måndag 9 april 2007

Klasskampen pågår!

För nästan exakt ett år sedan (den 24 mars) skrev Fredrik Reinfeldt (m) en artikel på Svenska Dagbladet, där slog han fast att en ”reavinstskatt på 30 procent skulle få närmast konfiskatoriska inslag”. Ojdå, vad är det som har hänt och gör att Moderaterna med deras stödpartier lägger fram förändringen av fastighetsskatten med just en reavinstskatt på 30 procent?

Det har nog till stora delar att göra med att de tre relativt stora i alliansen försöker att rädda Kristdemokraterna från utplåning ur den politiska kartan. Av löftena från Kd i valrörelsen har det gått sådär. Det utlovade vårdnadsbidraget har ställts in (tills vidare), homoäktenskap drivs igenom, aborter kommer att tillåtas även för de som inte bor i Sverige och har skapat sprickor inom Kd. Opinionsmätningarna visar en nedgång för den så kallade alliansen i allmänhet men för Kristdemokraterna i synnerhet.

Men det är väldigt få som får en kraftig sänkning med det nya förslaget gällande fastighetsskatten. 40 procent får ingen sänkning alls, men de får bidra till att de allra rikaste genom att de får högre reavinstskatt när de säljer och lyxvillorna i Lidingö och Danderyd sponsras med sänkt skatt med tiotusentals kronor. En annan grupp, hyresgästerna, är inte prioriterad av överklassens regering, de får en sänkning med 50 kr i månaden. Under förutsättning att dessa 50 kronor inte tas ut som vinst eller till andra omkostnader hos bostadsbolagen.

Överklassens regering grillar på ekonomin med sänkta skatter. På bara sex månader går notan på över 70 miljarder kronor. Det handlar om jobbavdrag för 40 miljarder i år och ytterligare 8 miljarder nästa år. Sänkt förmögenhetsskatt och arbetsgivaravgifter i tjänstesektorn för 8 miljarder, slopad fastighetsskatt för 16 miljarder.

Dagens Industri undrade häromdagen vad regeringen håller på med, sänkningen var helt onödig, menar DI. Eller som lokaltidningen i Stockholm, Dagens Nyheter, formulerade det i går: regeringens ”mest populistiska vallöfte”. Och så är det juh i kombination med så kallade inlåsningseffekter - att det blir svårare för unga människor att köpa hus. Något annat som ofta betonas i debatten i andra sammanhang är globaliseringen. Och att i globaliseringens tidevarv släppa en skattebas som inte går att flytta på innebär att såga av grenen man sitter på. OECD, inte precis någon Marxistisk ekonomisk kamporganisation, önskar sig helt andra skattesänkningar; den här är resultatlös.

Det senaste förslaget är bara en i raden av katastrofala fördelningspolitiska åtgärder, miljoner hälls över stinna miljonärer och miljardärer samtidigt som löntagarna ges några hundralappar, om ens det. Pensionärerna och ungdomarna får ingenting, förutom en svårare vardag. Den brutala politik som högern för gör att folket vänder dem ryggen. Det blir inte bättre av desperata populistiska ogenomtänkta förslag och utspel. Fastighetsskatten behövs, och den måste också vara rättvis.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja du Anders ännu ett lysande inlägg. Här låter du nästan som siffersosse (höger?) :-)
JA miljonrullning till de rika går snabbare än planerat. Rheinfeldt och hans kompisar jublar och skålar. Ställer sig aldrig de nya moderaterna frågan: Vem är det egentligen som behöver sänkt skatt?
Behöver rika ännu mer pengar?