tisdag 31 juli 2007

Varmt eller kallt?

Okay, ibland blir det aningen förvirrat. De två tidningarna Aftonbladet och DN (Stockholms lokaltidning), med skild ideologisk ståndpunkt, presenterar två alternativ av de sista veckorna i sommarsverige.

Aftonbladet ger en ljusnande framtid medan DN presenterar en mer mörk bild.

Cynismen styr

Trots att Sverige befinner sig i en högkonjunktur håller statskassan att dräneras av sänkta skatter. De dramatiska skattesänkningar som alliansregeringen redan genomfört – med avskaffad förmögenhets- och fastighetsskatt, jobbavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter – innebär inte bara minskade statsinkomster utan också kraftigt växande inkomstklyftor. Som exempel har två tredjedelar av jobbavdraget – som presenterats som en reform för låg- och medelinkomsttagare – gått till den tredjedel av befolkningen som har högst inkomster, enligt SCB. Slopade fastighets- och förmögenhetsskatter ger därutöver tiotusentals kronor till de mest förmögna med de dyraste villorna.

Överklassens regering är duktig på språk. Eller kanske snarare duktigare på att trolla med språkbruket. För när högern säger sig genomföra en reform för att bryta ”utanförskapet” så brukar det oftast vara det samma som att sätta hårdare press på en enskild grupp. Detta för att kunna sänka skatten för en mer välbesutten samhällsgrupp eller företag.
Ett exempel på detta är hur moderaterna och deras stödpartier sänker arbetsgivaravgiften för företag som anställer ungdomar 18-24 år från 32,42 % till 22,71 %. Detta är ytterligare ett drag av högern för att bryta utanförskapet. Innan sommaren presenterades en så kallad jobbgaranti. Den innehåller varken jobb eller garanti. Men visst kan den här senaste reformen ge ett par stycken jobb på marginalen. En bransch som är extra glad över detta extra lördagsgodis är restaurangbranschen som väntas tjäna 200 miljoner kronor på förslaget (enbart McDonalds tjänar 50 miljoner kronor på förslaget utan att behöva anställa en enda ungdom). Statskassan går minus med fyra miljarder kronor.

Högerregering går fel väg om de nu verkligen vill bryta utanförskapet. Dock är det tydligt att moderaterna och deras stödpartier driver linjen hårt för att skapa en arbetsmarknad med lägre ersättningar, lägre löner än avtalens minimilöner.Enligt AMS ökar långtidsarbetslösheten för ungdomar idag. Det beror främst, enligt AMS, på att de saknar fullständig utbildning eller har för kort utbildning för att passa arbetsmarknadens behov. Den främsta insatsen för unga utan jobb bör då alltså vara en satsning på komvux och att öka möjligheterna att kunna läsa upp sina betyg. Där drar regeringen istället ner.Unga människors största problem på arbetsmarknaden (förutom de som saknar gymnasieexamen) är att de saknar erfarenhet från arbetslivet. Många har aldrig haft ett vanligt förvärvsarbete, kanske till och med aldrig praktiserat.

Därför är sommar- och feriejobben otroligt viktiga. De ger ungdomar deras första inblick i arbetslivet och är en dörröppnare som senare kan leda till fast anställning. Överklassens regering drog in statsbidragen för sommar- och ferieanställningar av ungdomar som kommunerna tidigare fått. Det är som sagt bara trolleri med ord då Littorin påstår att moderaterna satsar på ungdomar. Det handlar egentligen om hårdare tag. Regeringen jobbar inte med morot utan piska mot dem som står utanför arbetsmarknaden medan man göder företagen och de välbesuttna med lägre arbetsgivaravgifter och skatter. De som är längst från arbetsmarknaden fastnar i utanförskapet. Ungdomar sviks av regeringen som prioriterar att sänka skatter istället för att rusta ungdomar bättre inför framtiden. Det är inte Reinfeldt som regerar i Rosenbad, det är cynismen.

måndag 30 juli 2007

Regeringsmontage...


Citat från Aftonbladet

”Visserligen föds vi Bernadottar in i Solnaklubben, men i förtroende kan jag nämna att jag håller på Djurgården"

Kungen, hedersledamot i AIK, illustrerar problemen med ärvda titlar.

Företag vill snoka i patientjournaler

I Borås tidnings nätupplaga kan man idag läsa att för en bonus på 1 000 kronor per patient vill ett företag för läkemedelsstudier locka vårdcentralspersonal att leta i journaler efter lämpliga studieobjekt.

Primärvården i Södra Älvsborg visar kalla handen. Sättet att rekrytera patienter på strider mot sekretess- och patientjournallagen.

söndag 29 juli 2007

Sista 7:e oktober

7:e oktober firades varje år med pompa och ståt i DDR, till minne av republikens grundande. Från 1950-talets stora parader med massdemonstrationer till 1980-talets mer militära marscher.

Såhär såg det ut sista 7:e oktober DDR (Östtyskland). Några veckor senare hade muren fallit. Honecker avgått och snart därefter kollapsade hela den kommunistiska regimen. Bland podiet kan man se gäster som Yassir Arafat, Gorbatjov, Jaruzelski, Ceausescu och lite andra ledare från här och var.

Senare samma kväll bröt det ut spontana massdemonstrationer. Folk demonstrerade för mötesfrihet, fria fackföreningar och för att kunna få resa fritt. Polisen, militären och den hatade säkerhetspolisen STASI slog ner dessa demonstrationer. "Osynliga" poliser tog upp batonger och slog på demonstranter.

Här ses hur polisen slår till mot demonstranter i Dresden och Leipzig (1989). I Dresden höll man stora "måndagsdemontrationer" för att protestera mot regimen.

Ovan ser du Günter Schabowski (medlem i kommunistpartiet) på en världsberömd presskonferens där han får frågan. När öppnas muren? Han vänder på pappret och säger - genast så vitt jag vet. Efterhand har det visat sig att Schabowski gick händelserna i förväg och att ett slutgiltigt beslut inte tagits - men då var det för sent. Den kvällen trängde sig människor genom vägspärrarna över till Västberlin.

I slutet av filmen ser vi en presskonferens med Johannes Rau från Västtyskland och Egon Krentz som var den näst siste ledaren i DDR. Krentz överraskade och utlovade nya val och fria i Östttyskland.


Såhär såg det ut när en befolkning bokstavligt talat vände sig från sitt land. De går över från Öst till Väst.

lördag 28 juli 2007

Från Underskotts-wibble till Överhettnings-borg

I en artikel i BT, Skattepolitisk härdsmälta, för någon vecka sedan redogjorde vi för Skatteverkets meddelande, SKV M 2007:11, om ”hushållsnära tjänster”.

Vi pekade på krångligheter och kontrollproblem. Med direkta citat från Meddelandet 2007:11 visade vi att skoputsning, städning, byte av glödlampor, matlagning inklusive grillning, klippning av rosor och häckar och läxläsning skall skattesubventioneras.
Däremot utgår inte subventioner vid plantering av rosor, trädbeskärning eller privatundervisning.

Vad vi gjorde var att vi rakt upp och ner citerade ur Skatteverkets meddelande. Detta enkla försök från vår sida att redovisa fakta ledde till att riksdagsledamoten Ulf Sjösten (m) for ut i allehanda anklagelser mot oss.
Några utav dem tänkte vi kommentera.
Sjösten påstår att vi ”inte riktigt förstår vad avdraget för hushållsnära tjänster innebär”. Det där greppet att vi inte förstått har Sjösten använt tidigare.
Det är lika löjligt nu som då.
Vi kanske inte är lika klyftiga som den moderate riksdagsledamoten men lite kan vi allt och i det här fallet redovisade vi bara ett Meddelande från Skatteverket.

När Sjösten påstår att vår syn på jämställdhet är nedvärderande för kvinnor och att vi använder oss av ord som ”pigavdrag” frågar vi oss. Är det så att det gamla ordspråket ”Varav hjärtat är fullt talar mannen” stämmer in på skribenten, för var i vår föregående artikel använder vi oss av begreppet ”pigavdrag”? För det är väl inte så att Sjösten är så fräck att han pådyvlar oss att vi använt ord som ”pigavdrag” och tror att det skulle få stå oemotsagt.

Sedan vad gäller Rot-avdrag (ROT = reparation, ombyggnad, tillbyggnad) hade vi det vid två tillfällen. Vid båda tillfällena var det en djup lågkonjunktur. Av två skäl infördes då Rot-avdrag under begränsad tid. Dels var det viktigt för landets ekonomi, dels var det ett sätt att behålla yrkeskunnigt folk i branschen. Nu är det något som liknar överhettning i byggsektorn. Detta hade varit ännu värre om fler byggnadsarbetare övergått till andra branscher under 80 och 90-talet. Detta är så elementärt så det känns nästan genant att nämna detta för moderaternas ekonomisk-politiske talesman.

Slutligen hävdar Sjösten att ”moderaterna värnar om dem som har det sämst ställt”

Jaha!

Är det därför den som är sjuk skall betala högre skatt än den som har arbete även om de har samma inkomst?

Är det därför den som har sin inkomst från pension (uppskjuten lön) skall betala högre skatt än den som har löneinkomst?

Är det därför som ersättningarna i sjukförsäkringen sänkts?

Är det därför ni överväger att införa ytterligare en karensdag?

Är det därför ni tänker försämra ålderspensionen för dem som nu är förtidspensionärer?

Är det därför ni höjt avgiften till a-kassan?

Är det därför som medlemmar i facket inte får dra av sin fackföreningsavgift medan arbetsgivarna får dra av avgiften till arbetsgivarorganisationer?

Är det därför den moderatledda majoriteten i riksdagen inklusive Sjösten slopar förmögenhetsskatten?

Är det därför Ni medvetet skapar klyftor och motsättningar i vårt land?

Mötet

Nu under ett par dagar har jag vart österut. redogör från ett möte med en finsk politiker:

Finsk: - Jaha, så ni i Sverige säljer en massa vapen?
Jag: - Jo det gör vi
Finsk:- Sedan tar ni emot en massa flyktingar?
Jag:- Ja det gör vi.
Finsk: - Tycker du inte att ni hycklar lite?
Jag: -Vadå ni säljer väl också vapen och sen tar ni inte emort några flyktingar?
Finsk:- Vi är i alla fall konsekventa!

I övrigt har jag blivit uppmanad att skriva att regeringen tydligen exporterar vapen till nån junta österut. Förväntar mig en kommentar från R.U.

onsdag 25 juli 2007

Nu är jag här...

Det är alltså kanske inte specifikt filmen utan snarare musiken som ger ledtråden om vart jag är. De söker många historialärare här. Det är rätt passande tycker jag. Kanske stannar...

Alvestas majoritet

Eftersom det blivit en mindre diskussion i ett inlägg lite längre ner om vilka som har majoritet i Alvesta så presenteras det nu här:

Majoriteten består av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet (Bondeförbundet) och Miljöpartiet.

Invånarna i Alvesta tycks verka lyckliga över denna majoritet.

tisdag 24 juli 2007

Tipsextra!

Det finns en blogg som jag brukar följa med stort intresse. Bloggen heter Konsumbloggen. Skribenten är anonym och skriver om, eller lägger ut andras upplevelser från sitt jobb. Det kan handla om allt möjligt.

Personen som skriver har en mycket humoristisk ton och skriver på ett underbart sätt. Här är ett utdrag från Konsumbloggen:

Jag har utvecklat superkrafter. Ni tror att jag skojar, men det är sant. Jag kan när kunden står och gräver i sin plånbok efter en femtioöring, krona eller femma avgöra om jakten kommer att vara fruktsam.

Hur?!“, hör jag er andäktigt fråga.
Genom att lyssna.

Jag känner igen det dova klickande som en femtioöring åstadkommer vare sig den slår mot ett annat mynt, ett stengolv eller en burk krossade tomater.

Tyvärr är den här färdigheten bra vid endast ett tillfälle, och det är när man leker nedanstående lek med sig själv.
.

“Överlista Kunden” (avd. Lek och tidsfördriv)

Spelet går ut på att du ska försöka lista ut vad kunden kommer att ge dig som betalning. Om kunden handlat för tio och femtio och ger dig en tjugolapp är du en vinnare om du redan innan kundens tjugolapp ser dagens ljus knappat in tjugo kronor som betalningsmedel.

Om du har gissat fel och kunden lämnar fram en femtiolapp har du fortfarande en chans att få poäng. Du frågar efter en femtioöring och plockar genast ihop växeln på det som du tror kommer att hända; kommer du att få femtioöringen eller inte?

.
Efter den här redogörelsen råder det väl inga som helst tvivel om min överlägsna placering på nördskalan. Topp tre world wide.

Ni förstår hur superkraften är hjälpsam i den här kund-duellen, men i övrigt är den mäktigt oansenlig.

Gå gärna in på Konsumbloggen!

måndag 23 juli 2007

Artikel


Såg en bra artikel i den rätt så politiskt obundna tidningen AIP. Den är läsvärd och därför hoppas jag att fler tar del av den genom att publicera den även här.

Valförlusten 2002 blev en chock för Avestas socialdemokrater. Ett 80-årigt maktinnehav i kommunen var brutet och partiet fick ta sina första stapplande steg i opposition. Tiden i opposition använde partiet till att bli bättre på väljarkontakter och åt att jobba med sin självbild. 2006 tog man makten på nytt, med förändrad attityd till väljare, opposition och samarbetspartier.

– Vi har blivit mer ödmjuka, vi lyssnar mer nu, säger kommunalrådet Agneta Thörnqvist (s).

Arbetarekommunens ordförande, Jan-Åke Andersson och Agneta Thörnqvist tar emot på arbetarekommunens expedition, samma lokal som AiP bjöds in i efter valet 2002.

På en vägg i lokalen hänger bilder av socialdemokratiska pionjärer såsom Axel Danielsson och Hjalmar Branting och på en hylla ligger en hög med pikétröjor som påminner om arbetarekommunens 100-års- jubileum som firades 2002.

En del är sig likt, men olikheterna är desto fler. Socialdemokraterna i Avesta är i dag mer ödmjuka, jobbar metodiskt med väljarkontakter och internt hissas heta frågor snabbare än tidigare till medlemmarna. Kommunalrådet Agneta Thörnqvist och arbetarekommunens ordförande Jan-Åke Andersson är nya på sina uppdrag sedan ungefär ett halvår. De beskriver första tiden i opposition som ganska tuff.

– Det var lite chockartat i början, vi visste egentligen inte hur det var att vara opposition. Ingenting som vi gjorde eller ville i kommunen blev det beslut på, utan vi blev nedröstade hela tiden. Det var väldigt frustrerande och vi kände att vi måste ut och träffa folk och jobba på ett annat sätt, säger Agneta Thörn?qvist.

Sagt och gjort, socialdemokraterna i Avesta kontaktade sina partikamrater i Timrå som några år tidigare genomgått en liknande process. Timrå-sossarna talade om vikten av att ha roligt, bejaka förändringar, reda ut interna konflikter, söka upp väljarna och att bedriva valrörelse året runt.

En annan del i partiets förändringsarbete i Avesta var att dela ut en enkät där medlemmar, fackliga och allmänheten fick berätta hur de uppfattade socialdemokraterna i staden när det kommer till ärlighet, tydlighet, handlings?kraft och folklighet. Enkäten låg tillsammans med valanalysen till grund för förändringsarbetet.

– Vi hade blivit för självsäkra. Vi upplevdes som byråkrater som förvaltade och var lite nonchalanta. Vi upplevdes inte som ödmjuka, säger Agneta Thörnqvist.

Utifrån de insikterna genomförde partiet flera konferenser med förändringsarbete och arbetet med framtidsprogrammet ”Ett bättre Avesta 2007” högst på agendan. Så småningom fann partiet sig, om än motvilligt, till rätta i sin nya roll.

– I opposition behövde vi inte försvara någonting, för det var inte våra beslut. Det handlade mer om att lyssna och det vi fick höra låg också till grund till vårt valprogram. Jag tror att det är det som gör att många uppfattar oss som mer ödmjuka, säger Agneta Thörnqvist.

Med oppositionsrollen följde även viss medieskugga för partiet. Men i stället för att deppa följde Avestas socialdemokrater exemplet från Timrå:

– Vi började med mer utåt-riktade aktiviteter i valrörelsen och det fortsätter även nu. Vi är ute på staden och grillar korv till ungdomar när det är speciella aktiviteter – sossekorv har blivit ett begrepp bland ungdomar, säger Agneta Thörnqvist.

– Vi körde igång valrörelsen redan under hösten ett år innan valet och tack vare att vi var så många kunde vi genomföra alla planerade aktiviteter, säger Jan-Åke Andersson.

Sverigedemokraterna knep ett mandat i valet, men av de etablerade partierna var det bara två som gick framåt – moderaterna och socialdemokraterna. Störst ryck gjorde moderaterna, som nästan fördubblade sin väljarskara från 11,76 procent 2002 till 22,21 procent 2006.

Socialdemokraterna gick fram marginellt, från 39,95 till 41,63 men kunde glädja sig åt att de bröt mot partiets negativa rikstrend.

Precis som i förra valet blev miljöpartiet vågmästare. 2002 valde miljöpartiet efter en infekterad friskolediskussion att stödja ett borgerligt styre av kommunen. Fyra år senare återupptog de sitt sam?arbete med socialdemokraterna.

– Vi har blivit mer ödmjuka, det säger också miljöpartiet. De säger också att det är mycket lättare att samarbeta med oss nu, säger Agneta Thörnqvist, som tror att parti?företrädare på andra håll i landet kan lära sig av erfarenheterna från Avesta.

– Man får inte vara så prestigefylld. Du kan lyssna på andras åsikter och kompromissa i stället för att bara köra på med den egna linjen. Nu när vi är vid makten igen känner jag att jag inte till varje pris kan säga nej till allt som oppositionen kommer med. De kan komma med väldigt bra förslag som vi inte har tänkt på, då tycker jag det är helt okej att ta upp det och rösta igenom det.

– Tidigare hade vi sagt nej till allt de kom med, även om det hade varit bra. Det kanske var något som vi själva hade kommit på, men om de sa det först därför sa vi nej till det. Så styrde vi ibland förut och så kan man inte hålla på.

– De kan faktiskt ha bra idéer – ibland, säger Agneta Thörnqvist.

Högst upp på agendan för Avesta-sossarna står i dag medlemsvärvning och att utveckla den egna organisationen.

– En välfungerande organisation är A och O i en valrörelse, säger Jan-Åke Andersson och håller upp en lång lista med inplanerade aktiviteter den närmaste tiden.

– Det här är till för att mobilisera och få igång organisationen. Vi har redan kört igång valrörelsen 2010.

söndag 22 juli 2007

Big bang

Efter nattens brand, så måste en förklaring till världens uppkomst berättas:

Universum kom till genom Big Bang, där allting skapades, alla planeter och allting. det vill säga genom en stor smäll. Var skedde då detta?

Slutsats: Storknallen i Knalleland

lördag 21 juli 2007

Lelle och miljön

Lennart Österlund, regionchef teknikföretagarna region Väst, tar upp en viktig fråga i BT 16/9. Det är bra att Österlund framhåller att svenska teknikföretag är beredda att ta ett miljöansvar. Vi som socialdemokrater anser att det är viktigt att svenska företag ligger i framkant gällande miljöarbetet. Trots detta visar verkligheten att marknaden känner inget ansvar för miljön utan endast för bokslutet (tjäna pengar på kort sikt). Vi är däremot övertygade om att lönsamhet och miljöriktig produktion går att förena. Låt oss ta ett exempel. Den socialdemokratiska miljöministern (1987-91) Birgitta Dahl blev hårt angripen av pappersindustrin då hon föreslog att de skulle sluta med klorblekning av pappersmassa. Allt elände skulle drabba branschen. Ingen skulle köpa papper som inte var kritvitt. Exporten skulle rasa. Beslutet togs i riksdagen och på ganska kort tid klarade pappersindustrin av sin uppgift. Snart hade flera företag reklamkampanjer för blöjor och toapapper fritt från klor. Fint, miljövänligt, vitt papper fanns snart att köpa i butikerna.

Givetvis är det som Österlund säger att hela världen behöver ta ett gemensamt miljöansvar. Främst gäller detta naturligtvis vår del av världen. Det krävs att EU tar fram långtgående krav på företagen för en bättre miljö. Eftersom konkurrensneutraliteten är en helig ko för EU är det självklart att EU tar fram långtgående regler för hur vi skall ta ansvar för framtiden. De senaste årens miljöhändelser borde få EU att reagera än snabbare.

Österlund skriver att ”det borde vara gemensamma utsläppsmål” och ger exemplen Kina, Indien och USA. Det är självklart att USA tillhör dem som har smutsat ner allra mest och därför också i stor omfattning ska bistå med arbetet för en renare miljö. Vi kan inte kräva av utvecklingsländerna att de ska avstå från att skaffa sig bilar och el-slukande TV-apparater. Något som vi i den rika världen har kostat på oss under många år. Vi kan inte bortse ifrån att det är den rika världens livsstil som har åstadkommit mestadels av miljöproblemen. Därför måste vi också ta det största ansvaret. Svenska företag har en fantastisk möjlighet att kunna sälja produkter som är miljöriktiga. Det ger de så kallade utvecklingsländerna möjlighet att inte göra samma misstag som vi i de rika länderna har gjort.

Vi är övertygande om vi kommer till rätta med miljöproblemen, men då måste alla hjälpas åt. Det gäller företag, kommuner och individer.

Från samhällets sida krävs beslut som ger alla möjlighet att ta miljöansvar. Många vill köpa ekologiskt kött och ekologiskt odlade bananer. Många skulle gärna köpa en ny biogasdriven bil. Vi måste bygga ut järnvägen och satsa på kollektivtrafik så att man kan välja sitt resealternativ. Allt detta kräver en politik som inte ökar klassklyftorna. Reinfeldt har helt nyligen, senare än de flesta andra, upptäckt att vi har miljöproblem. Samtidigt fattar högerregeringen beslut om sänkt fastighetsskatt och slopande av förmögenhetsskatten för de redan gynnade. Pensionärer, sjuka och arbetslösa betalar mer i skatt och har sämre villkor än de som har jobb. Hur skall vi med en sådan politik klara att alla kan sitt miljöansvar? Ofta blir många tvingade att ta en billigare och ofta sämre produkt. Den borgerliga ekonomiska politiken bidrar därmed till att även miljöansvar blir en klassfråga.

Solveig Kjörnsberg (s)
Malin Emanuelsson, ordförande SSU Borås
Anders Österberg (s), vice ordförande miljönämnden

torsdag 19 juli 2007

Vin & Sprit AB

Sverige får inte ha högre skatt på vin än på öl, förklarade generaladvokaten i EU:s domstol i Luxemburg i går. Det gynnar inhemska ölbryggerier och strider mot unionens konkurrenslagstiftning, hävdar juristerna.

Underligt nog tillåter samma domstol att minimiskatten på vin inom EU är noll kronor. Det snedvrider redan konkurrensen till vinproducenternas fördel.
Vinbönderna på kontinenten går tydligen före den svenska folkhälsan.

onsdag 18 juli 2007

Dagens hälsodebatt...

Idag skriver ett par idrottare, riksdagsledamöter och andra personligheter i Stockholms lokaltidning om vikten av idrott i skolan. De skriver att en timme om dagen borde göra susen. De hävdar att hälsokostnaderna för att svenskarna idrottar så lite kan uppgå till så mycket som 7 miljarder kronor.

Så därför svenska folket här är de tio-i-topp mest effektiva aktiviteterna för att hålla sig i form:

1. Simning
2. Cykling
3. Rodd
4. Gymnastik
5. Judo
6. Dans
7. Fotboll
8. Joggning
9. Gång (i tempo)
10. Squash

Källa: Sports council (som numer kallas för Sport England)

tisdag 17 juli 2007

Löntagarna tar ansvar – direktörerna är giriga

Här är en text som jag och Arne Kjörnsberg har skrivit.

För några år sedan körde stordirektörerna en politisk kampanj som gick ut på att det lönade sig inte att arbeta i Sverige. Alldeles särskilt olönsamt var det för direktörer. I år har Landsorganisationen tagit fram en rapport som visar att makteliten i Sverige tjänar 41 gånger mer än en arbetare.Vidare visar LO:s undersökning att styrelsearvodena i börsbolagens styrelser ökat med 7.5 procent per år jämfört med lönerna för löntagarna som stigit med 3.5 under samma tid. Med denna bakgrund är det rent hyckleri då de svenska direktörernas egen politbyrå, Svenskt Näringsliv, varnar för att 3.7 procent i löneökningar är för mycket.Sammantaget visar detta på ett dåligt ledarskap hos Svenskt Näringsliv.

Varför skall lågavlönade handelsanställda, städerskor eller servitriser hålla tillbaka sina löner när inte direktörerna gör det ? Det är alldeles uppenbart, att en alldeles speciell moral gäller för direktörerna när det gäller deras egna löner. De behöver tydligen inte ta något ansvar för samhällsekonomin. Det är bara löntagarnas lönekrav som samhällseliten med Svenskt Näringslivs vd, tidigare moderate statssekreteraren Urban Bäckström, i spetsen, anser skadliga för samhället. Har girigheten inga gränser för dessa stordirektörer?

Utöver dessa otroliga löneökningar, bonusar och optioner bidrar Moderaterna och deras stödpartier till utdelning av mer direktörsgodis. De sänker skatten mest för de som tjänar mest. Inför skattereduktion för hushållsnära tjänster. Slopar skatten på förmögenheter och deras hus blir nästan skattebefriade. Dessutom hjälper moderaterna till med att ”disciplinera” arbetskraften så gott de kan genom att införa fler karensdagar, sänka a-kassan, slopa avdragsrätten för fackföreningsavgift, höja bilförsäkringen med mera. Det blir ”lördagsgodis” hemma i direktörssofforna alla dagar i veckan.

Nu varnar Riksbanken för överhettning och aviserar kommande räntehöjningar i flera steg. Räntevapnet träffar alla lika trots att det är de rika som främst orsakar överhettningen. Det är egentligen de välbeställda grupperna som behöver kylas av. Därför räcker det inte med Riksbankens räntehöjningar. Vad som behövs är fördelningspolitiska och finanspolitiska ingrepp. Det förstnämnda vill man inte göra om det skulle innebära att klyftorna skulle minska strävan tycks i stället vara att öka dem. Det andra får finansministern inte göra för stödpartiernas partiledare. Den moderatledda regeringen rullar vårt land mot överhettning. De som har det sämst kommer att bli djupfrysta och de rika som borde kylas av rejält kommer bara att svalkas av lite grann.

Att följa lagen eller att inte följa lagen

Det tillfälliga kommunalrådet Karl Gustav Drotz från kd var upprörd under förra kommunfullmäktigemötet över att jag citerade Olaus Petri som sa att orättfärdiga lagar förtjänar inte att följas. I sitt sammanhang så ansåg jag det orättfärdigt att man ska göra barn hemlösa.

Drotz och hans kamrater i den borgerliga majoriteten hänvisade till att sådan är lagen och lagen skall följas. Undrar hur de nu reagerar då deras egen minister och deras egna riksdagsledamöter bryter mot grundlagen i samband med utförsäljningarna av statliga bolag

måndag 16 juli 2007

Almedalen - en summering från tevesoffan

Vi får väl börja med de egna - Socialdemokraterna. Mona sahlin höll ett traditionellt tal som hade sina poänger. Tyvärr kändes det inte som om talet lyfte riktigt. Sahlin är en skicklig debattör, det hördes. Hennes budskap var viktigt, att satsa på ungdomen. Kanske borde hon även lagt till i sitt tal om vikten av att satsa på de äldre också? Detta för att visa att generationerna hör ihop och allt hänger ihop.

Märkliga saker saker. Märkligt var att finansminister Anders Borg (m) förordade kraftiga nedskärningar i försvaret utan att ha talat med partikamraten och försvarsminister Mikael Odenberg (m). Han såg ut som ett frågetecken efter Borgs nedskärningsbesked.

Också märkligt var att Andreas Carlgren, (c), vill höja bensinskatten medan kristdemokraterna senast vid sin kongress i Sundsvall förordade en sänkning av samma skatt.

Alliansen

Under almedalsveckan, förra veckan, ordnades enbart en allianstillställning. Det var ungdomsförbunden till de fyras gäng (moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna) som arrangerade.

Hoppas verkligen att de lyckades bryta genom mediabruset med sitt budskap. De pratar ett tydligt klarspråk om sina visioner kring borgerlig politik som skulle ge det nya arbetarpartiet moderaterna mörkblå mardrömmar.

Ungdomarna i de fyras gäng anser att regeringen borde vara stolta och mer tappert försvara de slopade fastighets- och förmögenhetsskatterna och den ideologiskt motiverade utförsäljningen av statliga bolag. Och de borde ge sig på arbetsrätten. Om speciellt detta var de fyras ungdomsgäng rörande överens.

De tror på minskat löntagarinflytande, delvis genom facklig försvagning, för at stärka individen på arbetsmarknaden. Ja, det är så de argumenterar.

Det innebär också en försämrad arbetsrätt - numera speciellt en centerpartistisk paradgren - genom att kraftigt förkorta uppsägningstiden och slopa las, som enligt dem stänger ute unga från arbetsmarknaden.

De borgerlia alliansungdomsförbunden talar om den danska flexicurity-modellen som ett föredöme, men har fullständigt missat att ordet är en kombination av både flexibiliteten skapad av en svagare arbetsrätt - och tryggheten i ordentligt höga ersättningsnivåer.

Det behövs en rak vänster som slår ut högern

söndag 15 juli 2007

Grön ungdom har inga medlemmar...

...att driva opinion mot kärnkraften eller så bryr de sig inte. Detta inlägg kan tolkas som ett svar på det här jiddret.

Inte någonstans har vi under veckan kunnat läsa att Grön ungdom protesterat mot kärnkraften. Inte ens deras eget parti gjorde några större protester mot kärnkraften då de var samarbetsparti till den gamla goda regeringen. Är detta verkligen ett tecken på Grön ungdoms och miljöpartiets minimala inflytande på svensk politik?

Självklart inte. Varför kan inte miljöpartiet glädjas åt de progressiva krafter som finns inom arbetarrörelsen.

Dagen uppmaning: Kom igen och lämna lillebrorskomplexen.

Gordon och effekten

Gordon Brown är ny socialdemokratisk partiledare och premiärminister i Storbritannien. Precis som i Sverige har han fått en Sahlineffekt (Browneffekt) i opinionen.

Browneffekten håller i sig i Storbritannien och Labour drar ifrån allt mer i den inhemska opinionen. I en undersökning som publiceras i Sunday Telegraph i dag får partiet 40 procent mot 33 procent för Tories. Det är det starkaste opinionsstödet för Labour på två år och den största skillnaden mellan partierna sedan Gordon Brown blev partiledare och premiärminister.

Den svenska Sahlineffekten har i vissa opinionsmätningar avstannat något. Som relativt oinsatt tycker jag det är intressant med Browneffekten. Till skillnad från Sahlin sitter Gordon Brown i majoritetsställning i parlamentet.

lördag 14 juli 2007

Upp till kamp...


Den 14:e juli

Idag är det den 14:e juli. Det är kronprinsessans födelsedag som firas traditionsenligt. Dagen till ära publiceras det en debattartikel i Stockholms lokaltidning DN som skriver att om monarkin blir alltför folklig kommer den att falla.

Jag som tycker om historia vill även passa på att skriva att idag år 1789 stormades Bastilien och därmed bröt franska revolutionen ut. Således är det också Frankrikes nationaldag som firas idag.

USA och miljöframsteg

Det är rätt uppenbart att den miljöpolitik som George W Bush driver tappar mark bland folket i USA. Igår tecknade Floridas guvenör, Charlie Crist, tillsammans med Arnold Schwarznegger som är the governator i Kalifornien ett samarbetsavtal gällande miljö med Storbritannien och Tyskland.

Bland annat ska Florida, Kalifornien, Tyskland och Storbritannien ha utbyte av energisparande teknik. Samtidigt sällade sig Florida också till det närapå dussinet delstater som på Kaliforniens initiativ satt upp tuffare utsläppsmål för växthusgaser än vad George Bush anser nödvändigt.

fredag 13 juli 2007

Sjösten strikes back

Att hjälpa arbetslösa snickare och byggnadsarbetare är uppenbarligen acceptabelt i socialdemokraternas värld medan man väljer att nedvärdera alla kvinnor som utför arbeten i hemmen, bland annat genom att använda sig av ord som pigavdrag.

Så skriver den boråsiske riksdagsledamoten Ulf Sjösten bland annat i en debattartikel, där han svarar på Arne Kjörnsbergs och min debattartikel om skattepolitisk härdsmälta. Debbattartikeln han låtit publicera i moderaternas lokala svar på Pravda.

Det kommer ett svar. Det är lika säkert som valseger år 2010.

Men varför?

Idag har Folkpartiet de före detta liberalerna slagit till igen. Svaret på frågan om varför de tar till sådana här grepp är väl vikande opinionssiffror.

Förslaget som de presenterar på DN debatt handlar om att nyanlända flyktingar inte ska få något socialbidrag. Det är mycket möjligt att folkpartisterna menar väl. Dock slår inte förslaget väl ut. Det de gör är att stigmatisera personer med utländsk bakgrund lite ytterligare. De gömmer sig bakom en retorik som säger sig bryta utanförskapet men istället syftar på att skapa ett nytt låglöneproletariat.

En uppmaning: Folkpartiet bör sluta fiska i grumligt vatten!

Sålt är sålt

Den här artikeln är undertecknad av Arne Kjörnsberg och mig. Den har tyvärr inte blivit publicerad i BT. Den skickades in samtidigt som utförsäljarminister Odell reade ut de svenska bolagen nu i den senaste omgången.

När den borgerliga regeringen i höstas lade fram sitt förslag till budgetproposition aviserade man att man tänkte föreslå riksdagen att ett antal statliga företag skulle säljas. När förslaget överlämnades till riksdagen skulle man också ha utrett varför man ville sälja dessa företag, vilka fördelar som fanns, eventuella nackdelar, vilka följder positiva och/eller negativa som kunde uppstå. Enkelt uttryckt – regeringen hade för avsikt att följa grundlagen. I den aktuella grundlagen, regeringsformen står det nämligen att förslag som överlämnas till riksdagen skall vara väl förberedda, konsekvenser beskrivna, skäl för och emot redovisade. Kort sagt – propositioner skall beredas. Riksrevisorerna efterlyste vid flera tillfällen under hand det beredningsmaterial regeringen hade förutskickat att man skulle leverera. När man inte fick något sådant och inte heller några reaktioner från regeringen gick Riksrevisorn Lennart Grufberg ut offentligt och krävde besked. Då svarade det ansvariga statsrådet. ”Det vet väl alla att vi hade för avsikt att sälja statliga företag. Jag kan sända över vårt valmanifest till Riksrevisorn.” Arrogansen, stöddigheten och maktberusningen saknar gränser hos Mats Odell”. Detta om det formella, nu över till sakfrågan.

Enligt Svenska Dagbladet, som har låtit Sifo göra en undersökning, är varannan svensk emot utförsäljningen av statliga företag. Mindre än var tredje för. Motståndet finns långt in bland de väljare som röstade på något av de borgerliga partierna. Mats Odell sade, något uppgivet, i riksdagsdebatten för någon vecka sedan, att regeringen måste bli bättre på att förklara varför det är bra att sälja de sex hel- eller delstatliga företag som nu är aktuella. Mats Odell har inte förstått att en stor del av svenska folket har förstått vad det är regeringen nu skall göra. Man har insett att – Sålt är sålt. Det är det svenska folket har förstått. Regeringen hänvisar till att intäkterna från utförsäljningen cirka 200 miljarder skall användas för att betala av på statsskulden och på det sättet minska räntorna på denna skuld. Det är bara det att vinsterna från dessa företag och värdetillväxten under de senaste fem åren har varit två till tre gånger högre än de minskade räntekostnader regeringen räknar med. Det finns alltså inga sakliga skäl för det regeringen nu ämnar göra. Det handlar om ideologi. För den högerstyrda regeringen är det helt enkelt fel att vi äger något gemensamt – inte av ekonomiska skäl utan av principskäl. Än en gång. Det vi alla i vårt land äger gemensamt måste iväg. Rea ut det är regeringens paroll. Eller är det möjligen så att nu skall räkningen betalas? På våren 2006 gick Länsförsäkringars chef ut i en debattartikel i en av affärstidningarna och talade om att han hoppades att det skulle bli borgerlig regering för då skulle det statliga bolåneföretaget SBAB säkert bli till salu. SBAB har genom åren, genom att man konkurrerat stenhårt med affärsbankerna och deras bolåneföretag, sparat många tiotals miljarder kronor åt svenska egna hemsägare. Nu är det slut med det. Nu säljer Odell SBAB. Till vem då? Länsförsäkringar kanske?

Sammanfattningsvis. Regeringen följer inte grundlagen vilket Riksrevisorn slagit fast. Det är ekonomiskt dumt att sälja ut våra gemensamma tillgångar, vilket bland andra Riksdagens utredningstjänst visat Till detta skall läggas att Odell sköter hantverket så erbarmligt dåligt så bara det kostar svenska folket miljarder, vilket utförsäljningen av delar av TeliaSonera i början på maj är ett exempel på.

torsdag 12 juli 2007

Ceausescus sista tal



...jag vill tacka partiet och dess nära medarbetare för den här folkliga manifestationen. För den rumänska revolutionen står ohotad...

Året är 1989 (21 december) och det kommunistiska partiet håller en massmanifestation till stöd för diktatorn Ceausescu. Manifestationen är direktsänd i teve. Detta skulle bli hans sista massmenifestation. För som kan se två minuter in i filmen så tappar partiet (och paret Ceausescu) kontrollen över stora delar av folkmassan.

Ett par månader tidigare hade det rumänska partiet haft kongress och Ceausescu blev omvald som dess ledare. Han belönade kongressen då med ett sex timmar långt tacktal (där han inte nämnde DDR:s fall med ett enda ord).

Fyra minuter in i filmen så fortsätter Ceausescu att tala, ivrigt påhejad av Elena Ceausescu. De främsta leden bland folkmassan står ivigt och hejar på Ceausescu medan de bakre leden slängen skyltar med paret Ceausescus bilder på och fortsätter att bua.

Senare samma kväll bryter det ut häftiga strider i Rumäniens huvudstad Bukarest. Diktatorn och hans fru flyr till norra Rumänien där deras säkerhetsstyrkor finns. Efter ett mycket kort inbördeskrig på några timmar (dagar) ställs paret Ceausescu inför en summarisk rättegång och avrättas på juldagen.

Nytt test!


Både Bush och Israels f.d. försvarsminster har gjort det här misstaget som du ser på bilden. Det har sammankopplats med deras intelligens på diverse elaka sätt. Det här inlägget handlar dock ej om deras smarthet utan mer om din egen. Ja just det, din egen.

