torsdag 5 april 2007

Mörkblå kulturskymning del II

Trots det fina vårvädret, våras det inte för kulturen. Högerregeringen som styr landet har inte lyckats inom det kulturpolitiska området. De fyra maktpaktspartierna kom inte överrens innan valet hur de skulle göra med kulturen och det märks eftersom det saknas en linje för kulturpolitiken.


Hittills har detta hänt:

Halverat sändningstillstånd Den f.d. kulturministern Stegö Chiló hann halvera avtalsperioden för SVT från sex år till tre.

Slopad fri entré Den fria entrén och tillika succén på våra muséum har tagits bort. Fri entré var en av de största jämlikhetsreformerna inom kulturpolitiken på länge.

Nada barnkulturår Det som skulle bli ett barnkulturår blev det inget med eftersom regeringen stoppade den satsningen.

Minskade teateranslag förra sommaren blev det klart att ett stort antal av rikets teatrar skulle kunna dra av inbetalad moms. I julklapp meddelade den nya regeringen att de teatrar som hade fått avdragsrätt skulle få sina statliga bidrag sänkta med motsvarande belopp. Tråkig julklapp.

En bok för alla en utredning pågår om hur man kan lägga ner En bok för alla.

Nej till ökad jämställdhet som mål Ett av målen i utredningen "Plats på scen" föreslås att 40% av teaterarbetarna skall vara kvinnor, det ratas av regeringen.

Pensionen? Det är fortfarande oklart hur det blir med pensionsvillkor för dansare och sångare.
Presstödet? Diskussioner förs med EU som har haft kritik mot presstödet. Dock saknas mångfaldsargumentet nu när dn gamla goda regeringen inte längre får sköta förhandlingarna.

Känns det sådär eller?

4 kommentarer:

Johan Dahlberg sa...

Finns det någonting Alliansen som gör som är positivt för Sverige?

Jag har suttit och funderat i en timme men kommer inte på någonting.

Josh Lyman sa...

Det är härligt när sossar ger oss beröm för att en reform vi drivit fram genom förhandlingar med orden "Fri entré var en av de största jämlikhetsreformerna inom kulturpolitiken på länge"

Tackar!

Pravda daily sa...

ungefär som ni drev fram ekologisk mjölk eller?

I övrigt ska det bli intressant att se när de Gröna i Finland är med och bygger kärnkraftsverk.

Rikard sa...

Jajamensam mindre pengar till kulturen och mer åt de rika borgarna på lidingö så kn man sammanfatta alla moderaternas politiken. Jo det finns faktiskt en bra sak alliansen gör dem statsar på fler poliser. Idag klaras bara en sisådär 15% av alla vardagsbrott upp. Ofta har polisen tyvärr inte tid att utreda cykelstälder och liknande.

Vi behöver fler poliser som utreder varddagsbrott. Får nått år sedan såg jag något granskningsprogram som visade att värmland fick två pensionärer med baseball skaft jaga rånare för där fanns igen polis. När dem ringde polisen och var direkt bakom rånarna sa polisen tyvärr vi får se om vi skicka nån senare. Ett annat exempel från insider var när någon hade blivit tagen på bar gärning med ett inbrott i en sommarstuga. Först tog det hör och häpna en och halv timme innan ppolisen kom. När de kom kollade dem inte igenom hela bilen trots att den var full med stöldgods utan satte bara dit föraren för ovlig körning. I vissa delar av landet är polisen i förfall.