fredag 6 juni 2008

Kongressen har valt ny ordförande för Socialdemokraterna

Finland. Idag har finska socialdemokraterna, Sdp, kongress. De har valt en ny ordförande.

Det gick som väntat. Jutta Urpilainen utgick som segrare i socialdemokraternas ordförandekamp. I finalomgången besegrade hon Erkki Tuomioja med rösterna 218 - 132.

Jutta Urpilainen och Erkki Tuomioja var i en klass för sig när de 350 kongressdelegaterna röstade om vem som skulle bli ny partiordförande. I den första omgången röstade 132 delegater på Urpilainen och 103 på Tuomioja. Trea blev Tarja Filatov med 63 röster, Miapetra Kumpula-Natri kom fyra med 44 röster. Ilkka Kantola fick bara åtta delegater bakom sig och Johannes Koskinen hade dragit sig ur leken på förmiddagen. Jouko Skinnari och Kimmo Kiljunen gav upp redan igår.

2 kommentarer:

Daniel sa...

Som avsevärt mer insatt i finsk politik - vad har valet för politisk och ideologisk betydelse? Vem är denna nya ordförande?

Pravda daily sa...

Hon har suttit två mandatperioder i riksdagen. Hon gjorde sitt första offentliga framträdande som partiordförande i Tavastehus häromdagen. Där lovade hon bland annat gratis kollektivtrafik åt unga.

Erkki Tuomioja som tydligt tillhör partiets vänsterfåra blev utsatt för en kampanj och ansågs mer eller mindre alltför "intelektuell" för att kunna leda partiet.

Att röstövervikten för unga Jutta Urpilainen till slut blev så klar berodde bland annat på att även tunga fackliga SDP-företrädare och i kombination med många tongivande partiföreträdare som nu avgångna partiledaren och ex-finansministern Eero Heinäluoma, f d statsministern och SDP-ledaren Paavo Lipponen och andra partiets mittfåra och högerflygel alla talat för ett generationsskifte och att satsa på den politiskt relativt oprövade, rätt färska riksdagsledamoten och före detta läraren Jutta Urpilainen.