Hur smart är du egentligen? testa dig på detta testet. Tyvärr är det en statshemlighet vad mitt eget resultat blev.

Det ryktas i stadshuset

Den kommande kommunstyrelseordföranden Ulf Olsson (s) har setts på skattemyndigheten i förra veckan. Idag uppges han sitta på en färja till utlandet. Obs, nej han är inte på flykt. Däremot kan vi bekfräfta att han redan är förlovad sedan länge. Igår sågs han tillsammans med en vitklädd kvinna.

Organet Pravda Daily säger enbart en sak:

GRATTIS!

onsdag 11 juli 2007

"Jag är hetero"

Den nyvalde ordföranden för centerpartiets ungdomsförbund känner sig manad att komma ut som heter. Till politikerbloggen säger han:

- Folk har fått för sig att jag är gay — att man på något sätt måste vara det när man har mitt uppdrag.

Kommentar: Om han nu måste demonstrera sin heterosexualitet genom ett offentligt ställningstagande. Varför kommer han då ut från damtoan (straight tjej eller vad)?

Det är inte bara...

opinionssiffrorna som går framåt utan även den lokala socialistiska expansionen av bloggar. Senast i raden är Malin Emanuelsson som är ordförande för SSU Borås och SSU Frihet Borås.

Vem sa att:

– Det finns till exempel en gammal dröm i en stor del av den välbeställda medelklassen om att man åter igen ska kunna ha tjänstefolk och hembiträden som passar upp. Nu kläs det dock i ord som att ge jobb åt arbetslösa. Men drömmen som ligger bakom politiken är densamma.

1. Peter Eriksson, språkrör mp
X. Tarja Cronberg, partiledare de gröna i Finland tillika arbetsminiter
2. Margareta Winberg, f.d. socialdemokratisk minister som kan uttala sig i diverse frågor på tryggt avstånd från riket

Skattepolitisk härdsmälta

Nu är det dags att återuppta bloggkampen. Detta efter hot om strejk på ett par närstående kamraters bloggar. Bloggandet får börja med en artikel av Arne Kjörnsberg och mig som publicerades tidigare i veckan i diverse tidningar och internetsajter. Typ alla möjliga tänkbara förutom http://www.ssu.se/.

Systemskiftet fortsätter. Först föreslog den moderatstyrda regeringen att förmögenhetsskatten skall slopas och riksdagen inklusive Ulf Sjösten (m) och Else-Marie Lindgren (kd) röstade för. Därefter var det fastighetsskattens tur. Nu skall den slopas och ersättas av en kommunal avgift. Innebörden av förslaget är att man gör en gigantisk förmögenhetsöverföring från, som en blivande moderat riksdagsledamot sade för några år sedan "lantisarna, som inte är så smarta" till stockholmarna.

De som tjänar på detta beslut är i första hand de som bor i storstäderna och delar av kustområdena. Ett exempel - Fredrik Reinfeldt tjänar 35.000 på beslutet. De som får betala är alla som får höjd reavinstskatt när de säljer sina fastigheter. Ovan nämnda riksdagsledamöter röstade för detta också.Nu är det dags för nästa förslag. Från och med den 1 juli införs skattesubventioner för "hushållsnära tjänster". När man läser Skatteverkets meddelande, SKV M 2007:11 om denna fråga tänker man osökt på en fars. (Fars enligt uppslagsboken "en pjästyp där situationskomiken dominerar och inget avseende fästs vid handlingens och karaktärernas trovärdighet")Maken till krångligheter och kontrollproblem får man leta efter.Antingen får skattemyndigheterna sätta in enorma kontroller eller också måste man bortse helt från fuskmöjligheterna.

I ovannämnda meddelande från Skatteverket kan man bland allt annat läsa att subventionerna bara gäller "okvalificerade arbetsuppgifter" inte mer specialiserade.Bara arbetskraftskostnader och inte material, rese- eller maskinkostnader subventioneras.Häng med nu. Subventioneras skall: skoputsning, städning, byte av glödlampor, vård av kläder inklusive enklare lagning, matlagning inklusive grillning om den sker i nära anslutning till bostaden exempelvis trädgården, snöskottning, klippning av rosor och buskar, häckar, gräs, tvätt i tvättstugor, lämning och hämtning av barn samt läxläsning.

Däremot subventioneras inte plantering av nya rosor, buskar, ej heller trädbeskärning, personals resor till och från hemmet, husdjursskötsel eller privatlärare.Det betyder att skattemyndigheterna måste kontrollera att städföretagen i sina räkningar skiljer på lönekostnader, resekostnader och materialkostnader och dessutom hur lång tid hundpromenaden tog. Detta skall kontrolleras av skattemyndigheterna ett år efter att städningen gjordes.Man måste skilja på "hjälp med läxor" som är skattesubventionerad och privatundervisning som inte är det och dessutom skall det kontrolleras ett år efter att det skett.

Till sådan barnpassning som ger rätt till skattereduktion räknas lämning och hämtning till fritidsaktiviteter. Frågan är: Gäller detta också när privatchauffören hämtar utan för krogarna vid Stureplan om den som skall hämtas är under 18 år och hur blir det med subventionen om hon/han som skall hämtas tar med sig en kamrat som är 19? Detta beslut är en skattepolitisk härdsmälta. Sjösten (m) och Lindgren (kd) röstade för också detta.

Förutom att förslaget är oerhört krångligt, som vi här visat, handlar det om att gynna dem som redan har. Den korta och enkla frågan man bör ställa sig är: Varför skall de som har låg lön med sina skattepengar betala för att de som har hög lön skall få subventioner vid köp av städning, matlagning, skoputsning, lämning och hämtning av barn?