tisdag 30 januari 2007

Det är fult att tjuvlyssna, tycker jag...


Genom att en nyfiken moderat vill att det ska bli lagligt att avlyssna teletrafik har den frågan dykt upp på agendan igen. Den som vill tjuvlyssna på andra är Mikael Odenberg och han vill att försvarets radioanstalt skall ha rätt att avlyssna all teletrafik över landets gränser, nästan helt utan några restriktioner. Det innebär att mail, telefonsamtal och sms med specifika sökord som enda avgränsning riskerar att bli föremål för avlyssning.

George Orwell, 1984 here we come, det är ganska skrämmande att ett enda ord som yppas skulle kunna bli föremål för statens intresse. Det är ett ganska stort intrång i privatlivet och integriteten. Eller som SÄPO formulerar det ”främmande för det statsskick vi känner”.

Idag är tekniken skulle kunna vara det godas bästa vän är risken lika stor att det blir tvärtom. Risken för missbruk är stor. Jag vill inte att Odenberg tjuvlyssnar på mig. Visst vad Bodström (s) ute och svävade i den här frågan. Men Odenberg befinner sig långt uppe i det blå. Tur att Beatrice Ask inte håller med Odenberg.

3 kommentarer:

Mika sa...

Nu vill jag bara påpeka att det står även i Bibeln, i Uppenbarelseboken, att under sista tiderna kommer det finnas allt intressant. Till exempel att folk kommer att bära ett microchip i sig. Så vänta bara vad som kommer i framtiden. :P

Pravda daily sa...

jo det känns skönt att kristdemokrater i regeringen tar reformer i rätt riktning. :P

Mika sa...

Jojo, annars skulle Uppenbarelseboken inte bli sant. :D