söndag 3 juni 2007

Blått är inte grönt

George W Bush berömde Fredrik Reinfeldt som en "stark ledare" på miljöområdet efter mötet i Vita huset i förra veckan. Än en gång har USA:s underrättelsetjänst gjort en kraftigt felaktig bedömning.

Det var två noviser på miljöfrågorna som möttes och för den ene av den är tiden snart ute. I drygt sex år har Bush motarbetat internationella avtal om klimatfrågan och har ingenting att skryta med.

Det är bra att Reinfeldt och moderaterna vill driva miljöfrågan internationellt. Men så fort Fredrik Reinfeldt kom hem från USA drog högerregeringen tillbaka det statliga stödet för att hushåll ska övergå till miljövänligare uppvärmning. Stödet till hushållen har gjort att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp, till skillnad från många andra länder.

Vidare har Fredrik Reinfeldt meddelat nedläggning av de framgångsrika klimatinvesteringsprogrammen. Regeringen sparar också kraftigt in på energirådgivning och informationsinsatser för ökad energieffektivisering. Nu är det andra länder som måste göra insatser, menar Reinfeldt.

Om Moderaterna verkligen vill driva miljöfrågor skall de här få ett par bra tips på frågor de kunde driva, även om de kanske inte blir uppmärksammade i media.

Dra tillbaka förslaget att lägga ner klimatinvesteringsprogrammen under mandatperioden och inför investerings- och forskningsstöd på två miljarder kronor för att möjliggöra omställning.

Inför en klimatmärkning för att ge konsumenter en ärlig chans att välja klimatsmart.

Uppmuntra alla som vill bidra genom en mer hållbar livsstil.

Besluta om ett långsiktigt mål om 100 procent förnybar energi, det ger tydliga signaler till energimarknaden om färdriktningen i omställningen. Osäkerheten som regeringen skapat kring exempelvis kärnkraften och naturgasens framtid hämmar utvecklingen.

Driv också att flygtrafiken inom EU får en egen ”bubbla” inom ramen för EUs utsläppshandel.

Inför ett certifikatsystem för alternativa drivmedel inom transportsektorn och vita certifikat för att effektivisera energianvändningen. Upphör att skära ner på just energieffektivisering genom minskade anslag i budgeten och avskaffande av de konverteringsstöd som givit så många hushåll chansen till miljövänligare uppvärmning!

Ett ytterligare tips till vad Reinfeldt själv kan göra är att sluta köra sin stadsjeep och uppmana sina kamrater i Danderyd att göra det samma. För genom sin position som statsminister kan han inte bara påverka världen utan förhoppningsvis också sina väljare i Täby, Lidingö och Danderyd.

Förhoppningsvis är de nygröna Moderaterna mer äkta vara än det nya arbetarepartiet Moderaterna som visade sig vara falsk marknadsföring. Hittills i sin inrikespolitik har Moderaterna dock ännu ej varit tillräckligt framåt i miljöpolitiken utan hänvisar till att nu ska övriga världen ta sitt ansvar. Den politiken är inte hållbar, därför kommer troligtvis väljarna inte att återvinna den borgerliga regeringen år 2010.

3 kommentarer:

Mikael sa...

Stark!!!

Kämpa på!

rikard sa...

Ja Rheinfeldt vill väl kanske helst förbjuda miljöförstörande verksamhet för folk som inte har råd så att djursholmarna får släppa ut desto mer med sina stora stadsjeepar själva.

rikard sa...

Dock borde tom Rheinfeldt som ekonom förstå att efterfrågan på miljövännliga alternativ ökar med statligt stöd eftersom det då blir billigare att byta oljepannan till exmepelvis fjärrvärme.