lördag 27 januari 2007

Är det sant att bara marknaden ska råda?

Sanningen är den att Lars Leijonborg har på den senaste tiden lidit av dåliga opinionssiffror för sig och sitt parti (7,5% i valet och 5,3% i helgens Sifomätning för fp). Därför har Leijonborg kommit på idén att skriva en debattartikel i DN om att vi ska införa en statlig fond ska stödja kvalitetsproduktion i såväl nuvarande public service som i privata kanaler. Dessutom är presstödet i fara. Debattartikeln som antagligen ger honom lite mer medieljus, vilket sägs vara bra för hans hy, har en del politiska konsekvenser också.

Idag har vi en mediemarknad där 85 % av tidningarna är borgerliga, får Leijonborg och Folkpartiet som de vill kan det bli drygt 90 % av tidningarna som blir borgerliga. Effekten av deras mediepolitik med nedlagt presstöd innebär en pressdöd för flera tidningar. Bland S-tidningarna skulle bara Aftonbladet och ett fåtal morgontidningar leva kvar.
Genom FP:s förslag att införa en fond som inrättas likt ett bolag, ska kommersiella företag, söka pengar ur denna och göra samhälls- kultur och dokumentärprogram. Det kan vara en fin tanke. Men kommersiella tevekanaler har ett syfte, att tjäna pengar. Det innebär att mångfalden i dagens public service kommer på sikt ersättas av enfalden i dagens reklamkanaler. Kommersiella kanaler visar inte kulturprogram på bästa sändningstid. Dessa får stå tillbaka för underhållningsprogram.

Det är viktigt med ett socialt ansvar där inte bara de kommersiella krafterna får höras. Även om inte vissa program har överväldigande många tittare är det viktigt att visa dem eftersom de kan ha andra värden såsom, demokratiska, sociala, kulturella eller folkbildande.
Redan idag är det ett problem med att det finns så få oppositionstidningar, det är inte bra ur en demokratisk synpunkt. Det skulle bli ännu sämre om Folkpartiet driver genom sina krav.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Folkpartiet kommer aldrig att få genom sina krav bland de andra alliansvännerna.

Anonym sa...

Leijonborgs förslag är i alla fall klart bättre än hur dagens situation ser ut. Idag får de som endast äger en tv betala tv licens. Trots att min tv står dammig i gaderoben eller bara används för att spela nintendo så skall jag pröjsa den tv Anders Österberg tycker om att kolla på. Varför kan inte tv finansieras likt en veckotidning? Där den som vill ha kanalen får betala. Vill då många ha kvar svt kommer den fortfarande finnas kvar, men om folk hellre ser på tv 4 eller canal+ så har helt enkelt svt spelat ut sig roll.

Det gäller att vara lite liberal och flexibel. Vi får verkligen hoppas att vi lämnat det gamla luddiga systemet där alla måste pröjsa för Östebergs tv tittande, hans nöje.