onsdag 22 juli 2009

Arbete

Gårdagens besked från Arbetsförmedlingen ger vid handen att 105 000 fler är inskrivna där just nu jämfört med förra året.

På ett år är det fråga om en ökning med över 40 procent.

Vad menar Jan Ericson i dagens BT? Ja säg det du...

lördag 18 juli 2009

Ålderdom

Gammal var äldst.

Afghanistan

För ett litet tag sedan hade Hans Lindhe (med i utbrytargruppen Vänsterpartiet, riksdagens utrikesutskott) och jag en debattartikel (ej på nätet) om situationen i Afghanistan. Där nämnde vi hur kvinnors rättigheter successivt försämras.

Idag rapporteras det om en ny lag i landet som gör det lagligt att svälta sin fru om hon vägrar sex. Tack vare Shinkai Karokhel, kvinnlig parlamentsledamot, har lagen läckt ut. Den var annars tänkt att tyst passera i parlamentet. Hon har nu fått president Karzai att erkänna att han inte läste lagen tillräckligt noga innan han signerade den.

Obama var inte särskilt nöjd med lagen och kallade den för gräslig. Såvitt jag vet har ingen i den svenska regerngen kommenterar någonting. Men det råder borgfred, så locket på.

Fortsättning följer...

fredag 17 juli 2009

Det gröna slaget

Idag har det vart en så kallad mediedag. Det har blivit här, såhär, sådär och där.

torsdag 16 juli 2009

Motion: Vegetarisk matdag

De flesta är idag medvetna om klimatförändringarna och hur de faktiskt hotar hela vår civilisations överlevnad.

Samhällsdebatten har hittills fokuserats främst på koldioxidutsläpp från våra industrier och från trafiken. Det är bra – utsläppen måste minska i alla samhällssektorer.

Däremot missar man uppemot 18 % av alla växthusgasutsläpp om man enbart pratar om fabriker och bilar. Världens köttkonsumtion genererar nämligen nästan en femtedel av vår klimatpåverkan och vi i den rika västvärlden står för det allra mesta av detta.

Bland annat av den anledningen föreslår jag därför att Borås Stad en dag i veckan i fortsättningen enbart ska servera vegetarisk kost i sina skolbespisningar. Men självklart skall detta inte innebära att kvalitén på maten sänks.

Ska vi klara klimatutmaningen måste vi ändra vårt beteende – och vad är en bättre plats att börja den förändringen på än i den lokala demokratin?

Med hänvisning till ovanstående föreslår jag

ATT Borås Stads kommunfullmäktige ger i uppdrag till de instanser det berör, att på en utvald veckodag endast servera vegetarisk mat i kommunens skolbespisningar

Anders Österberg (S)

onsdag 15 juli 2009

Vi häsar Elin Norén välkommen

Idag anländer Elin Norén, förbundsstyrelseledamot och studieledare i SSU, till Borås. Hon kommer att stanna tills på lördag. Viktiga frågor som vi kommer ta upp är slutskedet av planeringen av sommaruniversitetet och framtida planer inom ungdomsrörelsen.

tisdag 14 juli 2009

Attitydförändringar

Hur skiljer sig folks syn på partierna från år 2004 till idag år 2009? Det kan man läsa på makthavare.se, vilka tagit del av en undersökning som Synovate gjort. Fortfarande framstår Moderaterna som ett parti för de välbärgade och Socialdemokraterna som ett volvo-parti. Tryggt, säkert och lite alldagligt. Men det som är värt att notera är att Socialdemokraterna har höga siffror i regeringsduglighet till skillnad från Mp och V som betecknas som drömmare. Möjligen en bra kombination.

måndag 13 juli 2009

Sovjethumor

Två skelett möter varandra i Kiev. Det är under 30-talets svält.
- Hej, säger det ena skelettet, när dog du?
- Onej, tack gode Gud jag är inte död än.
- Du ska inte tacka Gud du ska tacka Stalin.
- Jaha, men vad ska man säga o Stalin dör då?
- Då ska du säga; Tack gode Gud.

torsdag 9 juli 2009

Noterat men obegripligt

Såg att Ulrik Nilsson publicerat sitt månatliga blogginlägg.Läs det gärna, sen så kan väl nån försöka förklara för mig var karln egentligen menar. Det är obegripligt.

Undrar...

...om det är läge att lägga min motion om att Borås ska servera vegetariskt en gång i veckan för att minska klimatpåverkan. Eller?

onsdag 8 juli 2009

I den skrivande stund

Nu har vi kommit lite längre fram i vår bok. Vi behandlar avsnittet skola. Där har vi kunnat konstatera kanske inte ett helt förvånansvärt samband mellan föräldrarnas utbildningsgrad och betyg i skolan.

Här är ett utdrag ur vår ännu icke redigerade text:

Den debatt som fördes på 70-talet att betygen var ett sorteringsinstrument och endast bedömde hur väl man förhöll sig till de härskande klasserna tycks vara spårlöst försvunnen. Utan har ersatts av en annan debatt där man ser betygen som ett redskap för kunskapsbedömning. Men hur ser det då egentligen ut i samhället? Om vi gör en jämförelse mellan olika skolor får vi fram följande resultat:

De som har gått på Engelbrektsskolan i Borås med föräldrar som har eftergymnasial utbildning uppnår 99 procent godkänt i alla ämnen. Motsvarande för dem som går på samma skola med föräldrar som har gymnasial utbildning är siffran 72 procent.

På Särlaskolan i Borås uppnår 42 procent av eleverna målen där föräldrarna har kortare utbildning än gymnasium. De elever som har föräldrar med eftergymnasial utbildning når 79 procent målen i alla ämnen.

På Bergsjöskolan i Göteborg finns det inga elever som har föräldrar med eftergymnasial utbildning. Åtta procent av eleverna uppnår målen i alla ämnen till föräldrar som har förgymnasial utbildning.

söndag 5 juli 2009

Barnpedagogik

Nu ska jag göra en kort kommentar om ett reportage i Borås Tidning (inte på nätet ännu) vilket handlar om pedagogik (okay, inte helt och hållet). Artikeln tar sin utgångspunkt i att en 4-5 årig pojke blivit instängd på en toalett på sin förskola. Detta på grund av att han sagt "fula ord".

Ja, det kan jag intyga att även små barn kan fula ord. Dock är jag rätt övertygad om att de inte alltid är medvetna om innebörden. Exempel från livet: Barn säger "Fuck you", pedagog säger "säg inte så", barn säger "men du sa att jag skulle lägga saken i facket".

Något förkortat och förenklad men nu var den poängen som skulle gå fram. Gjorde den det? I alla fall. Som socialdemokrat skulle det ligga nära till hands att säga; personal på förskolan är stressad på grund av den höga arbetsbelastningen och därför använder sig av metoder som bestraffning. Ålrajt, jag vet inget om det speciella fallet men rent generellt tror jag att det har skett en värderingsförkjutning i syn på barn och acceptans. Det handlar inte enbart om stress och resurser, det handlar om en pedagogisk förändrad syn.

Jag tror att nannyprogrammen, precis som artikeln i BT menar, har påverkad vår syn på barn. De behandlas som små vuxna och det enklaste sättet är att korrigera för att få ett önskat beteende.

Självklart tycker jag det är fel väg att gå. Givetvis ska du ryta till om barnen begår ett övertramp eller motsvarande. Men, ja det finns ett men, du skall naturligtvis ta diskussionen med barnet om vad det är som är fel. Fråga barnet hur tror du att X skulle känna sig i den här situationen. Hur skulle du må om X slog till dig? Etc...

Hur många gånger förstod Emil i Lönneberga vad han egenltigen hade gjort för fel? En bra artikel som får en att fundera och reflektera.

lördag 4 juli 2009

Centerpartiet

Det ryktas att Centerpartiet under Almedalen omdefinierat begreppet lokalsamhälle.

Centerpartiet: Numer utgörs ett lokalsamhälle av området kring Stureplan.

Ålrajt

Jag har nu semester och är redan uttråkad. Den började idag. Friskis och Svettis öppnar inte förrän om en timme. Det får bli en cykeltur.

fredag 3 juli 2009

och som ett brev på...

posten kom det information direkt från våra vänner i öst. Angående blogginlägget direkt under.

Lite historia

Är det någon som vet något om det bulgariska rike som var stort för en sisådär 1 000 år sedan. Alltså inte det som är Bulgarien idag utan ett annat. En viss Josef Stalin råkade utplåna resterna av detta.

torsdag 2 juli 2009

Ung Vänster på läger?

Skräp

Det finns en hel del skräp i Borås. Vem har ansvaret för det? Är det fastighetsägaren, kommunen, vilken del av kommunen, vilket kontor etc.... Sen när ansvaret är utrett vem skall då ta hand om det? När det är utrett då tas skräpet om hand. Känns inte det aningen ineffektivt? Jo det gör det, därför kräver jag att vi skall ha ett samlat grepp om "skräpfrågor". Om en kommuinvånare ringer och klagar över nedskräpning skall inte den behöva lida medan kommuner utreder vem som har ansvaret. Det känns juh enbart byråkratiskt.

Förslag på gång.

onsdag 1 juli 2009

Hej Borås Tidning!

Som ni säkert känner av så har ni medietorka nu. Annars hade ni inte skrivit en massa om Inge Peterssons lånade förslag. Men det är lugnt, vi socialdemokrater har ett avslappnat förhållande till fildelning och motsvarande saker.

Men lyssna på det här... Maud Olofsson häver ut sig lite saker då och då. Bland annat att Sveriges problem löses med en bäverekonomi. Vad menar hon med det? Googla bäverekonomi och kolla vad bäverekonomi egentligen innebär.

Tryck här för SVAR.

och inspirationen hämtades därifrån.

Kampanjens inledningsskede

Idag har SSU Södra Älvsborg tillsammans med ABF arrangerat en insändarkväll. Det var många flitiga skribenter som deltog. Temat för kvällen var ungdomsarbetslösheten.

Det var dock inte de radikalaste texter som producerades utan ikväll gjorde SSU:arna verkligen skäl för epitetet "verklighetssynens ungdomsförbund".