torsdag 24 juli 2008

Där ABF upphör där upphör civilisationen


Så sa Göran Greider. Ett annat tecken på hur utvecklad en kultur är kan mätas med dessas statyers storlek. Desto mindre de är, desto större är kulturen. Med andra ord, det system som rådde i öst var inte socialistiskt det var barbariskt.
Ulrik Nilsson (kommunstyrelsens ordförande i Borås, moderat) har vid flera tillfällen sagt, med hänvinsing till Pinocchiodebatten, att han kan tänka sig en staty av Stalin i Borås, så länge den väcker känslor och upprör (något i den stilen i alla fall). Även om vi inte delar Ulrik Nilssons uppfattning är vi självklart beredda att ta strid för att ska få ha sin uppfattning. Kanske, men bara kanske, vi även kan hjälpa Ulrik Nilsson att få sina kulturella drömmar uppfyllda. Det finns juh en och annan staty över. Genom våra kontakter i öst så verkar det inte vara en omöjlighet.

Förutom statydrömmar har vi haft nöjet att se på lite andra tillställningar såsom hur sovjetisk arkitektur lämpar sig tillsammans med de moderna kraven på tillgänglighet och smaklig dekoration.

I det här huset finns det förnärvarande en utställning som heter "Under de röda fanorna". På affischen här nedan så kan texten översättas såhär "Fredens styrka är oövervinnelig". På ett par andra groteskt stora affischer kan du läsa budskapen "Här fanns ett kärr. Den kommunistiska omformningen av naturen är grunden för kolchosens framgång!" eller "Länge leve ledarskapet , skaparna av den segerrika socialistiska grundlagen". Självklart har jag köpt lite sovjetsouvenirer till den lokale LUF ordföranden Joakim Malmberg. Hoppas att han inte sätter kaffet i halsen. En ful ovana han har fått. Att dricka kaffe alltså. Senaste månaden har han genom att enbart läsa tidningen satt kaffet i halsen tre gånger, 1, 2, och 3.


Vad vill då det här blogginlägget säga egentligen? Jo egentligen två saker, 1. nu är bloggsemester över och 2. det här med ostalgi i väst är rätt lustigt.


Sedan kan vi också meddela att solen på de röda fanorna som har vind i segeln. Det blåser kraftiga vänstervindar.


För övrigt så råkade det nu bli en massa bilder på mig, det kanske inte riktigt är poängen med den här bloggen. Jag brukar bli snyggare i radio än på bild i tidning eller teve. Men som den ensamme sa "egenkärlek är också kärlek".

Inga kommentarer: