tisdag 17 april 2007

De nya finska ministrarna

Här kommer den oerhört efterlängtade listan. Finska Centerpartiet var sista partiet att utse sina ministrar, de blev klara idag.

Centern valde i dag europaparlamentarikern Paavo Väyrynen till utrikeshandels- och utvecklingsminister. Väyrynen vann över Antti Kaikkonen i en omröstning med rösterna 41-36.

Till förvaltnings- och kommunminister valdes Mari Kiviniemi, jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila, trafikminister Anu Vehviläinen, handels- och industriminister Mauri Pekkarinen samt social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä. Till miljöminister valdes Paula Lehtomäki som efter valet meddelade att hon är gravid. Under moderskapsledigheten ersätts hon av Kimmo Tiilikainen. Vanhanen fick godkänt Matti Vanhanen fortsätter som statsminister. Riksdagen valde som väntat honom till posten med rösterna 121-70.

I ett första plenum fick riksdagen ett brev från presidenten där hon (Tarja Halonen) föreslog Vanhanen som statsministerkandidat. Strax därpå höll riksdagen ett andra plenum där det enda ärendet var att välja statsminister. De andra regeringspartierna samlingspartiet, de gröna och svenska folkpartiet utnämnde sina ministrar i går. Det är nu första gången som den finländska regeringen har en kvinnlig majoritet. Den nya regeringen består av tolv kvinnor och åtta män. Regeringen utnämns av president Tarja Halonen på torsdag.

De nya ministrarna

Centern
Statsminister Matti Vanhanen
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen
Förvaltnings- och kommunminister Mari Kiviniemi
Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila
Trafikminister Anu Vehviläinen
Handels- och industriminister Mauri Pekkarinen
Social- och hälsovårdsminister Liisa Hyssälä
Miljöminister Paula Lehtomäki

Samlingspartiet
Utrikesminister Ilkka Kanerva
Inrikesminister Anne Holmlund
Försvarsminister Jyri Häkämies
Finansminister Jyrki Katainen
Undervisningsminister Sari Sarkomaa
Kommunikationsminister Suvi Lindén
Bostadsminister Jan Vapaavuori
Omsorgsminister Paula Risikko

Svenska folkpartiet
Migrations- och Europaminister Astrid Thors
Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin

De gröna
Arbetsminister Tarja Cronberg
Justitieminister Tuija Brax

2 kommentarer:

Mika sa...

Grattis! Ni får en ny invånare i Sverige. Jag kommer inte att bo i ett land där Paavo Väyrynen agerar som minister. Och Ilkka Kanerva som utrikesminister?? Gode Gud! Det enda som saknas är Kekkonen och Sovjetunionen.

rikard sa...

Mika vill du verkligen bo i ett land där moderaterna och Fredrik Rheinfeldt regerar då?
Vet i fan om det är så mycket bättre:-) Jag drömmer om att emigrera till sossestyrda norge i stället eller att resa tillbaka i tiden till innan valet.

Hälsningar Rikard från Kenneths fest förra året.