lördag 3 maj 2008

Tal 1 maj i Ulricehamn

Kamrater!

Det har gått ett och ett halvt år sedan vi hade val i Sverige. Moderaterna och deras stödpartier genomför sedan dess i snabbt takt ett systemskife. De hade inget mandat för ett systemskifte. Vi går mot ett ännu mer uppdelat klassamhälle. Ja, det är en hel del som gått bakåt. Idag påminner de fyra partierna mer om ståndsriksdagen än om en allians. Moderater, Kristdemokrater, folkpartister och centerpartister. Vart och ett representerar de fyra partierna adel, präster, borgare och bönder. Låt oss återkomma till dem, men låt oss börja med varför är vi här idag.

Vad handlar allt i grunden om? Vad är socialdemokrati? Grunden för hela vårt existensberättigande är vår kamp för jämlikhet. Viktigt att se detta, att socialdemokratin inte är en samhällsförvaltande organisation utan en samhällsförändrande organisation. Stödet för vårt parti är i grunden för att vi kommer med samhällskritik och ganska oförsonlig sådan. Vi förlorade valet på grund av vår bristande samhällskritik. Vi lät som om vi förbisåg att människor hade det svårt. Socialdemokraterna är i grunden inte det statsbärande partiet utan det samhällsbärande partiet. Genom vår jämlikhetspolitik driver vi en frihetspolitik, slav stig upp för att slå dig fri som vi sjunger i internationalen.

Frihet förutsätter jämlikhet. Utan jämlikhet finns det ingen frihet och utan frihet finns det ingen jämlikhet, som en av arbetarrörelsens kampsånger säger.

Kamrater

I Sverige har vi haft tre allvarliga kriser genom vår historia
Första världskriget, andra världskriget och ett par borgerliga regeringar. Snart har vi haft en högerregering i två långa år och redan tecknar sig orosmolnen på himlen.

Högern gör försämringar fort och de gör dem slarvigt. Utan att lyssna på människors oro. När Anders Borg framträder i teve framstår han som överklassens egen riddare. Med ett brett leende förklarar han att om du föddes rik är du begåvad och livet enkelt. Föddes du fattig skall du så förbli.

Moderaterna sa i valet att de skulle genomföra skattesänkningar för dem som hade det sämst ställt. Vi sa däremot att 50% av deras skattesänkningar kommer att gå till de rikaste i samhället. Det är bara att konstatera, faktum, vi gjorde en felbedömning och de ljög.

Över 70 procent av regeringens skattesänkningar går till de tre tiondelar som tjänar mest. Det är inte bara klassisk högerpolitik. Det är osmakligt också. Det bevisar enbart en sak. Karl Marx hade rätt, intresset ljuger aldrig. Egentligen är det inte Reinfeldt som styr i Rosenbad utan cynismen.

Kamrater;

I Ulricehamn är Centerpartiet det dominerande partiet. För tillfället har väl de en del andra problem att brottas med förutom de politiska. Så vi lämnar dessa lokala förmågor därhän.

Deras partiledare däremot.

Maud Olofsson. Hon och hennes parti, hade förr parollen att hela landet ska leva, bidrar nu i regeringsställning till att föra en politik som minskar befolkningen i stora delar av landet och ökar bostadsbrist samt överhettningen i storstadsområdena.
Men Maud har annat att tänka på än glesbygden nu för tiden. Ni kommer säkert ihåg, högerregering var så stolta över vår kosmonaut Fuglesang, så stolta och glada att Maud fick bli rymdminister, hon kan fortsätta vara glad, för om två år skickar vi iväg henne på en resa. Bort från Rosenbad. Till månen. Enkel biljett.

Roligt att Maud Olofsson får resa. Däremot är klassresorna i högerns Sverige är inställda. Vår uppgift att bekämpa klassamhället kvarstår. Att moderaterna kallade sig för det nya arbetarpartiet i valet är väl inget märkligt i sig, även om det är väldigt tyst om det nu. För alla vet att högern i Sverige alltid har hatat socialdemokratin och vår kamp för ett rättvist samhälle. Nu när högern gör dessa försämringar för sjuka, för ungdomar, för arbetslösa, för kvinnor är det tyst från det nya arbetarpartiet moderaterna. En riktigt billig blåkopia.
Vi det verkliga arbetarepartiet skall därför redan nu ta fram en politik som leder till ökad jämlikhet. De senaste två decennierna har ojämlikheten ökat. Det är dags att vända den utvecklingen. Därför vill vi i SSU Södra Älvsborg att partiet tillsätter en ny jämlikhetsutredning. Som handlar om hur vi åter skall göra Sverige till ett jämlikt och rättvist land att leva i.

Därför kamrater

När Moderaterna försämrar för dem som har det sämst ställt, då kamrater är det dags att ta ställning för solidaritet och gå med i Socialdemokraterna

När Kristdemokraterna vill kedja fast kvinnorna vid spisen, då är det dags att ta ställnings för jämställdhet och gå med i Socialdemokraterna.

När Jan Björklund och Folkpartiet vill stämpla barn med ordningsbetyg är det dags att protestera och gå med i Socialdemokraterna.

När Socialdemokraterna vill leka följa Jan och inför betyg i lägre åldrar är det dags att säga ifrån och engagera sig i SSU

När Centerpartiet vill införa ungdomsapartheid på ungas arbetsmarknad är det dags att ta ställning för jämlikhet och gå med i Socialdemokraterna.
Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen.

Tack för ordet.

Inga kommentarer: