fredag 1 augusti 2008

Kultur och klass

Arkitekturmuseet och Moderna museet sägs ligga i Stockholm. Samma ingång. Helt olika besökssiffror. Arkitekturmuseet förlorade 83 procent av sina besökare när den fria entrén togs bort. Ideologin bakom är att Moderaterna och deras stödpartier anser att muséeverksamheten inte bara skall bygga på besökssiffror.

Det handlar dock om folkligt deltagande. Kulturen, smal som bred. Besöken är viktiga både för utövarna och besökarna. Besök betyder spridning, uppskattning, kunskap, utbildning, avkoppling, njutning.
Det viktigaste är självfallet inte alltid antalet besök. Kulturyttringar ska inte kräva hög popularitet i form av höga besökssiffror för att anses ha ett existensberättigande. Det är däremot något helt annat än att förespråka det självklara i att våra statliga museer skall ha fri entré. Och att anse att det faktiskt finns ett självändamål med så många besök som möjligt på landets museer.

I Storbritannien har man fri entré till sina nationalmuseum. Detta har förvandlat deras nationalmuseum till just nationalmuseum.

Kulturkonsumtion handlar fortfarande om klass. Om att ha råd att kunna unna sig lyxen att betala närmare hundralappen i entré för att gå in på ett museum, om att kunna lägga 200, 300, 400, 500, 600 kronor för att gå på teater, konsert, dansföreställningar eller opera. Kunskap på området är fortfarande en klassmarkör och en vattendelare. De som kan och vet, de som sett, upplevt, berikats och de som anses leva fattiga inre liv på grund av sin brist på kulturellt kapital.

Förresten, tycker du också att kulturdiskussionen i SSU förbundet blivit lite torrare, sedan augusti förra året?

Jo så är det.

2 kommentarer:

Bo Jonsson sa...

Det är helt uppenbart att SSU förbundet saknar sin kulturelle rorsman.

Anonym sa...

Om det ändå hade varit det enda SSU förbundet saknat... Men det är ju tur att det råder disciplin i ute i landet.

/ Gariella L