobba med sin självbild. 2006 tog man makten på nytt, med förändrad attityd till väljare, opposition och samarbetspartier.
– Vi har blivit mer ödmjuka, vi lyssnar mer nu, säger kommunalrådet Agneta Thörnqvist (s).
Arbetarekommunens ordförande, Jan-Åke Andersson och Agneta Thörnqvist tar emot på arbetarekommunens expedition, samma lokal som AiP bjöds in i efter valet 2002.
På en vägg i lokalen hänger bilder av socialdemokratiska pionjärer såsom Axel Danielsson och Hjalmar Branting och på en hylla ligger en hög med pikétröjor som påminner om arbetarekommunens 100-års- jubileum som firades 2002.
En del är sig likt, men olikheterna är desto fler. Socialdemokraterna i Avesta är i dag mer ödmjuka, jobbar metodiskt med väljarkontakter och internt hissas heta frågor snabbare än tidigare till medlemmarna. Kommunalrådet Agneta Thörnqvist och arbetarekommunens ordförande Jan-Åke Andersson är nya på sina uppdrag sedan ungefär ett halvår. De beskriver första tiden i opposition som ganska tuff.
– Det var lite chockartat i början, vi visste egentligen inte hur det var att vara opposition. Ingenting som vi gjorde eller ville i kommunen blev det beslut på, utan vi blev nedröstade hela tiden. Det var väldigt frustrerande och vi kände att vi måste ut och träffa folk och jobba på ett annat sätt, säger Agneta Thörn?qvist.
Sagt och gjort, socialdemokraterna i Avesta kontaktade sina partikamrater i Timrå som några år tidigare genomgått en liknande process. Timrå-sossarna talade om vikten av att ha roligt, bejaka förändringar, reda ut interna konflikter, söka upp väljarna och att bedriva valrörelse året runt.
En annan del i partiets förändringsarbete i Avesta var att dela ut en enkät där medlemmar, fackliga och allmänheten fick berätta hur de uppfattade socialdemokraterna i staden när det kommer till ärlighet, tydlighet, handlings?kraft och folklighet. Enkäten låg tillsammans med valanalysen till grund för förändringsarbetet.
– Vi hade blivit för självsäkra. Vi upplevdes som byråkrater som förvaltade och var lite nonchalanta. Vi upplevdes inte som ödmjuka, säger Agneta Thörnqvist.
Utifrån de insikterna genomförde partiet flera konferenser med förändringsarbete och arbetet med framtidsprogrammet ”Ett bättre Avesta 2007” högst på agendan. Så småningom fann partiet sig, om än motvilligt, till rätta i sin nya roll.
– I opposition behövde vi inte försvara någonting, för det var inte våra beslut. Det handlade mer om att lyssna och det vi fick höra låg också till grund till vårt valprogram. Jag tror att det är det som gör att många uppfattar oss som mer ödmjuka, säger Agneta Thörnqvist.
Med oppositionsrollen följde även viss medieskugga för partiet. Men i stället för att deppa följde Avestas socialdemokrater exemplet från Timrå:
– Vi började med mer utåt-riktade aktiviteter i valrörelsen och det fortsätter även nu. Vi är ute på staden och grillar korv till ungdomar när det är speciella aktiviteter – sossekorv har blivit ett begrepp bland ungdomar, säger Agneta Thörnqvist.
– Vi körde igång valrörelsen redan under hösten ett år innan valet och tack vare att vi var så många kunde vi genomföra alla planerade aktiviteter, säger Jan-Åke Andersson.
Sverigedemokraterna knep ett mandat i valet, men av de etablerade partierna var det bara två som gick framåt – moderaterna och socialdemokraterna. Störst ryck gjorde moderaterna, som nästan fördubblade sin väljarskara från 11,76 procent 2002 till 22,21 procent 2006.
Socialdemokraterna gick fram marginellt, från 39,95 till 41,63 men kunde glädja sig åt att de bröt mot partiets negativa rikstrend.
Precis som i förra valet blev miljöpartiet vågmästare. 2002 valde miljöpartiet efter en infekterad friskolediskussion att stödja ett borgerligt styre av kommunen. Fyra år senare återupptog de sitt sam?arbete med socialdemokraterna.
– Vi har blivit mer ödmjuka, det säger också miljöpartiet. De säger också att det är mycket lättare att samarbeta med oss nu, säger Agneta Thörnqvist, som tror att parti?företrädare på andra håll i landet kan lära sig av erfarenheterna från Avesta.
– Man får inte vara så prestigefylld. Du kan lyssna på andras åsikter och kompromissa i stället för att bara köra på med den egna linjen. Nu när vi är vid makten igen känner jag att jag inte till varje pris kan säga nej till allt som oppositionen kommer med. De kan komma med väldigt bra förslag som vi inte har tänkt på, då tycker jag det är helt okej att ta upp det och rösta igenom det.
– Tidigare hade vi sagt nej till allt de kom med, även om det hade varit bra. Det kanske var något som vi själva hade kommit på, men om de sa det först därför sa vi nej till det. Så styrde vi ibland förut och så kan man inte hålla på.
– De kan faktiskt ha bra idéer – ibland, säger Agneta Thörnqvist.
Högst upp på agendan för Avesta-sossarna står i dag medlemsvärvning och att utveckla den egna organisationen.
– En välfungerande organisation är A och O i en valrörelse, säger Jan-Åke Andersson och håller upp en lång lista med inplanerade aktiviteter den närmaste tiden.
– Det här är till för att mobilisera och få igång organisationen. Vi har redan kört igång valrörelsen 2010.