tisdag 23 januari 2007

Staten och kapitalet.

Situationen i Sverige idag med de svenska företagen som drar in mångmiljardvinster kan verka rätt absurd. Det är en svindlande avkastning på varje arbetare. Ernst Wigforss, mångårig socialdemokratisk finansminister skrev såhär angående demokrati:

Likheten i politiska rättigheter vidgade ut friheten att ta del i landets styrelse till alla samhällets medlemmar. Denna utvidgning betydde samtidigt att det förut röstberättigade fåtalet fick sin politiska makt begränsad och alltså sin frihet minskad,… Men det finns annan maktutövning än den politiska. Ekonomisk övermakt hos den ene begränsar friheten för den andre. En jämnare fördelning av makt och inflytande inom det ekonomiska området ökar friheten där, likväl som den allmänna rösträtten gör det inom politiken”.

Den som öppet godtagit en demokratisk likvärdighetsprincip, kan inte sedan efter behag begränsa dess tillämpning till vissa livsområden”.

Länge har Sverige präglats av koncensus vilket har skapat ett ovanligt civiliserat samhälle med en fungerande samhällssolidaritet, där vi bryr oss om varandra, någorlunda social rättvisa, jämställdhet och få arbetskonflikter. Nu attackerar högern i grund det svenska systemet genom att försöka radera stora delar av inflytandet för löntagarnas organisationer. Politikerhögern och företagarhögern borde inte bli förvånande över att den kommer möta motstånd. Visst, högern vann valet, men demokrati förutsätter opposition mot den politiska makten. Fast numera verkar det politiska och ekonmiska makten vara samma sak. Staten och kapitalet sitter i samma båt. Det är hög tid att attackera högern på bred front.

Det kanske är hög tid att damma av förslaget kring ekonomisk demokrati?

4 kommentarer:

Raúl Urrutia sa...

Better late than never!

Pravda daily sa...

precis, men vad tror du om onvesteringsfonder?

Johan sa...

jo alltså, en demokrati som inte är ekonomiskt lagd blir nog inte långlivad.

Pravda daily sa...

vi får väl se hur johan väljer att svara längre fram...