lördag 27 juni 2009

Till BT:s ledarsida

Hej!

Råkade se i media att en viss Per Borg som säger sig vara (S) blivit uppmärksammad i främst borgerliga tidningar. Av en ren tillfällighet såg jag att även detta råkat ske i Borås Tidnings ledarsida i onsdags. Bland annat skriver ledarsidan:

Välfärdsstaten ska ha i uppgift att garantera alla välfärd men inte hindra dem som vill bekosta sin egen konsumtion av välfärdstjänster. Sådana utspel ses inte med blida ögon i socialdemokratiska kretsar. Lika snusförnuftig som denna tanke är, lika förvånande är det att Socialdemokraterna så länge förfäktat argument av detta slag.

Den första slutsatsen jag drar av Borgs artikel i DN och BT:s ledarartikel är att det verkar vara en hobby för borgerliga tidningar att leta upp folk som kallar sig för socialdemokrater som propagerar för borgerliga idéer. Per Borg var statssekreterare i försvarsdepartementet under 1980-talet och hävs nu fram i debatten som en stor s-tänkare. Jag har inte sett honom tänka de senaste 20 åren. Tur är väl det kanske.

Vad är det då han säger? Jo att det behöver tillföras 150 miljarder till sjukvård, omsorg och skola till år 2030. Detta hävdar han, vilket säkerligen BT:s ledarsida applåderar, att det inte kan ske med höjda skatter. Därför skall mer finansieras ur den egna plånboken. Receptet som skrivs ut är egenavgifter. Det botar bra mot skattebaksmälla anser borgerliga skribenter.

Hur har BT:s ledarsida tänkt att de som har det sämre ställt skall få tillgång till en god sjukvård eller bra skola? Per borg skriver inget om detta den här gången men har tidigare uttalat sig om att det är bara att acceptera att vissa får sämre sjukvård eller skola. Håller ni med?

Den andra slutsatsen jag drar av Per borgs artikel och BT:s ledarartikel är att 150 miljarder låter som väldigt mycket pengar. Men det är över en period på 20 år. Sätt det då i sitt sammanhang, den borgerliga regeringen har sänkt skatten i runda slängar med 90 miljarder kronor. Detta på bara tre år. Om vi hade låtit bli att sänka skatten hade vi klarat av en stor del av finansieringen på 150 miljarder kronor. Detta 20 år i förväg. Effektivt va?

Därför uppmanar jag BT:s ledarredaktion att åka iväg en vecka till Bommersvik för fortbildning. Kombinera det med lite avkoppling och läs lite mer om hur starkt ett jämlikt samhälle som håller ihop är. Det kanske kan trolla fram lite mer nyanserade ledarsidor och mindre personkult till småborgerliga s-debattörer.

Socialistiska hälsningar

Anders Österberg

Inga kommentarer: