söndag 20 juni 2010

Avveckla Maud Olofsson i stället

Idag finns Ida Legnemarks (v) och mitt debattinlägg om kärnkraft med i BT, för dig som inte har BT kan du läsa den här:

Torsdag den 17 juni var en mörk dag för alla svenska miljöpolitiker och klimataktivister. Med bara två rösters marginal röstade riksdagen ja till fortsatt utbyggd kärnkraft. Riksdagens beslut om att häva förbudet mot nya kärnkraftsreaktorer innebär att den dyraste och potentiellt farligaste energiformen vi känner till får en ny chans. Det är tragiskt.

Tre decennier efter folkomröstningen om kärnkraft, där svenska folket klargjorde att kärnkraften skulle avvecklas på sikt, visar regeringen att folkomröstningen ingenting var värd.

Kärnkraften är dyr och osäker – därför måste framtidens energipolitik se annorlunda ut. Genom att satsa på ny, miljösmart energiteknik kan vi göra Sverige till ett möjligheternas land och samtidigt skapa jobb. Sverige har de rätta förutsättningarna, men då måste svenska politiker fatta klimatsmarta beslut, som uppmuntrar till forskning och utveckling. Att säga ja till fortsatta kärnkraftssatsningar är att göra det rakt motsatta. Om man inte vill lyssna på oss kan man lyssna på Torbjörn Fälldin. Det var ord och inga visor när den gamle centerledaren på torsdagen menade att man inte ska bygga ny kärnkraft så länge avfallshanteringen är oklar.

Med det här beslutet försvann det sista gröna ur den borgerliga regeringen. Lyckligtvis är oppositionen mer framtidsinriktad. Vid ett maktskifte i september kommer vi direkt att påbörja arbetet med att skapa gröna jobb och utveckla klimatneutrala energikällor. Vi vill följa folkomröstningens beslut och jobba för att kärnkraften så snart som möjligt tas ur drift. Vi hoppas att väljarna tar Maud Olofsson ur drift redan på valnatten.

1 kommentar:

Tomas Gustafson sa...

Av någon outgrundlig anledning vill inte BT ta in min debattartikel om provanställning. Vad gör jag för fel? Är jag dum mot "de nya Moderaterna" eller vad är det. Din och Ida´s debattartikel var dock välskriven.