tisdag 15 april 2008

Högerbudgeten, några kommentarer

Sysselsättningstillväxten revideras ned
Regeringen har gjort ett stort nummer av sin jobbpolitik. Men när deras politik börjar verka så faller sysselsättningstillväxten. Antalet nya jobb som skapas de kommande tre åren (2009-2011) är färre än de som skapades under socialdemokraternas tre sista månader vid makten. Sysselsättningstillväxten för 2008 och 2009 har reviderats ned från 65 000 till 49 000. Arbetslösheten skrivs upp både i år och nästa år. Samtidigt så lägger regeringen fram en tom budget, utan förslag på åtgärder. 2008 är ett förlorat år.
(s. 105)

Kommunerna går med förlust 2009 och 2010 – och regeringen ser framför sig besparingar i välfärden
Regeringen har sagt att det nu är dags att satsa på välfärden. Men när det kommer till kritan väljer regeringen att sänka skatten istället för att satsa på välfärden. Nu går det så långt att kommunerna förväntas gå med underskott både 2009 och 2010. Regeringen signalerar inte några nya statsbidrag, utan förväntar sig bara effektiviseringar (läs besparingar).
(s. 133)

Tomma löften från regeringen – reformutrymmet skrivs ned kraftigt
Regeringen har det svårt med kalkylerna. Under de senaste månaderna har de reviderat ner tillväxtprognosen, inte bara en utan två gånger, vilket blivit till en riktig nesa för finansministern. Nu är det dags för en ny nedrevidering. Denna gång är det dags för reformutrymmet. För två veckor sedan uppgick utrymmet till 40 miljarder1 enligt regeringen. Men i vårbudgetpropositionen är det inte större än 10 miljarder kronor per år för 2009 och 2010. Inom dessa 10 miljarder kronor ska alla regeringens reformer inom allt från infrastruktur och forskning till förskola och psykiatri rymmas. Det börjar sprida sig en viss oro kring regeringens bedömningsförmåga. Stämmer denna siffra? Finns det andra kalkyler som är felaktiga?
(s146)

Skatterna sänks med 100 miljarder
När Fredrik Reinfeldt blev partiordförande för moderaterna distanserade han sig snabbt från sin föregångare Bo Lundgren. En viktig kritik låg i att moderaterna då satte skattesänkningar framför allt annat. Men det som Bo Lundgren aldrig han genomföra, genomförs nu. Skatterna kommer – enligt vårbudgeten – att ha sänkts med nästan 100 miljarder under den här mandatperioden. Det är pengar som istället skulle kunna ha använts till att stärka välfärden.
(s. 105)

1 kommentar:

rikard sa...

Ja nu visar de nyagamla moderaterna sitt sanna ansikte i den här budgeten. Möjligtvis kan man kanske till din kommentar om sysselsättning säga att den i första hand styrs av konjukturer och inte politiker.