måndag 4 juni 2007

SSU kräver: Sverige måste ge bistånd till Palestina!

Sverige måste inleda normala diplomatiska förbindelser med den palestinska regeringen och hjälpa de palestinska myndigheterna att komma på fötter. Norge har nyligen betalat ut ett bidrag på cirka 10 miljoner dollar till den palestinska regeringen. Sverige bör göra detsamma.
I sommar har det palestinska folket genomlidit 40 år av förtryck. Idag isolerar västvärlden Palestina och svälter ut den folkvalda palestinska regeringen. Myndigheterna kan inte betala ut löner till tjänstemän och det palestinska självstyrets infrastruktur faller sönder. Den destruktiva isoleringen stärker de fundamentalistiska krafterna och minskar chanserna till dialog och fred.

Norg e är den enda staten i västvärlden som har normala förbindelser med den demokratiskt valda palestinska regeringen. Det vore ytterst pinsamt för Sverige att inte följa Norges exempel och stödja det palestinska självstyret. SSU kräver att Sverige ger ekonomiskt stöd till den palestinska regeringen och inleder samma diplomatiska förbindelser som man har med Israel.

7 kommentarer:

Mikael sa...

BRA!

Jag tycker gott SSU själva kan göra fler insamlingar för att markera. Inte för att det gör någon praktiskt skillnad utan för att skapa opinon.

rikard sa...

lysande inlägg.. en fråga dock gav den gamla regeringen något bistånd till hamas regeringen ellr hade dem inte kommit till makten då?

Mikael sa...

Hamas kom till makten in januari förra året. Då satt socialidemokraterna vid makten i Sverige och rätta in sig i EU:s led ang. bjokott.

Situationen har nu förändrats avsevärt, med tanke på den samlingsregeing som tagit över makten. Dessvärre har inte borgarnas inställning förändrats ännu...

rikard sa...

ok tack för svaret mikael...
såg nått i metro om att bildt kanske skulle ändra inställning när det gäller pengarna..

Samtidgt tyckte jag att även då hamas kom till makten i januari att s regeringen skulle gett bistånd till hamas pga humanintära skäl om inte pengar så i andra former..?

Hur tänkte ni inom SSU i januari förra året kunde ni tänka er att ge bistånd pga humannitära skäl?

Mona Nasser Aldin sa...

Vill bara kommentera angående finansiella bidrag till palestinier och den palestinska staten. Jag har kommit i nära kontakt med palestinier här i Libanon, bland annat flyktinglägret Sabra här i Beirut och en sak har irriterat mig under en lång period. palestinier har hållits på avstånd från sitt land med hjälp av just pengar. UNRWA, United Nations Relief and Works Agency, har under 50 år pumpat pengar för att finansiera lägren med sjukvård, elektricitet vatten skolor etc. Jag menar inte att handlingen är dålig, men jag tror att det är västs sätt att "inte göra något" egentligen. För hade de nationer och NGOs som verkligen skänkt alla dessa pengar och dylikt arbetat FÖR den palestinska saken OCH staten och pressat israel så hade de inte funnits i flyktingläger över hela mellanöstern. Jag ser det mer som en förolämpning att UNRWA idag finns. Den palestinska saken borde vara löst. Men eftersom det egentligen inte är eller har varit viljan, så är palestinierna idag fortfarande flyktingar. Bistånd är inte lösningen. Palestinierna vill se mindre pengar och mer rättvis politisk vilja från världen. Att palestinierna vants vid "tiggeri" och "välgörenhet" märktes när Hamas kom till makten och väst valde att strypa bidragen. De palestinska områden kollapsade nästan. Det märktes hur ostabilt "land" de tilläts att utvecklas till. Min mening är att man har inte tillåtit palestinierna att utvecklas, för att kunna pressa dem ekonomiskt så att de aldrig ska kunna bilda en oberoende stat. Väst har skapat en tiggarnation. Tyvärr. Mer politiska tag mot israel.

Mona Nasser Aldin sa...

Jag syftade på Shatila Camp, inte Sabra. Sabra är inte flyktingläger enligt UNRWA i Beirut.

Lisa sa...

Mona: Självklart ska palestinierna få ut sin rätt och få flytta hem, men jag undrar varför de ska särbehandlas på ett apartheidliknande sätt just i Libanon och inte i andra länder?
Du skulle väl aldrig stödja en apartheidliknande behandling av palestinier där 22 yrken var förbjudna och de inte fick tillåtelse att bo någon annanstans än i flyktingläger i Sverige, Storbritannien USA eller något annat land? Ändå vill de flesta palestinier i Sverige, Storbritannien och USA flytta hem precis lika mycket som de som bor i Libanon.
Dessutom finns det både andra grupper (som kurder) där målet måste vara en egen stat och många flyktingar som inget hellre vill än att kunna återvända till det land de var tvungna att lämna.
Ska samma sak gälla för dem tycker du?
Jag känner flera irakier här i Sverige som aldrig kommer att sluta drömma om att få återvända till sina hembyar. Men är det ett skäl att förneka dem tilträde till vissa yrken och förvägra dem att bygga hus i Sverige?
Varför ska just palestinier hindras från att bygga upp ett drägligt liv i det land de är tvungna att befinna sig medan de väntar på att få tillbaka sin mark? Och varför just palestinier enbart i Libanon och inte t.e.x i Europa?