torsdag 12 augusti 2010

Boråskille nyss hemkommen från ett halvår i den burmesiska demokratirörelsens tjänst

Boråsaren Mikael M Karlsson kom för några dagar sedan hem efter sex månader som volontär i Mae Sot. Där har han arbetat för den burmesiska demokratirörelsen. Hans arbetsuppgifter har bestått i att undervisa i samhällskunskap och engelska samt bevaka händelseutvecklingen i Burma.

- Det har varit sex givande månader jag har spenderat i Mae Sot. Situation i Burma behöver uppmärksammas av omvärlden. Militärjuntan har hålligt ett järngrepp om makten i snart 50 år och gjort landet till ett av de fattigaste och ofriaste länderna i världen. Jag är precis som demokratirörelsen i stort fullkomligt övertygad om att en hårdare press från omvärlden jämt emot på regimen är nödvändig om vi vill få till stånd en förändring, säger Mikael.

Mae Sot ligger i Thailand, bara ett par stenkast ifrån gränsen till Burma. Den staden är sedan årtionden den burmesiska demokratirörelsens nav. Här har Mikael arbetat med Students’ and Youth Congress of Burma som är en organisation som Mikaels svenska uppdragsgivare, s-studenter, har ett nära samarbete med sedan flera år tillbaka. Vi två tillfällen har Mikael även lyckats ta sig in i Burma på demokratirörelsen uppdrag.

- Jag lyckades ta mig till Rangoon på turistvisum. Där spenderade jag en vecka med att sätta upp klisterlappar från demokratirörelsen. Det är viktigt att människorna inne i Burma får veta det som juntan inte vill att det ska veta, nämligen att motståndskampen lever. För en Burmes hade en aktion likt den jag genomförde kunnat sluta med döden, en västerlänning riskerar på sin höjd deportering ur landet, säger Mikael.

Mikaels engagemang för Burma varken slutar eller börjar med hans vistelse i Mae Sot. Han kommer nu resa runt i Sverige för att prata om situationen i Burma och vad vi i Sverige kan göra för att stötta Burmas folk. Mikaels engagemang för Burma har nu dessutom lett till att han blivit vald till internationell sekreterare i S-studenters förbundsstyrelse.

Inga kommentarer: