torsdag 3 december 2009

Senegal

På måndag åker jag med Unga Örnars Riksförbund till Senegal. Vi är totalt två st som åker från Sverige. Vi kommer att träffa vår systerorganisation i Senegal tillsammans med vår andra systerorganisation i Brasilien.

Tidigare i år har vi startat arbetet med att bygga upp verksamhet i Afrika med fokus på barns rättigheter. Det är detta arbete som vi nu fortsätter. I Senegal finns det ett socialdemokratiskt parti vars barnorganisation är motsvarande Unga Örnars i Sverige.

På mötet kommer det att komma delegationer från flera olika länder bland annat; Kongo, Kap verde, Guinea-Bissau, Malawi etc... Förra året träffade vi våra systerorganisationer från Afrika söder om Sahara.

Mötet har ett tydligt syd-syd perspektiv vilket hela projektet har till skillnad från många andra solidaritetsprojekt som har ett nord-syd perspektiv. Vi ger organisationer från Syd att arbeta med varandra. När Sydamerika och Afrika samarbetar får diskussionerna helt nya dimensioner. Barn i Latinamerika och i Afrika har ofta många gemensamma nämnare. Syftet med mötet är att bygga upp organisationer i fler länder i Afrika och att diskutera barns rättigheter och villkor.

Barnkonventionen fyller i år 20 år och är väldigt aktuell. I Afrika tvingas många barn ut i krig och i arbete, många saknar rätten till bostad och skola. Det långsiktiga målet är att skapa ett afrikansk ungdoms- och barnnätverk som arbetar mot HIV/AIDS och för barns rättigheter.

1 kommentar:

Tomas Gustafson sa...

Lycka till, Anders. Ser fram mot att få höra dig berätta om resan när du kommer hem.